· 

67Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΚΑΔΑ

 

Εκδήλωση τιμής στην 67η επέτειο από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο της Κούβας στις 26 Ιούλη του 1953, που σήμαινε την αντίστροφη μέτρηση για τη νικηφόρα έκβαση της Κουβανικής Επανάστασης 6 χρόνια μετά, την 1η Γενάρη του 1959, διοργάνωσαν την Τετάρτη 22 Ιούλη η  Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος».

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ελευσίνας, Αντώνης Αλεξανδρόπουλος που αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της 67ης επετείου της επίθεσης στο στρατώνα Μονκάδα, που είναι μια σημαντική ημέρα για το λαό της Κούβας. Το Κίνημα της 26ης Ιουλίου, ήταν μία επαναστατική ομάδα με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο, που σχεδίασε και πέτυχε το 1959 την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα. Η ονομασία του κινήματος προήλθε από την πρώτη, αλλά αποτυχημένη πολεμική επιχείρηση στη Μονκάδα, η οποία έλαβε χώρα στις 26 Ιουλίου 1953.

Επίσης ενημέρωσε, ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρωτοβουλία για να δοθεί φέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005, μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Κατρίνα» στις ΗΠΑ και που οι σκοποί της παρουσιάστηκαν δημόσια από τον ίδιο τον Φιντέλ Κάστρο Ρουζ.

Η Ταξιαρχία έχει ως «έργο ζωής» την προστασία της ζωής και μάλιστα της ζωής των Άλλων, σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται. Φέρει δε το όνομα του Henry Reeve (1850-1876), αμερικανού μαχητή στο πλευρό των Κουβανών επαναστατών κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας από τον ισπανικό αποικιοκρατικό ζυγό (1868-1878).

Στους γιατρούς που με αφορμή την πανδημία έδωσαν για άλλη μια φορά παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στους λαούς του κόσμου.

Την πρωτοβουλία στην Ελλάδα, που συμπορεύεται με τη διεθνή πρωτοβουλία που όλο και διευρύνεται, στηρίζει και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Ανάφερε επίσης ότι ο Σύνδεσμος παράλληλα έχει ξεκινήσει καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για την Κούβα, που αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις λόγω του εντεινόμενου μέχρι και σήμερα αμερικάνικου αποκλεισμού.

 

Ο λογαριασμός είναι στην Εθνική Τράπεζα (129/001049-98 ΙΒΑΝ GR1901101290000012900104998).

 Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τον βρουν στο site του συνδέσμου (www.ellinokouvanikos.gr).

Τα χρήματα  θα αποσταλούν στο υπουργείο Υγείας της Κούβας για την αγορά φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

 

Η συνεισφορά του καθενός, από το υστέρημα του είναι πολύτιμη.

 

Το λόγο μετά πήρε η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, η οποία αφού πρώτα μίλησε για τη σημασία της επίθεσης στην οποία ηγήθηκε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα τεράστια επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης της Κούβας στον τομέα της Υγείας. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η Κούβα έχει να επιδείξει πολύ θετικά αποτελέσματα, «φτάνοντας την αναλογία 9 γιατρών στους 1.000 κατοίκους», θεωρώντας «την πρόσβαση στην Υγεία στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Επίσης, σημείωσε ότι οι επαγγελματίες Υγείας είναι ένας βασικός πυλώνας της διεθνιστικής αλληλεγγύης της Κούβας «που οφείλεται στον αλτρουισμό και τον ηρωισμό της, που κάνει φύλλο και φτερό τις συκοφαντίες για αυτή την προσφορά της». Όπως είπε, «οι μπριγάδες των εξειδικευμένων γιατρών σε φυσικές καταστροφές και επιδημίες "Χέρνι Ριβ" είναι τμήμα των 35 μπριγάδων γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού και των συνολικά 64 μπριγάδων που εργάζονται σε 64 χώρες, στο πλαίσιο της ιατρικής βοήθειας που προσφέρει η Κούβα».

Καταλήγοντας ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη των φίλων της Κούβας που βοηθάνε να φανεί η αλήθεια της και τόνισε με έμφαση:

«Η Κούβα μοιράζεται ό,τι έχει, σώζει ζωές και στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες».

 

O πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική επίθεση του 1953 και στους αγώνες του κουβανικού λαού για ανεξαρτησία διαχρονικά, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα τη σημασία της επανάστασης που συντελέστηκε στην Κούβα, που όπως είπε «πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολιτικές και οικονομικές συνθήκες μιας κοινωνίας του Τρίτου Κόσμου, με μονομερώς προσανατολισμένη οικονομία, χαμηλούς κοινωνικούς δείκτες και κάτω από την πολεμική απειλή των ΗΠΑ, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις δολιοφθορές, καθώς και οικονομικό και πολιτικό αποκλεισμό». Ιδιαίτερα στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η λαϊκή εξουσία και ειδικά αυτό της Υγείας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, ο αντιδήμαρχος της πόλης Δημήτρης Λιάσκος και πλήθος κόσμου.

 

Την εκδήλωση έκλεισαν με τη μουσική τους η Τάνια Χρυσού, ο Βασίλης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Γερματσίδης.