· 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

 

 

 

Στις 29 Μάη 2018, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών Σχέσεων της Δημοκρατίας της Κούβας ‘ότι στις 27 του ίδιου μήνα μια υπάλληλος της Πρεσβείας ανέφερε συμπτώματα υγείας, σαν αποτέλεσμα «αόριστων ήχων» στον τόπο κατοικίας της.

 

 

 

Αμέσως, η κουβανική κυβέρνηση έδωσε στην υπόθεση τη μέγιστη προτεραιότητα και ζήτησε επίσημα από τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ να μπορέσουν να μιλήσουν με τη συγκεκριμένη υπάλληλο ειδικοί γιατροί και ερευνητές.

 

 

 

Η ενδελεχής και επείγουσα έρευνα που διεξήχθηκε γύρω από την κατοικία της δεν βρήκε ενδείξεις για κάποιον ήχο που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στην υγεία της.

 

 

 

Όπως και στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν προηγούμενα, οι αρχές και οι ειδικοί της Κούβας δεν είχαν καμιά πρόσβαση στην υπάλληλο.

 

 

 

Η Κούβα επανέλαβε δημόσια και επίσημα τη διάθεσή της να συνεργαστεί με σοβαρότητα στην κοινή αναζήτηση απαντήσεων, τη διαλεύκανση και τη λύση των γεγονότων που προβάλλονται.

 

 

 

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο ερευνών από την πλευρά των ειδικών υπηρεσιών και ειδικών της Κούβας και των ΗΠΑ, επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει πειστική υπόθεση ούτε συμπεράσματα που να προσεγγίζουν την επιστήμη και να δικαιολογούν τις ενέργειες που έγιναν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα σε βάρος των διμερών σχέσεων και με προφανή πολιτικά κίνητρα.

 

 

 

Το υπουργείο Εξωτερικών Σχέσεων σημείωσε επίσης την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έγινε στις 5 Ιούνη, για τη δημιουργία μιας Δύναμης Κοινής Δράσης για να απαντήσει σ’ αυτό που χαρακτήρισε σαν «ανεξήγητα συμβάντα υγείας του προσωπικού που βρίσκεται στο εξωτερικό», ειδικά στην Κούβα και στη Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας.

 

 

 

Η ανακοίνωση εκφράζει αυτολεξεί ότι «δεν έχει καθοριστεί η φύση των βλαβών που υπέστη το προσωπικό, ή αν υπάρχει κοινή αιτία για όλες τις περιπτώσεις».

 

 

 

Η εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των Κουβανών και των ξένων πολιτών υπήρξε, είναι και θα είναι προτεραιότητα που διακρίνει το κουβανικό έθνος. Είναι πλατιά γνωστό ότι η κυβέρνηση τηρεί αυστηρά τις ευθύνες της που αφορούν στη βοήθεια και προστασία του Διπλωματικού Σώματος.

 

 

 

Το υπουργείο Εξωτερικών Σχέσεων επαναλαμβάνει ότι δεν παρουσιάστηκε καμιά απόδειξη των λεγόμενων συμβάντων και διατηρεί την αναλλοίωτη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τις αρχές των ΗΠΑ για να επιτευχθεί η διαλεύκανση αυτής της κατάστασης και η καλύτερη ιατρική φροντίδα στα συγκεκριμένα άτομα.

 

 

Η Κούβα είναι και θα εξακολουθήσει να είναι μια ασφαλής, σταθερή και ελκυστική χώρα.

 

 

 

 

Αβάνα, 10 Ιούνη 2018