Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, διοργανώθηκε από την ΚΝΕ συζήτηση με αφορμή τα 60 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Ο τίτλος της συζήτησης ήταν μια φράση του Φιδέλ Κάστρο «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν».
Ομιλητές ήταν η πρέσβειρα της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Νίκος Καρανδρέας και ο Άρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Παραβρέθηκε και ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φρέδι Φενάντες.
Στην ομιλία της, η πρέσβειρα της Κούβας, αφού ευχαρίστησε την ΚΝΕ για την εκδήλωση, το ΚΚΕ και τον Ελληνοκουβανικό για την αλληλεγγύη τους και όλους τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους, ανάφερε ανάμεσα σε άλλα ότι αυτά τα 60 χρόνια ήταν «60 χρόνια αγώνων, νικών, θυσιών και αντίστασης ενός ηρωικού λαού. Δεν ήταν ένα στρώμα από ροδοπέταλα, ήταν μια διαρκής πάλη για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος και για να μείνει πίσω το παρελθόν», τότε που η Κούβα ήταν μια ακόμα χώρα υπό την κατοχή των ΗΠΑ.
Αναφερόμενη στα επιτεύγματα της Επανάστασης είπε ότι «το να διατηρηθούν αυτές οι κατακτήσεις ήταν δύσκολο όλα αυτά τα χρόνια, γιατί από τη νίκη το Γενάρη του 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν βάλει σαν στόχο να ανατρέψουν την επαναστατική κυβέρνηση, να εξαλείψουν τη σοσιαλιστική επανάσταση, να επανορθώσουν τον καπιταλισμό και να επανακτήσουν την ηγεμονία τους και κυριαρχία τους στη χώρα μας».
Συνέχισε λέγοντας ότι η κουβανική επανάσταση ήταν πάντα και θα είναι αλληλέγγυα με τους λαούς του κόσμου και διαρκής έμπνευση για όλους όσοι θέλουν έναν καλύτερο κόσμο. Η Κούβα έχει δώσει το αίμα της και την ακούραστη δουλειά της με χιλιάδες διεθνιστές συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, που βοηθάνε τους λαούς, δεν καταληστεύουν τον πλούτο τους, αλλά τους δίνουν υγεία και γνώσεις».
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού, Νίκος Καρανδρέας, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά, σημείωσε ότι «τα πρώτα οικονομικοκοινωνικά μέτρα της επαναστατικής κυβέρνησης (…) ήταν ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας και κύρια των βορειοαμερικάνικων μονοπωλίων και της αμερικάνικης κυβέρνησης, που αντέδρασαν βίαια. (…) Η Επανάσταση μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την ντόπια και εξωτερική οικονομική και στρατιωτική αντίδραση, με αποκορύφωμα τη νίκη στον Κόλπο των Χοίρων».
Υπογράμμισε ότι «η σοσιαλιστική Κούβα κατορθώνει να μένει όρθια 30 χρόνια αντιπαλεύοντας την άγρια επίθεση του ιμπεριαλισμού. Οι κοινωνικές κατακτήσεις και το πρωτοφανές για τη Λατινική Αμερική βιοτικό και πολιτισμικό επίπεδο του κουβανικού λαού, που είχαν επιτευχθεί τα προηγούμενα 30 χρόνια, διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό. Η διεθνιστική της δράση συνεχίζεται. Ο ιμπεριαλισμός δεν κατόρθωσε να καταβάλει την Επανάσταση, κατορθώνει όμως να την τραυματίζει συνέχεια. (…) Η πολιτική των ΗΠΑ είναι μακρόχρονη, σταθερή και επίμονη. Στόχος της η πολιτική και οικονομική υποδούλωση της Κούβας. Μέθοδος, ο στραγγαλισμός της σοσιαλιστικής οικονομίας, η μείωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, η μείωση της εμπιστοσύνης του στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δομές του σοσιαλισμού. (…) Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του αποκλεισμού και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Κουβανική Επανάσταση».
Ο Άρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ανάφερε ανάμεσα στα άλλα: «…η Κουβανική Επανάσταση είναι ένα από τα ορόσημα για την υπεράσπιση της ιστορίας και της προσφοράς του κομμουνιστικού κινήματος, για την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού, την πάλη για το σοσιαλισμό. Γι’ αυτό το λόγο οι ΗΠΑ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές λυσσάνε εδώ και 60 χρόνια για να την ανατρέψουν».