ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Αθήνα, 29 Νοέμβρη 2021

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

 

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του Συνδέσμου να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, οδός Σωκράτους 23, 4ος όροφος, την Κυριακή, 5 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί.

 

 

 

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

 

 

 

  1. Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
  2. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής

 

 

 

Στη Γενική Συνέλευση μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα τακτικά μέλη που έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους για το 2021. Η καταβολή των συνδρομών θα γίνει επιτόπου, πριν από την αρχή της Γενικής Συνέλευσης.

 

 

 

Θεωρείται απαραίτητη η παρουσία σας κατά την ώρα έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης για να υπάρξει απαρτία.

 

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η συμμετοχή όλων των μελών του Συνδέσμου στη Γενική Συνέλευση θα συμβάλει στην καλύτερη εκπλήρωση των σκοπών του.

 

 

 

Θα τηρηθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

 

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

FIDEL CASTRO 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

 

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ

 

 

 

Ο Φιντέλ Κάστρο είναι ένας από τους μεγάλους επαναστάτες της νεότερης εποχής, συνεχιστής της παράδοσης των Απελευθερωτών της Λατινικής Αμερικής και των θεμελιωτών της επιστημονικής θεωρίας και πράξης του σοσιαλισμού.

 

Ο Φιντέλ Κάστρο μπόρεσε να συνδυάσει το αντιιμπεριαλιστικό και ανθρωπιστικό μήνυμα του Χοσέ Μαρτί με το μαρξισμό-λενινισμό και να οδηγήσει τον κουβανικό λαό στη νικηφόρα έκβαση μιας σχεδόν ενενηντάχρονης επαναστατικής πορείας, αναγνωρίζοντας έγκαιρα πως η εθνική κυριαρχία είναι άρρηκτα δεμένη και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο μέσα από την πάλη για το σοσιαλισμό.

 

Εδώ και 62 χρόνια η Κουβανική Επανάσταση είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους. Τα επιτεύγματά της, οι ανιδιοτελείς πράξεις διεθνιστικής αλληλεγγύης, όπου και όποτε αυτές χρειάστηκαν και, πάνω απ’ όλα, η περήφανη αντίσταση στις αδιάληπτες επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, κάτω από την καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο, θα αποτελούν παντοτινό παράδειγμα.

 

Μέχρι το τέλος της ζωής του και μετά την παραίτησή του από τα κυβερνητικά καθήκοντα, ο Φ. Κάστρο συνέχισε να αποτελεί την ενεργό συνείδηση του κουβανικού λαού και των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την καταστροφή που αυτή φέρνει στη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων και στον πλανήτη μας.

 

 

 

Ο Φιντέλ θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας.

 

Ζήτω η Κουβανική Σοσιαλιστική Επανάσταση!

 

 

 

Αθήνα, 25.11.2021

 

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι η παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ενάντια στα υπονομευτικά σχέδια που εξυφαίνει και χρηματοδοτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Στην παράσταση διαμαρτυρίας είχαν καλέσει και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί.

 

Γύρω από το πανό του Συνδέσμου με το σύνθημα «Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, κάτω τα χέρια από την Κούβα» συγκεντρώθηκαν φίλοι της κουβανικής επανάστασης και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στις προβοκάτσιες που τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να οργανωθούν χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία στην ίδια την Κούβα από ομάδα αντεπαναστατών που διαμαρτύρονται για δήθεν έλλειψη δημοκρατίας και για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού, Νίκος Καρανδρέας, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την κατάσταση στην Κούβα, τις μεγάλες δυσκολίες που προκαλεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ σε βάρος του κουβανικού λαού και τις κατακτήσεις που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, παρά τα προβλήματα.

 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού παρέδωσε σε υπάλληλο της πρεσβείας τις καταγγελίες που είχαν εκδώσει οι τρεις οργανώσεις ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά της Κούβας.  

 

 

 

Ανάλογη παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε και ο Ελληνοκουβανικός στη Θεσσαλονίκη και η ΕΕΔΥΕΘ έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στις 13 Νοέμβρη. 

 

 

48η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 

 

 Τιμάμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, την 48η επέτειο της αγωνιστικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και συμμετέχουμε στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα.

 

 

Πίσω από το πανό του Συνδέσμου μας, ξεκινώντας από τα Προπύλαια, στις 16.30, μαζί με τα εργατικά σωματεία και τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, διαδηλώνουμε ενάντια στον αμερικανοΝατοϊκό ιμπεριαλισμό και τη νέα προσπάθεια προβοκάτσιας για την ανατροπή των κατακτήσεων της κουβανικής επανάστασης. 

 

 

 

Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών ενάντια στην Κούβα θα αποτύχουν!

 

Η Κούβα δεν είναι μόνη!

 

Η Κούβα θα νικήσει!

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ !

 

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΦΙΛΙΑΣ  &  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Μπουμπουλίνας 28, 106 82  Αθήνα, τηλ./fax: 210 8214916  e-mail: cubagr@otenet.gr

 

 

 

ASOCIACION  HELENOCUBANA  DE  AMISTAD  Y  SOLIDARIDAD

 

Bubulinas 28, 106 82 Atenas, Grecia, tel./fax: (+30) 210 8214916  e-mail: cubagr@otenet.gr

 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

 

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

 

 

 

 

 

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του και όλους τους φίλους του κουβανικού λαού, τις συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις σε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια αποσταθεροποίησης που επεξεργάζεται και εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, και στηρίζονται από τους συμμάχους της, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιδραστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, τις αντικουβανικές οργανώσεις στο Μαϊάμι και που πραγματοποιούνται από μικρές, καλοπληρωμένες ομάδες αντεπαναστατών μέσα στην Κούβα.

 

Όλοι μαζί, τη Δευτέρα, 15 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, να απαιτήσουμε να σταματήσουν αμέσως τα σχέδια του ιμπεριαλισμού για ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης και να τερματιστεί ο αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ πάνω από 60 χρόνια στην Κούβα!

 

 

Η Κούβα δεν είναι μόνη της!

 

 

 

12 Νοέμβρη 2021

 

 

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

 

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΦΙΛΙΑΣ  &  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Μπουμπουλίνας 28, 106 82  Αθήνα, τηλ./fax: 210 8214916  e-mail: cubagr@otenet.gr

 

 

 

ASOCIACION  HELENOCUBANA  DE  AMISTAD  Y  SOLIDARIDAD

 

Bubulinas 28, 106 82 Atenas, Grecia, tel./fax: (+30) 210 8214916  e-mail: cubagr@otenet.gr

 

 

 

Τα γεράκια του πολέμου και οι πρωταθλητές της υποκρισίας, ξαναχτυπούν. ΗΠΑ, ΕΕ και οι διάφορες γνωστές καλοπληρωμένες αντεπαναστατικές ομάδες στην Κούβα συνεχίζουν την προβοκάτσια και την επιχείρηση επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της. Νέες «αυθόρμητες αντικυβερνητικές» δράσεις και διαδηλώσεις προετοιμάζονται μέσα στο έδαφος της Κούβας και αλλού, στο διάστημα από 12 – 15 Νοέμβρη.

 

Σκοπός τους είναι να διαμορφώσουν εικόνα αποσταθεροποίησης στο νησί, σε μια περίοδο που η Κούβα προσπαθεί να ανοίξει ξανά τον τουρισμό, έχοντας εξασφαλίσει επιτυχίες στην εμβολιαστική και φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού για την προστασία από τον κορονοϊό. Επιδίωξή τους είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και των κατακτήσεων της κουβανικής επανάστασης. Εκμεταλλεύονται τις δυσκολίες και ελλείψεις του τελευταίου διαστήματος στην Κούβα, που όμως οφείλονται στον απάνθρωπο και εγκληματικό αμερικάνικο αποκλεισμό και τα νέα πρόσθετα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Τραμπ και εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

 

Το περασμένο καλοκαίρι έσπασαν τα μούτρα τους. Δεν τα κατάφεραν παρά τον τεράστιο καλοπληρωμένο προπαγανδιστικό μηχανισμό τους σε ΜΜΕ και ΜΚΔ, τα «τρολ» από αυτοματοποιημένα ρομπότ, τις ψεύτικες ειδήσεις, τα στημένα hashtags, τις παραποιημένες εικόνες στα ΜΜΕ, που παρουσίαζαν τις μαζικές διαδηλώσεις στήριξης της Επανάστασης με τις σημαίες της Κούβας και του Κινήματος της 26ης Ιούλη ως αντικυβερνητικές και έφτασαν στο σημείο να δημοσιεύουν εικόνες από παλιές συγκεντρώσεις στην Αίγυπτο, την Αργεντινή, την Ισπανία ως διαμαρτυρίες απελπισμένων πολιτών στην Κούβα!

 

Ο ίδιος ο κουβανικός λαός, ένα τεράστιο κύμα διεθνούς αλληλεγγύης από σωματεία, οργανώσεις και μια σειρά φορείς σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, έβαλαν φρένο στα σχέδια τους! Όσες κορόνες κι αν βγάζουν οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους για «ανθρώπινα δικαιώματα», όσα αντικουβανικά ψηφίσματα κι αν υιοθετήσει η ΕΕ, όση τέχνη κι αν επιστρατεύσουν στην προβοκάτσια τους, ματαιοπονούν.

 

Οι λαοί έχουν πείρα και μνήμη! Γνωρίζουν ποιος είναι ο πραγματικός  εχθρός! Είναι ο ιμπεριαλισμός και οι δυνάμεις του, που σκορπούν τον πόλεμο και την καταστροφή, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

 

Διεκδικούμε:

 

- Τον τερματισμό του απάνθρωπου αμερικάνικου αποκλεισμού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ανυπολόγιστες συνέπειες, κοστίζοντας πάνω από 145 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάρος του κουβανικού λαού.

 

- Την επιστροφή του εδάφους της βάσης του Γουαντάναμο που παράνομα κατέχουν οι ΗΠΑ.

 

- Την άρση κάθε είδους κυρώσεων και προκλητικών δράσεων, να σταματήσουν κάθε είδους επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας.

 

 

 

 11 Νοέμβρη 2021

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

 

 

Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη στις 5 και 6 Νοέμβρη, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση αλληλεγγύης με την Κούβα:

 

 

 

«No pasaran!

 

Η Κουβανική Επανάσταση, της οποίας η 62η επέτειος πλησιάζει, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ταξικής πάλης. Ο κουβανικός λαός έχει κατακτήσει την ανεξαρτησία, την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, αγωνιζόμενος κάτω από τις σημαίες του σοσιαλισμού και της επανάστασης.

 

Παρά τις βαριές συνέπειες του πολύχρονου ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού, η επανάσταση έχει δώσει τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές των Κουβανών να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα στη μόρφωση, στην υγεία, στις επιστήμες, στον πολιτισμό, στις τέχνες και τον αθλητισμό, συνολικά μια αξιοπρεπή και έντιμη ζωή σε όλες τις πλευρές της. Χιλιάδες Κουβανοί, καθοδηγούμενοι από τις αρχές του διεθνισμού, προστρέχουν σε βοήθεια των φτωχών, θεραπεύουν ασθενείς, αποτελούν καμάρι της ανθρωπότητας.

 

Αυτός είναι ο λόγος που η καπιταλιστική βαρβαρότητα και το σημερινό της προπύργιο, οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να ανεχτούν την ύπαρξη μιας τέτοιας χώρας μόλις λίγα μίλια μακριά από τις ακτές τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν σταματήσει να επιτίθενται ενάντια στην Κούβα εδώ και δεκαετίες. Με τη βοήθεια αντιδραστικών δυνάμεων στις ΗΠΑ, εξαπολύονται κάθε είδους επιθέσεις, φανερές και κρυφές, για να γονατίσουν την επανάσταση. Παρόλο που αποτυχαίνουν και οι συνωμοσίες τους αποκαλύπτονται σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν τις επιθέσεις χωρίς καμία ντροπή. Μια χώρα σαν τις ΗΠΑ, που δεν μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές του ίδιου της του λαού, όπου χιλιάδες είναι οι άστεγοι, χιλιάδες μένουν χωρίς ρεύμα, και όπου οι έγχρωμοι ακόμα δέχονται απειλές για τη ζωή τους, δεν θα έπρεπε να προσπαθεί να διδάξει τον κόσμο "μαθήματα δημοκρατίας".

 

Οι υπονομευτικές και αντεπαναστατικές ενέργειες των μισθοφόρων, εσωτερικών εχθρών της επανάστασης και υποστηρικτών των ξένων δυνάμεων, αξιοποιούν σήμερα διάφορους τρόπους. Σε συνέχεια των υποτιθέμενων διαμαρτυριών της 11ης Ιουλίου, που αποδείχθηκε πως ήταν δολοπλοκίες ενάντια στο κράτος και την ηγεσία του, τώρα ανακοινώνουν πως προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις.

 

Γνωρίζουμε καλά τις πραγματικές προθέσεις των αυτοαποκαλούμενων "διαδηλώσεων" που σχεδιάζονται για τις 15 Νοέμβρη. Με αυτές, τις πλήρως στηριζόμενες από τις ΗΠΑ ενέργειες, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, με σκοπό να στρώσουν το δρόμο για μια επέμβαση ενάντια στο κράτος. Ούτε ο κουβανικός λαός ούτε οι επαναστάτες διεθνώς θα δεχτούν ένα τέτοιο σενάριο.

 

Ως Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συγκροτούν την Ομάδα Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του αμερικάνικου αποκλεισμού κατά της Κούβας, εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στο ΚΚ της Κούβας και στον κουβανικό λαό.

 

Δηλώνουμε πως εναντιωνόμαστε σε κάθε είδους επέμβαση, πραξικόπημα και σαμποτάζ ή "ήπιο πραξικόπημα" ενάντια στην Κούβα. Οσοι έχουν τέτοιους στόχους, πρέπει να ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα αποτύχουν. Ο κουβανικός λαός δεν θα παραδοθεί ποτέ, δεν θα αφήσει ποτέ την Επανάσταση και τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία που δημιούργησε με το αίμα και τον ιδρώτα του, στα χέρια των αντιδραστικών δυνάμεων. Οι κομμουνιστές και οι φίλοι της Κούβας από όλο τον κόσμο θα σταθούν στο πλάι του τιμημένου λαού του Νησιού της Επανάστασης.

 

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όλα τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΚΚ της Κούβας, για δράσεις αλληλεγγύης στο διάστημα 12-15 Νοέμβρη.

 

Δεν θα περάσουν!

 

Πατρίδα ή Θάνατος!

 

Θα νικήσουμε !».

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕ «Έμπνευση και υπόσχεση αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση»

Στις 9 Οκτώβρη, συμπληρώθηκαν 54 χρόνια από τότε που ο Τσε, δολοφονημένος στα 39 του χρόνια από πράκτορες της CIA και όργανα του δικτάτορα της Βολιβίας Μπαριέντος, πέρασε στην αθανασία και έγινε το παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης, των ανυπότακτων, αυτών που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη και το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το βράδυ της Παρασκευής 8 Οκτώβρη, τα λόγια, η εικόνα, η σκέψη και η δράση του Τσε «ζωντάνεψαν» στον κινηματογράφο «Studio», όπου εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας μας τίμησαν τη μνήμη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στην εκδήλωση της «New Star», με την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα και συνδιοργανωτές τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και την Ελληνική Πρωτοβουλία για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeve» της Κούβας.

 

 

Στην αρχή της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ακουγόταν το τραγούδι «Στο κατώφλι των καιρών» για τον Τσε.

Επίσης ο Παρασκευάς Θεοδωράκης ερμήνευσε τραγούδι που συνέθεσε η Εύα Φάμπα και ο Γιώργος Μπίμης για τον Τσε Γκεβάρα.

Στην εκδήλωση μίλησαν η Zelmys Maria Domnguez Cortina, Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα και ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας & Αλληλεγγύης. Χαιρετισμό απηύθυναν  η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, ο Σταύρος Τάσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και ο Δημήτρης Πατέλης, Ελληνική Επιτροπή για την Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στη Διεθνή Ομάδα Ειδικευμένων σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες «Χένρι Ριβ». Συντόνισε ο διευθυντής της New Star, Βελισσάριος Κοσσυβάκης. 

 

Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Σερετάκη και Άρη Ευαγγελίδη μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

Ολόκληρη η ομιλία

του Νίκου Καρανδρέα

 

Προέδρου του  Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας

και Αλληλεγγύης

 

Η σκέψη, σε στιγμές όπως η τωρινή, με αφορμή τα 54 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε, πηγαίνει σ’ όλους και όλες, τα εκατομμύρια των εξεγερμένων της εποχής μας και της ιστορίας ολόκληρης που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους για μιά καλλίτερη, δικαιότερη κοινωνία για όλους.

Όμως ο Τσέ, στη δικιά μας τουλάχιστον εποχή, ξεχώρισε χάρη στα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά, το συνδυασμό του αυθορμητισμού και της βαθιάς μελέτης, την πρωτοβουλία και την ικανότητα ένταξης στα πιό πρωτοπόρα τμήματα του λαού όπου κατάφερνε να καθοδηγεί και να μαθαίνει, να αφομοιώνει τα πιό προοδευτικά στοιχεία που ξεπηδούσαν μέσα από τη λαϊκή πάλη.

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, συνειδητός κομμουνιστής επαναστάτης, συνεχιστής και διαμορφωτής της διαλεκτικής της μαρξιστικής – λενινιστικής θεωρίας και πράξης, είναι ταυτόχρονα δημιούργημα και δημιουργός της επαναστατικής διαδικασίας στη Κούβα, στη Λ. Αμερική και σ’ ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι ίδιες οι συνθήκες και ανάγκες της τον βοήθησαν να καταλάβει και να εφαρμόσει στη πράξη τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Όταν ο Τσε εντάχθηκε στο ένοπλο τμήμα του Κινήματος της 26 Ιούλη που καθοδηγούσε ο Φ. Κάστρο, ήρθε σε επαφή με το πιό μαχητικό τμήμα του κουβανικού προοδευτικού κινήματος, που είχε αφομοιώσει τις εμπειρίες μιας 90χρονης επαναστατικής ιστορίας με αντιαποικιοκρατικά, αστικοδημοκρατικά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η οικονομική και πολιτική επικυριαρχία των ΗΠΑ, αλλά και η επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών, είχαν ωθήσει την πολιτική σκέψη πέρα από τα προοδευτικά αστικά πλαίσια.

Ο επαναστατικός ένοπλος αγώνας, η κατάληψη της εξουσίας και η τεράστια ανάπτυξη της λαϊκής πάλης που ακολούθησε οδήγησαν στη γοργή υπερνίκηση της ντόπιας και εξωτερικής οικονομικής και στρατιωτικής αντίδρασης, με αποκορύφωμα τη νίκη στο Κόλπο των Χοίρων. Χτυπήθηκαν αποφασιστικά οι οικονομικές δομές του ιμπεριαλιστικού και ντόπιου κεφαλαίου στη πόλη και στην ύπαιθρο, πάρθηκαν τα πρώτα μέτρα για τη βελτίωση του πολιτιστικού και βιοτικού επιπέδου του λαού.

Ο Τσε μπροστά στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που όπως είναι φυσικό, εμφανίστηκαν μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, μέσα στα πλαίσια του σκληρού ταξικού αγώνα και στη προσπάθεια απόκρουσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, μπόρεσε να διαμορφώσει μιά δική του άποψη για βασικές πλευρές της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.       

Η ιδέες του για την οικονομία, το κράτος και το κοινωνικό υποκείμενο, τον συνειδητό εργαζόμενο – επαναστάτη, τον δημιουργό της καινούργιας κοινωνίας, διατηρούν και σήμερα τη μεγάλη τους σημασία.

 Οι ιδέες αυτές προέκυψαν τόσο από την μαρξιστική ανάλυση της κουβανικής πραγματικότητας, όσο και από την μελέτη των θεωρητικών και πρακτικών εξελίξεων και διαπάλης στη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα, τη Γιουγκοσλαβία και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες καθώς και από τις εμπειρίες των επαναστατικών κινημάτων, στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Στα πρώτα χρόνια μετά τη νίκη της επανάστασης, η καθοριστική δράση του Τσε στην πολιτική πάλη και στους τομείς των εξωτερικών σχέσεων και της οικονομίας βασίστηκε και πάλι στις κλασσικές αναλύσεις για το σοσιαλιστικό κράτος και τη δικτατορία του προλεταριάτου, με την μαρξιστική έννοια του όρου. Έννοια που εκφράζει την πολιτική κυριαρχία της εργατικής τάξης και που συμπληρώνεται από τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη της δημοκρατίας για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και τη συνειδητή συμμετοχή του λαού στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων, στον ουσιαστικό έλεγχο του κόμματος και της κυβέρνησης. Προσπάθησε πολύ ώστε να διατηρηθεί, μετά τις πρώτες στιγμές της επαναστατικής έξαρσης, αναλλοίωτη η ζωντάνια του λαού με την αποφυγή λαθών που απομακρύνουν τις μάζες, την αντιμετώπιση κρατικιστικών και γραφειοκρατικών μεθόδων, και την ανάπτυξη των καλλίτερων χαρακτηριστικών των ανθρώπων που εκφράζονται με τη συνειδητή συμμετοχή στα κοινά, τη συνειδητή εργασία, τον αλτρουϊσμό, την έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη.

Οι απόψεις του Τσε βρίσκονταν στον αντίποδα των κυρίαρχων τάσεων στην Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες όπου είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται το μοντέλλο της οικονομικής αυτοδιαχείρησης των επιχειρήσεων, η επέκταση των υλικών κινήτρων για τη βελτίωση της παραγωγής και η χρησιμοποίηση του νόμου της αξίας και των εμπορευματικών σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρήσεις.

Η άποψή του πως μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί νομοτελειακά στην «πλήρη εμπορευματοποίηση, δηλαδή στην επιστροφή στις καπιταλιστικές σχέσεις», δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.

Ο Τσε προώθησε ένα άλλο μοντέλλο, το «προϋπολογιστικό σύστημα χρηματοδότησης» με συγκεντροποίηση της διεύθυνσης του συνόλου των κλάδων της οικονομίας, αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων και τον έλεγχο καθώς και σταδιακή μείωση των υλικών κινήτρων προς όφελος των ηθικών, στη βάση της ανάπτυξης σοσιαλιστικής κοινωνικής συνείδησης, θεωρώντας πως η συνειδητή στάση του ανθρώπου είναι καθοριστική στην προσπάθεια για τη δημιουργία της καινούργιας κοινωνίας. Με τα λόγια του: «Ο άνθρωπος είναι ο συνειδητός πρωταγωνιστής της ιστορίας. Δίχως αυτή τη συνείδηση, που περιλαμβάνει τη συνείδησή του ως κοινωνικό ον, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κομμουνισμός».

Ο Τσε ήταν ένα αδέσμευτο πνεύμα. Η μόνη του δέσμευση ήταν η επανάσταση, η προσφορά με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη της επαναστατικής συνείδησης και της επαναστατικής διαδικασίας. Η δέσμευση αυτή, ξεκινώντας από ένα εφηβικό ρομαντισμό,  αναπτύχθηκε μέσα από τη συμμετοχή του στην Κουβανική Επανάσταση, μέσα στην οργανωμένη πάλη με τη καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο, μέσα στη γοργή μετατροπή της επανάστασης από αντιιμπεριαλιστική σε σοσιαλιστική.

Μπαίνοντας με τον Φιντέλ και τους άλλους συντρόφους μέσα στη Γκράνμα, πολεμώντας στο Κογκό και στη Βολιβία, ο Τσε είχε απόλυτη συναίσθηση του κινδύνου.

Το μήνυμά του στη Τρικοντινετάλ, που δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 1967, 6 μήνες πριν το θάνατό του, τελειώνει με τα παρακάτω λόγια:

Αν εμείς, σε ένα μικρό μέρος του παγκόσμιου χάρτη, αποδειχτούμε ικανοί να επιτελέσουμε το καθήκον μας και θέσουμε στη διάθεση αυτής της πάλης αυτό που μας είναι επιτρεπτό να δώσουμε: τις ζωές μας, τη θυσία μας, και αν κάποτε πρέπει να αφήσουμε την τελευταία μας πνοή σε κάποια γη, που θα είναι πιά δικιά μας αφού θα έχει ποτιστεί με το αίμα μας, τότε μάθετε ότι έχουμε μετρήσει καλά το μπόϊ μας και πως πιστεύουμε πως δεν είμαστε παρά μόνο ένα κομμάτι του μεγάλου στρατού του προλεταριάτου. Είμαστε ωστόσο περήφανοι γιατί διδαχτήκαμε από την κουβανική Επανάσταση και από τον αρχηγό της το μεγάλο μάθημα  που ξεπήδησε από τη δράση και τη στάση του σ’ αυτή τη μεριά της γης:

 

« Τι σημασία έχουν οι κίνδυνοι ή οι θυσίες ενός ανθρώπου ή ενός έθνους όταν απειλείται το μέλλον της ανθρωπότητας ;  »

 

Όλη μας η δράση είναι μια κραυγή πολέμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και μια παλλόμενη έκκληση για την ενότητα των λαών ενάντια στο μεγάλο εχθρό του ανθρώπινου γένους: τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν έχει σημασία που θα μας βρει ο θάνατος: θα είναι καλοδεχούμενος, φτάνει ν΄ ακουστεί η πολεμική μας κραυγή, φτάνει ένα άλλο χέρι ν΄ απλωθεί για να πάρει το όπλο μας, φτάνει άλλοι άνθρωποι να σηκωθούν για να τραγουδήσουν τα πένθιμα εμβατήρια με τον ρυθμικό κρότο των πολυβόλων και με καινούργιες ιαχές πολέμου και νίκης.

 

Ποίημα του Μπάμπη Ζαφειράτου που απαγγέλθηκε στην εκδήλωση

 

 

 

Ένα σονέτο για τον Τσε

 

 

 

Πώς να χωρέσεις στο μικρό σονέτο Τσε Γκεβάρα;
Εσύ είσαι ποίημα επικό με κόκκινη παντιέρα,
Η ελευθερία που πέταξε Ροσάριο – Σάντα Κλάρα,
Η ποδερόσα η καρδιά Αβάνα – Αγκόλα – Ιγέρα.

 

Συγχώρα με… Και στήσανε με τη μοιραία σφαίρα
Ένα βωμό οι φονιάδες σου, πάνω από αχό κι αντάρα,
Να ρίχνει φως, να πυρπολεί κάθε καινούργια μέρα,
Το ανέσπερο άστρο του μπερέ στην τρυφερή σου κάρα.

 

Και μες σ’ αυτή την ταξική αιματοβαμμένη αρένα,
Μπροστά στα οδοφράγματα του προλεταριάτου,
Σύντροφος είσαι στων λαών την οργισμένη γέννα.

 

Λες και δε σ’ άγγιξε ποτέ το χνώτο του θανάτου,
Τα όνειρά μας οδηγάς παράφορα και ω, Τσε, τα
Λόγια σου θεία μουσική από δίστομη ματσέτα.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Υπάρχουν μερικές χώρες, ας πούμε οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που θεωρούν φυσικό, και σε ένα βαθμό επιβεβλημένο από άνωθεν (θεϊκή) επιταγή, να επεμβαίνουν στρατιωτικά όπου τους αρέσει, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θύματα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό, αφάνταστες οικονομικές και πολιτιστικές καταστροφές, δυστυχία και προσφυγιά.

 

Οι ίδιες χώρες εξασκούν, η πρώτη, και υποστηρίζει επίσημα η άλλη, τον πιο μακρόχρονο και ανηλεή αποκλεισμό μιας μικρής ανεξάρτητης χώρας, της Κούβας, προσπαθώντας να ανατρέψουν το σοσιαλιστικό καθεστώς της και να την επαναφέρουν, ακόμα και χρησιμοποιώντας στρατιωτική επέμβαση, στο καθεστώς της νεοαποικιακής υποτέλειας που ανατράπηκε από την Κουβανική Επανάσταση το Γενάρη του 1959.

 

Τέτοιες χώρες θεωρούν επίσης απόλυτα θεμιτό, δημοκρατικό και ανθρωπιστικό τους καθήκον να εκτελούν, χωρίς δίκη, με απλή απόφαση της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών -κατοχυρωμένη βέβαια νομικά- όποιους αρχηγούς κυβερνήσεων, πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη ξένων κρατών αν τους θεωρήσουν επικίνδυνους για τα οικονομικά και πολιτικά  συμφέροντά τους. Η «δημοκρατία» τους περιλαμβάνει ακόμα την άγρια καταστολή, μέχρι θανάτου, των φτωχών, περιθωριοποιημένων και καταπιεσμένων τμημάτων του πληθυσμού τους (Μαύρων, Ισπανόφωνων, Παλαιστινίων), που έτσι κι αλλιώς παραμένουν  πάντα απροστάτευτοι σε κάθε θεομηνία ή επιδημία.

 

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες χώρες, προπύργια και αυτές των δημοκρατικών ιδεωδών και ελευθεριών, όπως οι 7 ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές χώρες (με την γεωπολιτική έννοια), που αναπτύχθηκαν διαγουμίζοντας όλο τον υπόλοιπο κόσμο  και εξακολουθούν να συντηρούνται σε μεγάλο βαθμό απομυζώντας τον κόπο των άλλων, και άλλες 2 δεκάδες κολαούζων, πρώην αποικιών και προτεκτοράτων, που υποκριτικά κρατούν μια δήθεν αμερόληπτη στάση απέναντι στην Κούβα.

 

Στην πραγματικότητα, αυτές οι «δημοκρατικές» κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποτέ δεν αντιτάχτηκαν στον αποκλεισμό της Κούβας παρά μόνο με την τυπική και ουσιαστικά αναγκαστική ψήφο τους στον ΟΗΕ, αλλά ακολουθούν πάντα και συμβάλλουν στις επιθετικές εξάρσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα που πολλές φορές είναι αντίθετες στα άμεσα οικονομικά τους συμφέροντα: Το 1996 με την «Ειδική Σχέση» και τώρα με τις «ανεξάρτητες» δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου, εναρμονισμένες με τις οργανωμένες από τις ΗΠΑ προβοκάτσιες και πράξεις βανδαλισμού στις 11 Ιουλίου και την κοινή δήλωση 20 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά της Κούβας, αναμασώντας τα κάλπικα επιχειρήματα περί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τάχα παραβιάζονται από την κουβανική κυβέρνηση. Με τη σημερινή πράξη του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ συμβάλλουν ακόμα μια φορά στην πολιτική, οικονομική και επικοινωνιακή επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.

 

Ίσως αυτό να θεωρηθεί μια αναγκαστική υποχώρηση στις απαιτήσεις του ισχυρότερου και πλουσιότερου καπιταλιστικού κράτους, στο οποίο στηρίζονται πάνω από 75 χρόνια οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα της γερασμένης Ευρώπης, στις οποίες προστέθηκαν τα καθεστώτα που προέκυψαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

 

Δεν είναι όμως έτσι. Είναι απόδειξη της ταξικής αλληλεγγύης ανάμεσα στα αστικά καθεστώτα όλων των χωρών, πλούσιων και εξαρτημένων, απέναντι στον ταξικό τους εχθρό, στην κάθε χώρα ξεχωριστά και σ’ όλες μαζί. Ενάντια στους εργαζόμενους, στα συνδικαλιστικά κινήματα και τα κόμματα της εργατικής τάξης, με νόμους, απαγορεύσεις, προσκόμματα και άγρια καταστολή. Ενάντια στη Σοσιαλιστική Κούβα που αποτελεί παράδειγμα άνθισης και προστασίας των πραγματικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας. Ενάντια στον κουβανικό λαό που παλεύει 62 χρόνια για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Η υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης απέναντι στον ιμπεριαλισμό είναι κεντρικό σημείο της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Απαιτούμε την άμεση άρση του γενοκτόνου αποκλεισμού και το σταμάτημα των ύπουλων επιθέσεων της ΕΕ ενάντια στον κουβανικό λαό, την κυβέρνησή του και τη σοσιαλιστική κοινωνία του.

 

 

 

 

16.9.2021

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης αποχαιρετά με συγκίνηση τον Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτικό μέλος του και Πρόεδρό του για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ο Μίκης Θεοδωράκης με το παγκόσμιας απήχησης μουσικό του έργο, συνυφασμένο με τους αγώνες, τα βάσανα και τις προσδοκίες του λαού μας και των λαών του κόσμου, και με την εκρηκτική, ασυμβίβαστη και γενναιόφρονη προσωπικότητά του εμπότισε τη σκέψη και την ευαισθησία δύο γενιών και άφησε ανεξίτηλα σημάδια στη συλλογική συνείδηση.

 

Η σχέση αγάπης και διεθνιστικής αλληλεγγύης του Μίκη Θεοδωράκη με την Επανάσταση της Κούβας και τον αδάμαστο λαό της διατηρήθηκε αμείωτη από τη νίκη της, από το πρώτο ταξίδι του στο νησί το 1962, όταν γνώρισε και έγινε φίλος με τον ΤσεΓκεβάρα και τον Φιδέλ Κάστρο.

 

Σαν επαναστάτης καλλιτέχνης, όπως τον αποκάλεσε ο Φιδέλ Κάστρο το 1981, μετά την παρουσίαση του «ΚάντοΧενεράλ» του Πάμπλο Νερούδα στην Αβάνα, ο Μίκης Θεοδωράκης υπερασπίστηκε πάντα τους αγώνες των λαών και ιδιαίτερα την Κουβανική Επανάσταση, πρόθυμος να συνδράμει κάθε προσπάθεια απόκρουσης των επιθέσεων του ιμπεριαλισμού και της προπαγάνδας του.

 

Μόλις πριν από ένα χρόνο, και παρά τα γνωστά προβλήματα της υγείας του, συνέβαλε ενεργά στη διεθνή προσπάθεια για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην κουβανική ιατρική ταξιαρχία HenryReeve με την υπογραφή του και ως μέλος της σχετικής Ελληνικής Τιμητικής Επιτροπής.

 

Η μουσική και το αγωνιστικό διεθνιστικό παράδειγμα του Μίκη Θεοδωράκη συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να αποτελούν στηρίγματα στην προσπάθεια υπεράσπισης της Κουβανικής Επανάστασης. Υπεράσπισης και κατάκτησης του ανώτερου πρότυπου κοινωνίας και πολιτισμού για τα οποία ο κουβανικός λαός αγωνίζεται σε αντίξοες συνθήκες εδώ και 63 χρόνια.

 

 

 

 

 

Αθήνα, 4 Σεπτέμβρη 2021