ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΙΚΡΟΑΓΡΟΤΩΝ KOYΒΑΣ

Στις 22 Απρίλη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την απόφαση να συμπεριλάβει τον καφέ στον κατάλογο με τα κουβανικά προϊόντα που παράγονται από το μη κρατικό τομέα και θα επιτρέπεται να εισάγονται σ’ αυτή τη χώρα. Με την πράξη αυτή δινόταν συνέχεια σε ένα μέτρο που πήρε η κυβέρνηση των ΗΠΑ το Φλεβάρη του 2015, το οποίο εγκρίνει πολύ περιορισμένες κουβανικές εξαγωγές, που αποκλείουν όλα τα αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται από κρατικές επιχειρήσεις.

Τραβάει την προσοχή το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι γι’ αυτό «οι κουβανοί επιχειρηματίες πρέπει να αποδείξουν την ανεξαρτησία τους από το κράτος» και τόνισε ότι αυτό είναι ένα ακόμα μέτρο με σκοπό «να βοηθηθεί η ικανότητα του κουβανικού λαού για να πετύχει ένα μεγαλύτερο έλεγχο της ίδιας του της ζωής και να καθορίσει το μέλλον της χώρας του».

 

Αυτό που δεν είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ότι από τότε που στέρησε μονομερώς από την Κούβα –αφού θεσπίστηκε ο αποκλεισμός- τη μεταχείρισή της σαν πιο ευνοημένο έθνος, που μας αντιστοιχεί δικαιωματικά σαν ιδρυτικό κράτος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οποιοδήποτε κουβανικό προϊόν πρόκειται να εξαχθεί στις ΗΠΑ πρέπει να πληρώσει τις πιο υψηλές τελωνειακές τιμές, πράγμα που κάνει ουσιαστικά αδύνατη την εισαγωγή του σ’ αυτή τη χώρα.

 

Επίσης αγνοεί ότι ο Νόμος της Αγροτικής Μεταρρύθμισης, που ψηφίστηκε μετά τη νίκη της Επανάστασης το 1959, έκανε ιδιοκτήτες της γης πάνω από 200.000 αγροτικές οικογένειες και ότι το κουβανικό κράτος έχει εφαρμόσει από τότε ένα πρόγραμμα για την παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της αγροτιάς της χώρας μας και εξασφάλισε τη βοήθεια για την παραγωγή, την πρόσβαση στα δάνεια, σίγουρη αγορά για τα προϊόντα της και άλλα κοινωνικά οφέλη.

 

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι ένας μικρός αγρότης παραγωγός μπορεί να εξαγάγει απευθείας στις ΗΠΑ. Για να είναι αυτό δυνατό πρέπει να συμμετάσχουν κουβανικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου και πρέπει να γίνουν χρηματικές συναλλαγές σε δολάρια, που μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν να συγκεκριμενοποιηθούν.

 

Έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι ο στόχος που επιδιώκουν μέτρα τέτοιου είδους είναι να επηρεάσουν την κουβανική αγροτιά και να τη διαχωρίσουν από το κράτος μας.

 

Οι κουβανοί μικροαγρότες δεν φοβόμαστε τις αλλαγές στο βαθμό που προωθούνται από εμάς τους ίδιους. Γι’ αυτό το σημαντικό λόγο, η μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ να σπάσει την ενότητα του λαού της Κούβας δεν μπορεί να επιτραπεί, γιατί θα κατέστρεφε μια επαναστατική διαδικασία που μας έφερε συμμετοχική δημοκρατία, ελευθερία, κυριαρχία και ανεξαρτησία.

 

Οι κουβανοί αγρότες είμαστε μέλη της σοσιαλιστικής κοινωνίας των πολιτών και υπάρχουμε σαν κομμάτι του κράτους -και όχι σε αντιπαράθεση μαζί του-, που αντιπροσωπεύει την εξουσία του λαού. Μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό μας, αντιμετωπίζουμε το στόχο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής να προωθήσει το διχασμό και τη διάλυση της κουβανικής κοινωνίας, πράγμα που επιδιώκεται με το μέτρο που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

 

Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει πραγματικά να συμβάλει στην ευημερία των Κουβανών, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να άρει οριστικά τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, που επιβλήθηκε εδώ και πάνω από 50 χρόνια, πράγμα που αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κούβας.

 

Οι κουβανοί αγρότες επιβεβαιώνουμε την πίστη μας στο επαναστατικό κράτος μας μπροστά σε όλους τους κινδύνους και τις προκλήσεις και θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε έναν σοσιαλισμό βιώσιμο και με ευημερία, με όλους και για το καλό όλων, με την πατριωτική δέσμευση να εξακολουθήσουμε να παράγουμε για το λαό.

 

Εθνικό Γραφείο του ΑΝΑΡ

5.5.2016