ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

 

 

 

 

 

Με τη δύναμη της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αλήθειας, η Κούβα κέρδισε για άλλη μια φορά τον απόλυτο θαυμασμό όλου του πλανήτη. Την ώρα που η πρώτη παγκόσμια δύναμη των ΗΠΑ έσκαβε μαζικούς τάφους για τους χιλιάδες νεκρών από την πανδημία του COVID-19 και οι μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες μετρούσαν, επίσης, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, το μικρό, φτωχό και πολύμορφα αποκλεισμένο νησί της Κούβας έστελνε «καραβάνια αλληλεγγύης» από γιατρούς σε μια σειρά χώρες σε όλη την υφήλιο.

 

Οι μπριγάδες αυτές από εξειδικευμένο σε θέματα πανδημιών υγειονομικό προσωπικό δεν αποδεικνύουν μόνο την αδιαμφισβήτητη πλέον ανωτερότητα του συστήματος υγείας στην Κούβα, αλλά συνολικότερα την ανωτερότητα ενός κοινωνικο-οικονομικού συστήματος που δεν υπακούει στους αδυσώπητους νόμους του κέρδους και της αγοράς, αλλά αναπτύσσεται με γνώμονα την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Από αυτό εμπνέονται οι σημερινοί συνεχιστές του γιατρού και επαναστάτη Τσε, των χιλιάδων ακόμα επαναστατών που εδώ και 60 χρόνια γράφουν το μακρόχρονο έπος της κουβανικής διεθνιστικής αλληλεγγύης με την απλόχερη προσφορά τους.

 

Γι’ αυτό και η Κούβα εξακολουθεί να «ενοχλεί» τους στυλοβάτες του ξεγυμνωμένου πλέον και σαπισμένου καπιταλισμού, που μόνο καταστροφή, φτώχεια, πόλεμο και προσφυγιά έχει να προσφέρει στους λαούς του κόσμου. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφτασε ξεδιάντροπα να καλεί τρίτες χώρες να μη δεχθούν την αλληλεγγύη των κουβανών γιατρών για την προστασία από τον κορονοϊό, διότι τάχα είναι θύματα εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων από το καθεστώς! Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να επαναφέρει την Κούβα στον επίσημο κατάλογο με τα «κράτη – χορηγούς της τρομοκρατίας» ως τα τέλη του 2020!

 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, την τελευταία περίοδο η Κούβα δέχεται πολύμορφα χτυπήματα από την ενίσχυση του απάνθρωπου και εγκληματικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού  αποκλεισμού  που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος της εδώ και έξι δεκαετίες. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας από τον COVID-19, η Κούβα βρέθηκε αντιμέτωπη ακόμα και με τον αποκλεισμό της πρόσβασής της σε αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, που οπωσδήποτε αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας στην ιδιαίτερη αυτή συγκυρία. Ταυτόχρονα, στο νησί αυξάνονται καθημερινά οι ελλείψεις σε βασικά είδη παραγωγής και κατανάλωσης, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την οικονομία.

 

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης ξεκινάει καμπάνια αλληλεγγύης στην Κούβα, που αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις λόγω του εντεινόμενου σήμερα αμερικάνικου αποκλεισμού. Συγκεντρώνουμε χρήματα, που θα σταλούν στο υπουργείο Υγείας για την αγορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Η συνεισφορά του καθενός, από το υστέρημα όλων των εργαζομένων και του λαού, είναι πολύτιμη.