Ελληνική πρωτοβουλία για να δοθεί Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς -Παρέμβαση της Δανάης Χέλμη

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε ένθερμα την πρωτοβουλία για την απονομή του βραβείου Νόμπελ στους κουβανούς διεθνιστές γιατρούς και νοσοκόμους της Ιατρικής Ταξιαρχίας Henry Reeve που εργάζονται εθελοντικά σε 21 χώρες για την καταπολέμηση του Covid-19.

 

Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο ως Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος έχουμε ξεκινήσει καμπάνια αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας, υπογραμμίζοντας ότι:

 

Με τη δύναμη της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αλήθειας, η Κούβα κέρδισε για άλλη μια φορά τον απόλυτο θαυμασμό όλου του πλανήτη. Την ώρα που η πρώτη παγκόσμια δύναμη των ΗΠΑ έσκαβε μαζικούς τάφους για τους χιλιάδες νεκρών από την πανδημία του COVID-19 και οι μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες μετρούσαν, επίσης, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, το μικρό, φτωχό και πολύμορφα αποκλεισμένο νησί της Κούβας έστελνε «καραβάνια αλληλεγγύης» από γιατρούς σε μια σειρά χώρες σε όλη την υφήλιο.

 

Οι κουβανικές ιατρικές αποστολές αλληλεγγύης δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά «καρπός» του αξιοθαύμαστου δημόσιου, δωρεάν, καθολικού συστήματος Υγείας, που εξασφαλίζει υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης για κάθε Κουβανό, παρ’ όλα τα εμπόδια. Πρόκειται για έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη που από τη νίκη της Επανάστασης προσφέρεται απλόχερα στους λαούς που την έχουν ανάγκη.

 

Η διεθνής Μπριγάδα Ειδικευμένων Υγειονομικών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και μεγάλων επιδημιών «Χένρι Ριβ», που δημιουργήθηκε με απόφαση της κουβανικής ηγεσίας πριν δεκαπέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό κυκλώνα «Κατρίνα», έχει διατάξει μέχρι σήμερα στην αποστολή της περίπου 8.000 υγειονομικούς σε δεκάδες χώρες, με κυριότερο μέχρι σήμερα κεφάλαιο αυτό της αντιμετώπισης του Έμπολα. Και δεν είναι η μόνη: την περίοδο της πανδημίας, χιλιάδες ακόμη γιατροί προσέφεραν υπηρεσίες με διακρατικές συμφωνίες και ανταλλαγές, σε πολλές χώρες. Σημαντική δουλειά γίνεται και στον τομέα των φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό.

 

Να σημειώσουμε επίσης τη σημαντική βοήθεια της Κούβας στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο με κρούσματα covid «ΜS Braemar» που έψαχνε λιμάνι στην Καραϊβική, επειδή κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και οι ΗΠΑ τού αρνούνταν καταφύγιο.

 

Οι μπριγάδες από εξειδικευμένο σε θέματα πανδημιών υγειονομικό προσωπικό δεν αποδεικνύουν μόνο την αδιαμφισβήτητη πλέον ανωτερότητα του συστήματος υγείας στην Κούβα, αλλά συνολικότερα την ανωτερότητα ενός κοινωνικο-οικονομικού συστήματος που δεν υπακούει στους αδυσώπητους νόμους του κέρδους και της αγοράς, αλλά αναπτύσσεται με γνώμονα την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Από αυτό εμπνέονται οι σημερινοί συνεχιστές του γιατρού και επαναστάτη Τσε, των χιλιάδων ακόμα επαναστατών που εδώ και 60 χρόνια γράφουν το μακρόχρονο έπος της κουβανικής διεθνιστικής αλληλεγγύης με την απλόχερη προσφορά τους.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που η Κούβα εξακολουθεί να «ενοχλεί» τους στυλοβάτες του ξεγυμνωμένου πλέον και σαπισμένου καπιταλισμού, που μόνο καταστροφή, φτώχεια, πόλεμο και προσφυγιά έχει να προσφέρει στους λαούς του κόσμου. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κούβα ότι κάνει «γεωπολιτική» με τις διεθνείς ιατρικές αποστολές και ότι δήθεν εκμεταλλεύεται τους γιατρούς τους οποίους «κακοπληρώνει». Καλούν τρίτες χώρες να μη δεχθούν την αλληλεγγύη των κουβανών γιατρών γιατί τάχα είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων από το καθεστώς!

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να επαναφέρει την Κούβα στον επίσημο κατάλογο με τα «κράτη – χορηγούς της τρομοκρατίας» ως τα τέλη του 2020!

 

Ταυτόχρονα, η Κούβα συνεχίζει να δέχεται πολύμορφα χτυπήματα από την ενίσχυση του απάνθρωπου και εγκληματικού αποκλεισμού που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εδώ και εξήντα χρόνια. Την ίδια στιγμή που προσέφερε απλόχερα βοήθεια στους λαούς μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας, ενώ οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις τους εξέθεταν με τη διάλυση των δημοσίων συστημάτων υγείας και τη μετακύλιση της ευθύνης σε ατομικό επίπεδο, η Κούβα βρέθηκε αποκλεισμένη από την πρόσβαση στον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του covid. Ταυτόχρονα, αυξάνονται καθημερινά οι ελλείψεις σε βασικά είδη παραγωγής και κατανάλωσης, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την οικονομία.

 

Η βαθιά αλληλέγγυα και διεθνιστική αυτή στάση της Κούβας, δεν ξεπληρώνεται με χειροκροτήματα, ούτε μπορεί να συνοψιστεί σε ένα απλό ευχαριστώ.

 

Ως Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος θα λάβουμε μια σειρά πρωτοβουλίες για την διάδοση της προσπάθειας απονομής του Βραβείου Νόμπελ στους κουβανούς γιατρούς, όπως όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης και δράσης μας κάνουμε ως Σύνδεσμος εκφράζοντας την αταλάντευση διεθνιστική αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό.

Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε με την Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας μεθαύριο Τετάρτη, 22 Ιούλη και ώρα 8 μ.μ., για να τιμήσουμε την 67η επέτειο από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα, στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ», στην Ελευσίνα.

 

 

 

Δανάη Χέλμη - αντιπρόεδρος β

 

του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης