Το 1964, πέντε χρόνια μετά την επικράτηση της Επανάστασης στην Κούβα, ιδρύθηκε στην Αθήνα ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας. Ήταν από τους πρώτους Συνδέσμους Φιλίας που συγκροτήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο για να εκφράσει την αλληλεγγύη του λαού μας με την Κουβανική Επανάσταση. Στελεχώθηκε από τότε από πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης, κυρίως, όμως, από πολλούς απλούς ανθρώπους που θέλησαν μέσα από τις γραμμές του να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στην ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κούβα.

 

 

Οι σκοποί του Συνδέσμου είναι η καλλιέργεια και ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς της Κούβας και της Ελλάδας, η προώθηση της πνευματικής και πολιτιστικής συνεργασίας, αλλά πρώτα και κύρια η στήριξη της Κουβανικής Επανάστασης. Σκοποί που συνεχίζουν να εμπνέουν ακόμα και σήμερα τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου, αλλά και μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού και των Ελλήνων εργαζομένων, που συμπαρίστανται με κάθε τρόπο στον αγώνα της σοσιαλιστικής Κούβας.

 

 

Εκτός από την Αθήνα, ο Σύνδεσμος έχει δράση με τοπικά παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη και την Κεφαλονιά-Ιθάκη.

 

Ειδικά μετά τις αλλαγές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η Κούβα μπήκε στην «ειδική περίοδο σε καιρό ειρήνης», όπως ονομάστηκε η πολύ δύσκολη για τον κουβανικό λαό εκείνη εποχή, όταν η χώρα έχασε τον κύριο οικονομικό και εμπορικό συνεργάτη της, τη σοσιαλιστική κοινότητα και ιδιαίτερα τη Σοβιετική Ένωση, με την οποία διατηρούσε σχεδόν των 85% των εμπορικών της ανταλλαγών, ο Σύνδεσμος ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κουβανικού λαού. Διοργάνωσε τη συγκέντρωση διαφόρων υλικών που τότε ήταν δυσεύρετα στην Κούβα και έκανε πολλές αποστολές βοήθειας σε φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα κ.ά. Εκείνη την εποχή, ο Σύνδεσμος άλλαξε την ονομασία του σε Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Πολλές είναι οι δραστηριότητες που αναπτύσσει ο Σύνδεσμος. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης και ενημέρωσης του λαού μας για την κατάσταση στην Κούβα, πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα υπονομευτικά σχέδια του ιμπεριαλισμού, παρεμβάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, καταγγελίες και ψηφίσματα κατά ενεργειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκέντρωση υπογραφών, προσκλήσεις σε Κουβανούς ειδικούς σε διάφορα θέματα για την καλύτερη ενημέρωση του ελληνικού λαού, άρθρα σε εφημερίδες, κ.ά. Ο Σύνδεσμος εκδίδει τρίμηνο περιοδικό με τίτλο «Ελληνοκουβανικά Νέα».

 

 

Μία από τις πρώτες εκφράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης ήταν η αποστολή εθελοντών (οι γνωστές «μπριγάδες») που παραμένουν και σήμερα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του. Κάθε χρόνο επισκέπτονται με αυτό τον τρόπο δεκάδες Έλληνες την Κούβα, δουλεύουν λίγες μέρες, έχουν επαφές με συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις, γνωρίζουν από κοντά το λαό της και γίνονται οι καλύτεροι «πρεσβευτές» του αγώνα του.

 

 

Από την πρώτη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν την περίφημη «Κοινή Θέση» της ΕΕ κατά της Κούβας το Δεκέμβρη του 1996, ο Σύνδεσμος την κατάγγειλε και ζήτησε την κατάργησή της. Κάθε χρόνο που η Κοινή Θέση συζητιέται στις Βρυξέλλες, ο Σύνδεσμος συμμετέχει ενεργά σε κάθε ενέργεια που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κατάργησή της και πρωτοστατεί σε ανάλογες εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Το ίδιο και με τις διαβόητες κυρώσεις που η ΕΕ υιοθέτησε το Μάη του 2003.

 

 

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης συντονίζει τη δράση του με το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) και τους Συνδέσμους και τις Επιτροπές Αλληλεγγύης με την Κούβα σε ολόκληρο τον κόσμο, και κυρίως στην Ευρώπη. Συμμετέχει σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης του οργανωμένου κινήματος αλληλεγγύης.

 

 

Διαχρονικά, το βασικό αίτημα και στόχος της πάλης του κινήματος αλληλεγγύης είναι η κατάργηση του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ που αποτελεί πρωτοφανή σε διάρκεια, αγριότητα και καταστρεπτική επίδραση ανατρεπτική επιθετική επέμβαση, αντίθετη με την εκφρασμένη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών μελών του ΟΗΕ. 

 

 Ο  Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην οικονομία της Κούβας, στηρίζοντας πάντα, με όσα μέσα διαθέτει, την Κουβανική Επανάσταση, το σοσιαλιστικό της χαρακτήρα και τον αγωνιζόμενο ηρωικό κουβανικό λαό.