ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΣ !

Παρατηρήσεις της ομάδας των Αφρικανών πρεσβευτών στην Κούβα

για τον εορτασμό της Ημέρας της Αφρικής 2020

 

Συγγραφέας: MINREX | internet@granma.cu 

 

25 Μαΐου 2020 11:05:59

 

Από την ιστορική επανάσταση του 1959 που έφερε στην εξουσία τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας υπό την ικανή ηγεσία του κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο Ρους, η Κούβα υπήρξε πραγματικός φίλος της ηπείρου της Αφρικής.

 

Η Κούβα βοήθησε την ήπειρο να πολεμήσει τα απομεινάρια των αποικιακών διοικήσεων στην Αφρική, έναν αγώνα που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Αφρική. Επίσης, η Κούβα συμπαραστάθηκε πάντα σε όλους τους καταπιεσμένους ανθρώπους του κόσμου στην προσπάθειά τους να απελευθερωθούν από κάθε μορφή περιθωριοποίησης και καταπίεσης.

 

Η βοήθεια της Κούβας στον αφρικανικό λαό υπήρξε σχεδόν σε κάθε πτυχή της ανάπτυξης του ανθρώπινου είδους, η οποία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση, τη γεωργία και την υγεία.

 

Η 25η Μαΐου, είναι η ημέρα που δημιουργήθηκε ο Οργανισμός της Αφρικανικής Ενότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η 25η Μαΐου θεωρείται Ημέρα της Αφρικής και γιορτάζεται διεθνώς από όλα τα αφρικανικά έθνη.

 

Γιορτάζουμε την Ημέρα της Αφρικής φέτος το 2020, κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, κατά τις οποίες ο κόσμος πολεμά μια καταστροφική πανδημία που προκαλείται από το COVID-19. Αυτή η πανδημία έχει προκαλέσει ανείπωτα δεινά στον κόσμο, φέρνοντας μαζί του χιλιάδες θανάτους και σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία των σύγχρονων οικονομιών του κόσμου. Αφιερώνουμε την 25η Μαΐου 2020, την Ημέρα της Αφρικής, για να αποτίσουμε ιδιαίτερο φόρο τιμής στους φίλους μας, τον κουβανικό λαό και να τους ευχαριστήσουμε για την τεράστια συμβολή τους στην Αφρική και σε άλλες χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας.

 

Η πρώτη μακροχρόνια αποστολή ιατρικής διπλωματίας της Κούβας στην Αφρική ήταν στην Αλγερία το 1963. Από τότε, οι επαγγελματίες υγείας της Κούβας εργάστηκαν σε πολλές αφρικανικές χώρες με περισσότερους από 5.000 παρόντες, στις ακόλουθες χώρες:

 

Αλγερία, Αγκόλα, Μποτσουάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Πράσινο Ακρωτήριο, Τσαντ, Κονγκό, Τζιμπουτί, Ερυθραία, Ζουαζιλάνδη, Αιθιοπία, Ισημερινή Γουινέα, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα-Μπισάου, Γουινέα Κονακρί, Κένυα, Λεζότο, Λιβερία, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νίγηρας, SADR (Αραβική Λαοκρατική Δημοκρατία του Σαχράβι) , Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σεϋχέλλες, Νότια Αφρική, Τανζανία και Ζιμπάμπουε.

 

Ο κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο ίδρυσε τις ιατρικές ταξιαρχίες Χένρι Ριβ το 2005. Αυτή η ταξιαρχία αναγνωρίζεται διεθνώς για εργασίες διάσωσης σε πολλές από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές και επιδημίες του κόσμου. Η ταξιαρχία έχει περισσότερους από 7.400 εθελοντές εργαζόμενους υγειονομικούς, που έχουν θεραπεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίες έχουν υποστεί τις χειρότερες φυσικές καταστροφές.

 

Είναι οι ίδιες ταξιαρχίες Χένρι Ριβ που έστειλε η Κούβα στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα, κατά τη κορύφωση της επιδημίας του ιού Έμπολα της Δυτικής Αφρικής, το 2014-2016. Διακόσιοι πενήντα εξειδικευμένοι γιατροί, νοσοκόμοι και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ιατρική επέμβαση επιτόπου σε αυτές τις τρεις χώρες για την καταπολέμηση της επιδημίας.

 

Τώρα, με την έλευση του COVID-19, οι ταξιαρχίες Χένρι Ριβ έχουν σταλεί και πάλι σε ένα αριθμό χωρών, μεταξύ των οποίων είναι αφρικανικές χώρες. Αυτές είναι η Αγκόλα, το Τόγκο, το Πράσινο Ακρωτήριο και η Νότια Αφρική. Περισσότεροι υγειονομικοί της Ταξιαρχίας Χένρι Ριβ θα φύγουν σύντομα για να βοηθήσουν άλλες χώρες της Αφρικής.

 

Εκ μέρους των Αφρικανών πρεσβευτών που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις τους και ολόκληρης της αφρικανικής κοινότητας στην Κούβα, θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας και στο λαό της Κούβας για τη συμβολή τους, όχι μόνο στον αγώνα ανεξαρτησίας των αφρικανικών χωρών, αλλά και για όλη τη βοήθεια που έδωσε η Κούβα στις αφρικανικές χώρες όλα αυτά τα χρόνια. Η αλληλεγγύη της Κούβας με την Αφρική είναι αναμφισβήτητη.

 

Επαναλαμβάνουμε ότι θα συνεχίσουμε να τιμούμε και να ενισχύουμε τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τα έθνη μας με την Κούβα.

 

Παίρνουμε επίσης την ευκαιρία να συγχαρούμε την Κούβα για το παράδειγμα που συνεχίζει να δίνει στη διεθνή αλληλεγγύη, ιδίως στον τομέα της ιατρικής. Η Κούβα έχει δείξει στον κόσμο ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρές είναι οι δεκαετίες πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων, εξακολουθεί να είναι μεταξύ των κορυφαίων χωρών στον κόσμο, στην παροχή ιατρικής περίθαλψης και ιατρικής βοήθειας.

 

 

Viva Cuba, Viva Africa!

 

Ζήτω η φιλία μεταξύ Αφρικής και Κούβας!