ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19
Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 60 εκατομμύρια παγκόσμια, με 1,4 εκατομμύρια θανάτους, και θνησιμότητα 2,36 (στα 100 βεβαιωμένα κρούσματα). Το ποσοστό αυτών που ανάρρωσαν παραμένει στο 69-70%, ποικίλλοντας ανάλογα με τη χώρα.
Η αμερικανική ήπειρος εξακολουθεί να παρουσιάζει το 43% των παγκόσμιων περιπτώσεων, με περισσότερα από 25 εκατομμύρια νοσούντες και το 50% των θανάτων, με σημαντικά επίκεντρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και άλλες χώρες. Η θνησιμότητα στην ήπειρο έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες και έφτασε στα 2,84.
Το γράφημα αυτό δείχνει τους αριθμούς των κρουσμάτων και των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο που είναι 11 και 15 φορές περισσότεροι απ’ ό,τι οι αντίστοιχοι αριθμοί στην Κούβα (7476 προς 689 και 177,5 προς 12, αντίστοιχα – όλοι οι αριθμοί ανά εκατομμύριο κατοίκων).
Στις τρεις επιλεγμένες χώρες οι σχέσεις αυτές τετραπλασιάζονται, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι στις ΗΠΑ είναι 54 και 66 φορές περισσότεροι, ενώ στη Βραζιλία και στην Ιταλία είναι 40 και 67 φορές περισσότεροι απ’ ό,τι στην Κούβα.
Η Δρ. Ιλεάνα Μοράλες Σουάρες, Εθνική Διευθύντρια Επιστημών και Τεχνολογικής Καινοτομίας του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας (MINSAP) δήλωσε σχετικά: «Στην Κούβα, έχουμε 689 και 12 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν την αποτελεσματικότητα του πρωτοκόλλου που εφαρμόζουμε».
Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στους αριθμούς αυτών που ανάρρωσαν, μια σημαντική παράμετρο που σχετίζεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα των πρωτοκόλλων: «Στην Κούβα ανάρρωσε πάνω από το 93%, ενώ το παγκόσμιο ποσοστό είναι μόνο 70% και αυτό φανερώνει την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών που αναπτύχθηκαν και πώς καταφέραμε να σώσουμε, την πλειονότητα των ασθενών με COVID-19».
Η Δρ. Σουάρες αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της επιστήμης στη συγκέντρωση στοιχείων για τη λήψη αποφάσεων και τις αλλαγές στο πρωτόκολλο. «Έχουμε ως αρχή ότι ο υγιής πληθυσμός δεν (πρέπει να) αρρωσταίνει, ότι εάν αρρωστήσει δεν χειροτερεύει, ότι εάν επιδεινωθεί, δεν πεθαίνει και ότι αν ανακάμψει θα έχει τις λιγότερες πιθανές συνέπειες».
Πρόσθεσε πως, για να κατορθωθούν όλα αυτά, είναι απαραίτητη μια σειρά κοινοτικών παρεμβάσεων και εργαλείων, όπως η ενεργός έρευνα κρουσμάτων, που βασίζονται στο μοντέλο της κοινοτικής, πρωτοβάθμιας ιατρικής της Κούβας καθώς και η παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων από την κουβανική βιομηχανία βιοτεχνολογίας.
«Αν δεν είχαμε αυτό το ισχυρό δίκτυο υπηρεσιών υγείας, συνεχή εκπαίδευση, το επαγγελματικό επίπεδο των ανθρώπων μας και ό, τι έχουν μάθει εντατικά αυτούς τους μήνες, μαζί με ολόκληρη τη σειρά προϊόντων βιοτεχνολογίας, δεν θα ήταν δυνατά. τα αποτελέσματα που αναφέρουμε σήμερα», ανέφερε.
Με αυτόν τον τρόπο, η Κούβα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο διαγνωστικά τεστ. «Ξεκινήσαμε τις πρώτες μέρες με μέτριους αριθμούς, εκατό ή διακόσιες δοκιμές την ημέρα, και τώρα κάνουμε ήδη σχεδόν δέκα χιλιάδες με μια εξαιρετική προσπάθεια από την κυβέρνησή μας, τόσο από οικονομική όσο και από υλικοτεχνική άποψη».
(Από το CUBADEBATE 25.11.2020)