Εκδήλωση Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου για την προσφορά της Κουβανικής Επανάστασης

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ, να καταστρέψουν την Επανάσταση, χρησιμοποιώντας κάθε είδους επιθετική ενέργεια, προπαντός το αποκλεισμος, αλλά και μια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Όμως, συνέχισε, η Επανάσταση έχει κρατηθεί γερά, αταλάντευτη στις αρχές της, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα του κουβανικού λαού στην αυτοδιάθεση. «Είμαστε περήφανοι που είμαστε σοσιαλιστές και που έχουμε υπερασπιστεί το σοσιαλισμό σε περίπλοκες συνθήκες», συμπλήρωσε ο Ο. Μαρτίνες, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία «επικαιροποίησης της οικονομίας», με στόχο να γίνει «ο σοσιαλισμός πιο δυνατός». Τέλος, αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που οι κυβερνήσεις Κούβας και ΗΠΑ έκαναν στα μέσα του Δεκέμβρη και -όπως υπογράμμισε είχαν απήχηση γενικά στις διεθνείς σχέσεις- ξεχωρίζοντας στα όσα ακολούθησαν την απελευθέρωση και των υπόλοιπων τριών από τους Πέντε Κουβανούς, ως αποτέλεσμα και του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε διεθνώς. Είπε ακόμα ότι η Κούβα πάει στο διάλογο με ανοιχτό πνεύμα, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της. Εξηγώντας ότι ο δρόμος που υπάρχει για να διανυθεί είναι μακρύς, επισήμανε ότι θα μπορέσουν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών αν δεν αρθεί το πολύχρονο εμπάργκο και μεταξύ άλλων κατέληξε ότι η Κούβα θα συνεχίσει αταλάντευτα την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

 

Πριν δώσει το λόγο στους ομιλητές που παρουσίασαν την διεθνιστική προσφορά της Κούβας σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία κτλ, ο γγ του Συνδέσμου, Δήμος Κουμπούρης, σημείωσε ότι τίποτα από όσα έχει προσφέρει η Κούβα δεν θα γινόταν, αν η ίδια δεν είχε ιδιαίτερα επιτεύγματα στους αντίστοιχους τομείς, αλλά και ότι το παράδειγμα του λαού της Κούβας και της προσφοράς του δείχνει ότι μπορεί να δοθεί απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, όταν οι λαοί πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του προέδρου του Συνδέσμου Νίκου Καρανδρέα, που συσχέτισε την διεθνιστική προσφορά της Κούβας στην Υγεία με τον ίδιο τον τρόπο που είναι δομημένο το σύστημα Υγείας στη χώρα, δίνοντας πχ. μεγάλο βάρος στην πρόληψη, σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό ατομικισμό που «διδάσκει» στους εργαζόμενους να απεμπολούν οι ίδιοι το δικαίωμά τους στην Υγεία.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά στοιχεία που παρατέθηκαν είναι ότι σήμερα στην Κούβα για κάθε 100.000 πληθυσμού αντιστοιχούν 591 γιατροί, όταν στις ΗΠΑ είναι 256, στην Αυστραλία 247, στο Μεξικό 198, στην Παπούα Νέα Γουινέα… 5.

Μόνο το 2014, 50.000 Κουβανοί γιατροί και υγειονομικοί πρόσφεραν τις εργασίες τους σε 65 χώρες όλου του πλανήτη. Στην προσφορά αυτή, υπάρχουν «σελίδες» που ξεχώρισαν περισσότερο, όπως η στήριξη στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 και την επιδημία χολέρας που ακολούθησε: Κουβανοί γιατροί εξέτασαν 18 εκατομμύρια αρρώστους και έσωσαν 300.000 ζωές. Ακόμα, η λεγόμενη επιχείρηση «Θαύμα» που ξεκίνησε το 2003, ως το 2011 είχε οδηγήσει στην αποκατάσταση ή βελτίωση της όρασης πάνω από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 34 χώρες της Λ. Αμερικής, της Αφρικής και της Καραϊβικής, στηρίζοντας ανθρώπους που δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες επεμβάσεις αλλά μόνο στοχευμένες και έγκαιρες παρεμβάσεις.