ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΕλληνοκουβανικά Νέα (τευχος 130)

Online  το νέο περιοδικού του συνδέσμου.

Αναλυτικά τα θέματα παρακάτω.

 

 • Νεος πρόεδρος του συμβουλίου του Κράτους και του Υπουργικού Συμβουλίου

 

•Εργατική Πρωτομαγιά στη Κουβα

 

• Μιγέλ Ντιας-Κανέλ στην Εθνοσυνέλευση

 

 

• Απο τη ζωή του συνδέσμου 

 

 

Αναλυτικά τα θέματα παρακάτω.

 

 • Νεος πρόεδρος του συμβουλίου του Κράτους και του Υπουργικού Συμβουλίου

 

•Εργατική Πρωτομαγιά στη Κουβα

 

• Μιγέλ Ντιας-Κανέλ στην Εθνοσυνέλευση

 

• Απο τη ζωή του συνδέσμου 

 

 

 

ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Ο ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ 44ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ 20-21-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Ο ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ

 

ΣΤΟ 44ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

 

ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ 20-21-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

 

 

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης

θα συμμετάσχει και φέτος,

στο 3ήμερο Φεστιβάλ που διοργανώνει

η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας,

στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον στις 20-21-22 Σεπτέμβρη.

 

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

 

 

·         Την Παρασκευή, 21 Σεπτέμβρη 2018, στις 6.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ εκδήλωση με θέμα: «Κούβα. Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών – Κάτω ο αποκλεισμός των ιμπεριαλιστών».

 

·         Θα μιλήσουν η Πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, η Κατερίνα Γεράκη Α’ αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

 

Αλληλεγγύη στην πάλη των Λαών!

 

Κάτω ο αποκλεισμός των ιμπεριαλιστών!

 

65Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΑ ΜΟΝΚΑΔΑ

Την Δευτέρα 23 Ιούλη έγινε η εκδήλωση με την ευκαιρία της 65ης επετείου από την έφοδο στο στρατώνα Μονκάδα σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου.

 

Στην εκδήλωση την κεντρική ομιλία έκανε η Κατερίνα Γεράκη μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας & Αλληλεγγύης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος.

 

Την εκδήλωση πλαισίωσε ο τραγουδιστής Γιώργος Σαρρής με το συγκρότημά του και τελείωσε με την προβολή της ταινίας «Kangamba», η οποία αναφερόταν στη βοήθεια της Κούβας στην Αγκόλα.

Η ομιλία της Κατερίνας Γεράκη μέλους του Δ.Σ. του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, φίλες και φίλοι της Κούβας

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, γιορτάζουμε σήμερα την 65η επέτειο της επίθεσης στους στρατώνες Μονκάδα στο Σαντιάγο της Κούβας στις 26 Ιούλη 1953. Μένουμε πιστοί στο καθήκον της μνήμης και της τιμής στους ήρωες της επαναστατικής ταξικής πάλης. 

 

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης μετρά ήδη 54 χρόνια ζωής ˙ ιδρύθηκε το 1964, πέντε μόλις χρόνια μετά από την επικράτηση της κουβανικής Επανάστασης. Από την αρχή, από τα πρώτα βήματα της ίδρυσης μας, είχαμε ξεκαθαρίσει τους στόχους μας. Δεν θέλαμε να φτιάξουμε άλλον έναν σύλλογο, σύμφωνα με τα συνηθισμένα, έναν σύλλογο για παράδειγμα εξωραϊστικού, πολιτιστικού ή άλλου παρόμοιου χαρακτήρα. Η ίδρυση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου επιβλήθηκε από λόγους προλεταριακού διεθνισμού, ανάμεσα στους προλετάριους και τους λαούς όλου του κόσμου. Επιδίωξη και καθήκον μας ήταν και είναι η αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό, γιατί έδωσε τη μάχη της σοσιαλιστικής επανάστασης ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, γιατί βρέθηκε και βρίσκεται ακόμα σήμερα αντιμέτωπος με την αγριότητα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

 

Δεν ανήκουμε σε αυτούς που υποτιμούν τις επετείους, που ξεχνούν στο πέρασμα του χρόνου και των δυσκολιών τις μεγάλες θυσίες και τα σπουδαία επιτεύγματα, που στο όνομα των σύγχρονων προκλήσεων αρνούνται τα διδάγματα του παρελθόντος. Η φετινή επέτειος, λοιπόν, όπως και κάθε χρόνο, μας υπενθυμίζει την πείρα και τα συμπεράσματα, γίνεται αφορμή για να προβληματιστούμε γύρω από τις σημερινές εξελίξεις και τα καθήκοντά μας. Το τρέχον δίχρονο, άλλωστε, φορτίζεται από σπουδαίες επετείους. Το 2017 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, που αποτελεί το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα. Το 2018 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας, στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που η ιστορία του συναρτάται άμεσα με την ιστορία της ταξικής πάλης και του βασανισμένου ελληνικού λαού στον προηγούμενο αιώνα. Η πείρα από την πάλη και τους αγώνες κάθε λαού αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη της παγκόσμιας εργατικής τάξης στο επαναστατικό της καθήκον.

 

Τα συμπεράσματα ίδια, διαχρονικά, αναδεικνύουν την δυναμική των νομοτελειών της ταξικής πάλης και της ιστορικής εξέλιξης. Οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι, όπου γης, οι προλετάριοι όλων των χωρών, όταν βγαίνουν ορμητικά στο προσκήνιο, στοχεύοντας τον πραγματικό ταξικό αντίπαλο, μπορούν και γυρίζουν τον τροχό της Ιστορίας μπροστά, προς την κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης. Ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος. Ακόμα και τα πιο σύγχρονα ιμπεριαλιστικά όπλα, οι πολυάριθμοι στρατοί, οι πιο εξελιγμένες μέθοδοι κατατροπώνονται μπροστά στη δύναμη του λαού που παλεύει για την ελευθερία του από τα δεσμά της καπιταλιστικής σκλαβιάς, που οικοδομεί την κοινωνία της πραγματικής προόδου, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

Η επίθεση του Φιντέλ, του Ραούλ και των συντρόφων τους στους στρατώνες Μονκάδα στο Σαντιάγο της Κούβας στις 26 Ιούλη 1953, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην Ιστορία της Μεγάλης Κουβανικής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Σηματοδότησε την απαρχή της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης κατά του στυγνού δικτατορικού καθεστώτος του Μπατίστα που κατέληξε στη Νίκη της Επανάστασης, την 1η Γενάρη του 1959.

 

Κατανοώντας την ανάγκη της μαχητικής πρακτικής δουλειάς και της οργάνωσης ενός συγκεκριμένου σχεδίου, οι επαναστάτες είχαν από πριν προετοιμάσει και σχεδιάσει την επιχείρηση με αξιοθαύμαστη ακρίβεια και απόλυτη μυστικότητα. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι μαχητές, άκουσαν τα εμψυχωτικά λόγια του Φιντέλ: «Τις  επόμενες ώρες θα νικήσουμε ή θα νικηθούμε αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση, ακούστε καλά, σύντροφοι! Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτό το κίνημα θα θριαμβεύσει. Αν νικήσουμε σήμερα το πρωί θα επισπευσθεί εκείνο το οποίο οραματίστηκε ο Χοσέ Μαρτί. Αν συμβεί το αντίθετο αυτή η χειρονομία θα χρησιμεύσει σαν παράδειγμα στο λαό της Κούβας να αρπάξει τη σημαία και να προχωρήσει μπροστά.».

 

Η επίθεση εκδηλώθηκε με αταλάντευτη πειθαρχία και προσήλωση στο σχέδιο, με ακρίβεια δευτερολέπτου, τόσο στο Μπαγιάμο όσο και στο Σαντιάγο, στο χρόνο που είχε υπολογιστεί από πριν, στις 5.15 το πρωί. Τα κτίρια που ήταν γύρω από το στρατώνα, έπεσαν στα χέρια των επαναστατών το ένα μετά το άλλο. Δυστυχώς, όμως, ένα λάθος, από αυτά που πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της επέλευσής τους, ήταν μοιραίο. Το μισό από το κύριο σώμα των επαναστατών και μάλιστα το καλύτερα εξοπλισμένο, έχασε το δρόμο του στην είσοδο της πόλης και έλειψε από την αποφασιστική μάχη. Η επίθεση απέτυχε. Οι απώλειες των επαναστατών, στη διάρκεια της μάχης ήταν ασήμαντες. Το 95% των νεκρών, ήταν οι αιχμάλωτοι που σφαγιάστηκαν με ωμότητα και στυγνή βαναυσότητα από τους νικητές. Ο στρατώνας Μονκάδα μετατράπηκε σε τόπο μαρτυρίου. Ο πρώτος αιχμάλωτος που δολοφονήθηκε ήταν ο γιατρός Μάριο Μουνιός, που δεν κρατούσε όπλο, αλλά φορούσε μόνο την ιατρική του μπλούζα. Ο Φιντέλ, ο Ραούλ και πολλοί σύντροφοι πιάστηκαν και φυλακίστηκαν. Στη δίκη που ακολούθησε όλοι οι κατηγορούμενοι, αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια τους δικαστές τους.

 

Ο Φιντέλ, με την περίφημη απολογία του ως κατηγορούμενος μπροστά στους δικαστές του Μπατίστα, απηύθυνε επαναστατικό κάλεσμα σε όλο τον κουβανικό λαό: «Όσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα 'ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανένα, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα, δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει». Τα λόγια του είχαν ήδη επιβεβαιωθεί. Το κίνημα της 26ης Ιούλη έγινε η σπίθα για να ξεσπάσει η λαϊκή οργή ενάντια στην εκμετάλλευση, να οργανωθεί η ταξική πάλη με το παράνομο δίκτυο του Φρανκ Παϊς στις πόλεις, να προετοιμαστεί η έλευση της Γκράνμα το 1956 και να ξεδιπλωθεί η επαναστατική ορμή απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη την Κούβα, φέρνοντας τη νίκη.

 

Η πορεία και ο αγώνας του κουβανικού λαού, η τελική Νίκη και η αποφασιστικότητα στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας με επίκεντρο τις εργατικές λαϊκές ανάγκες, αποτελεί διαχρονικά πηγή έμπνευσης για χιλιάδες εργαζόμενους και τους λαούς σε όλο τον κόσμο. Στην Κούβα, σε ασύλληπτα γρήγορο χρόνο από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης,  η πείνα, η φτώχια, ο αναλφαβητισμός, οι φυλετικές και οι άλλες διακρίσεις εξαλείφτηκαν! Η δωρεάν ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση, η πρόνοια και η κατοικία εξασφαλίστηκαν για όλους! Οι κατακτήσεις του κουβανικού λαού δείχνουν την ανωτερότητα του συστήματος που δεν βασίζεται στο επιχειρηματικό κέρδος και τον ανταγωνισμό, την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη και την εκμετάλλευση της εργασίας, αλλά στηρίζεται στις κοινωνικές σχέσεις παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και τη συνεχή αταλάντευτη επιμονή στην προσπάθεια να εξαλειφθεί η ατομική, έστω και μικρή, ιδιοκτησία, η εκμετάλλευση της ξένης μισθωτής εργασίας. Οι συνταγές μίξης των νόμων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες.

 

Σήμερα, 65 χρόνια μετά, το μήνυμα της ηρωικής επίθεσης στο στρατώνα Μονκάδα είναι επίκαιρο όσο ποτέ, μιας μάχης που φάνηκε αρχικά χαμένη, αλλά οδήγησε στη Νίκη της Επανάστασης. Ο ελληνικός λαός και οι λαοί σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δοκιμάζονται σκληρά από τις συνέπειες της βαθιάς, πρωτόγνωρης συγχρονισμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Τσακίζονται κατακτημένα με αίμα δικαιώματα, στην κοινωνική ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, την πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τα επιτεύγματα της ανθρώπινης γνώσης και επιστήμης. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών και των δρόμων ενέργειας οξύνονται, η περιοχή μας βρίσκεται στη δίνη τους και υπό τη συνεχή απειλή ενός ευρύτερου ιμπεριαλιστικού πολέμου για τη βίαιη λύση των ανταγωνισμών αυτών, τα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων αυξάνονται συνεχώς.

 

Στη φάση αναζωογόνησης μετά από την κρίση, η αντιλαϊκή πολιτική περνά σε νέα φάση, για να θερίσει ως καρπούς της συνεχιζόμενης βαρβαρότητας τα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, που αποτελούν το λίπασμα της περιβόητης καπιταλιστικής ανάπτυξης και των επενδύσεων. Η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας σημαίνει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό της χώρας μας και τους γειτονικούς λαούς, όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και συνολικότερα. Η πείρα του κουβανικού λαού για τις βαριές συνέπειες της ιμπεριαλιστικής δράσης, αποτελεί αναντικατάστατη υπόμνηση και φωτίζει τα σύγχρονα καθήκοντα του εργατικού και λαϊκού κινήματος, που πρέπει να απορρίπτει κάθε σειρήνα συμβιβασμού από το δήθεν πέπλο προστασίας που προσφέρει τάχα η συμμετοχή και η υποταγή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και η προώθηση των σχεδιασμών τους.  

 

Αντλούμε πείρα και εξοπλιζόμαστε με τόλμη στον δύσκολο ταξικό πόλεμο, για τους αγώνες που έρχονται, για τη μεγάλη μάχη μέχρι την τελική νίκη.

 

Γιατί κάθε λαός, αντικειμενικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δίλημμα της σύγκρουσης με τον ταξικό εχθρό, την ανάγκη να κάνει το άλμα για ριζικές αλλαγές, να πάρει την εξουσία στα χέρια του και να οικοδομήσει τη δική του κοινωνία και οικονομία. Τα επιτεύγματα της κουβανικής επανάστασης δείχνουν ότι μόνο η οικοδόμηση και συνεχής εμβάθυνση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής μπορεί να εξασφαλίσει την ευημερία και την πρόοδο του λαού, να δώσει λύσεις σε προβλήματα και αδυναμίες στην ίδια την οικονομία της Κούβας.

 

Ως Ελληνικουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύνης προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στο δύσκολο καθήκον και το κάλεσμα του προλεταριακού διεθνισμού.

 

Διεκδικούμε την παύση του απάνθρωπου αμερικάνικου αποκλεισμού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ανυπολόγιστες συνέπειες, την επιστροφή του εδάφους της βάσης του Γκουαντάναμο που παράνομα κατέχουν οι ΗΠΑ. Παλεύουμε ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που εκδηλώνεται σε βάρος της Κούβας από όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, με διάφορες μορφές, συχνά συγκαλυμμένα, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο της συκοφάντησης και της διαστρέβλωσης για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, όπως με ένταση εκφράστηκε με την χυδαία προπαγάνδα που εξαπολύθηκε μετά από τον θάνατο του μεγάλου Κουβανού ηγέτη και Επαναστάτη Φιντέλ.

 

Η απάντηση των λαών απέναντι στον καπιταλισμό, που θα περνά συνεχώς εναλλάξ από την φάση της κρίσης στη φάση της ανάκαμψης, προετοιμάζοντας μια νέα, ακόμα πιο βαθιά, κρίση, δεν  μπορεί να εγκλωβίζεται σε μεταρρυθμίσεις και διαχείριση. Η δομή του και οι νόμοι του, το κυνήγι του κέρδους, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μόνο δεινά φέρνουν στους λαούς, πόλεμο και προσφυγιά. Η απάντηση των λαών θα είναι η Επανάσταση και ο σοσιαλισμός, που είναι αναγκαίος και επίκαιρος.

 

Οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και η περίοδος της προσωρινής ήττας δεν θα κρατήσουν για πάντα – η ιστορία δεν τελείωσε. Ο καπιταλισμός, που έχει φτάσει στο ανώτερο στάδιο του, τον ιμπεριαλισμό, σαπίζει και σκορπά δυσωδία. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Οι συνθήκες της υποχώρησης και της αναδίπλωσης του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος αλλά και στην χώρα μας, οι αρνητικοί συσχετισμοί είναι μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή στην ιστορία, αλλά θα τις ακολουθήσουν οι φάσεις της ανόδου, της επαναστατικής ορμής και της νίκης. Τέλος της Ιστορίας δεν υπάρχει, τη γράφουν με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι και οι καταπιεσμένοι σε όλο τον κόσμο.

 

Μέχρι τη νίκη, για πάντα!

 

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΦΟΔΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΚΑΔΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με την ευκαιρία της 65ης επετείου από την έφοδο στο στρατώνα Μονκάδα στις 26 Ιούλη 1953, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας & Αλληλεγγύης και ο Δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνουν τη Δευτέρα, 23 Ιούλη στις 8 μ.μ. εκδήλωση στο δημοτικό κινηματογράφο «Κατερίνα», Δαβάκη 18, Χαϊδάρι.

 

Θα μιλήσουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, εκπρόσωπος του Δήμου Χαϊδαρίου, λατινοαμερικάνικα τραγούδια θα τραγουδήσει ο Γιώργος Σαρρής με την κιθάρα του και θα προβληθεί η κουβανική ταινία «Kangamba», που αναφέρεται στη βοήθεια της Κούβας στην Αγκόλα και στην εξάλειψη του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ της 21ης ΙΟΥΝΗ 2018

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 21.06.2018

 

 

 

Τα μέλη του Ελληνοκουβανικού συνδέσμου φιλίας και Αλληλεγγύης

 

που συμμετέχουμε στην εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση

της 21ης Ιουνίου 2018,

 

δηλώνουμε πως συνεχίζουμε ακατάπαυστα την αλληλεγγύη μας

 

με την Κουβανική Επανάσταση και τον κουβανικό λαό

 

που αγωνίζεται κάτω από τον απάνθρωπο αποκλεισμό

 

και τις συνεχείς ιμπεριαλιστικές επιθέσεις,

 

για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της πατρίδας

και της σοσιαλιστικής κοινωνίας του.

 

 

 

  • Ζητάμε την άμεση κατάργηση του αποκλεισμού και τον τερματισμό της παράνομης κατοχής του Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ.
  • Ζήτω η Κουβανική Επανάσταση, ζήτω η αλληλεγγύη των λαών!

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ Δ.Σ.

Εκλογές 2018

Απολογισμός-Εισήγηση

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 

 

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

6.3.16        Κινηματογράφος «Αλκυονίς» Επέτειος της Επανάστασης και κινηματογραφική ταινία «Είμαι η Κούβα»

 

29.7.16     Εκδήλωση στο Δημοτικό Κινηματογράφο Πετρούπολης για την επέτειο από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα, μουσικό συγκρότημα και παρουσίαση ταινίας

 

22-24.9.16  Συμμετοχή με περίπτερο στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

 

28.7.17     Εκδήλωση στο Δημοτικό Κινηματογράφο Πετρούπολης για την επέτειο της επίθεσης στο στρατώνα Μονκάδα και παρουσίαση της ταινίας «Κανγκάμπα», που αναφέρεται στη δράση της Κούβας στην Αφρική

 

21-23.9.17  Συμμετοχή στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ με δικό μας περίπτερο

 

11.3.18        Εκδήλωση για την 59η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης και παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του Έρολ Φλιν

 

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ

 

25.11.2016 Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο ICAP για το θάνατο του Φιδέλ Κάστρο

 

30.11.2016 Όλα τα μέλη του ΔΣ και πολλά μέλη του Συνδέσμου υπέγραψαν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε η Πρεσβεία της Κούβας για το θάνατο του Φιδέλ Κάστρο

 

4.12.2016  Ομιλία μας στην εκδήλωση που έγινε στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» για το θάνατο του Φιδέλ

 

4.2.17      Παρουσίαση βίντεο με την ομιλία του Φιδέλ Κάστρο στο Χάρλεμ των ΗΠΑ

 

8.5.17    Εκδήλωση για τον Φιδέλ Κάστρο στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» και ομιλία

 

24.11.17     Ομιλία στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο από το θάνατο του Φιδέλ Κάστρο

 

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

 

14.6.17      Ομιλία στην εκδήλωση για την επέτειο της γέννησης του Τσε που έγινε στον κινηματογράφο «Αλκυονίς»

 

9.10.17      Ομιλία στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε στον κινηματογράφο «Αλκυονίς»

 

1.11.17        Εκδήλωση στο Δημαρχείο Καισαριανής για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

 

15.1.17    Συνάντηση και φαγητό μελών του ΔΣ με τα μέλη της Πρεσβείας της Κούβας που έφευγαν από την Ελλάδα και με τους καινούργιους που αναλάμβαναν

 

3.3.17       Γνωριμία του ΔΣ με τη νέα Πρέσβειρα της Κούβας και τον Πρόξενο στα γραφεία του Συνδέσμου

 

20.5.17      Συμμετοχή στην εκδήλωση της Πρεσβείας για τον Χοσέ Μαρτί και ομιλία

 

7.6.17        Συζήτηση των μελών του ΔΣ με τα μέλη της Πρεσβείας για τις εξελίξεις στην Κούβα

 

25.10.17     Συζήτηση με τα μέλη της Πρεσβείας για τις εξελίξεις στην Κούβα

 

11.5.18      Συζήτηση με τα μέλη της Πρεσβείας της Κούβας για τις εξελίξεις

 

 

 

18-20.11.16  Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα, που έγινε στη Στοκχόλμη

10ος 2017    Επιστολή στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που συζητήθηκε το Μάη του 2018 στη Γενεύη.

 

 

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

19.3.17     Παρουσίαση ντοκιμαντέρ για το ρόλο της Κούβας στην Αφρική

 

12.11.17   Συμμετοχή στη μουσική συναυλία που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Κούβας στον κινηματογράφο «Αλκυονίς»

 

16.5.18   Αντιπροσωπεία μας παραβρέθηκε στην παρουσίαση των ποιημάτων του Νικολάς Γκιγιέν «Ο μεγάλος ζωολογικός κήπος» που εκδόθηκε στα ελληνικά

 

ΜΠΡΙΓΑΔΕΣ

 

Στο διάστημα Μάρτης 2016 μέχρι Μάης 2018 συμμετείχαν στις μπριγάδες αλληλεγγύης που στείλαμε στην Κούβα 32 άτομα, ενώ τον Ιούλη θα συμμετάσχουν στην μπριγάδα 8 άτομα.

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

Συνεχίστηκε η έκδοσή του, αν και με καθυστερήσεις.

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

Από το Μάρτη του 2016 μέχρι το Μάη του 2018 συνεχίστηκαν τα μαθήματα ισπανικών που κάνει ο Σύνδεσμος. Συνολικά, το έτος 2015-2016 τελείωσαν 22 μαθητές, το 2016-2017 17 μαθητές και φέτος, το 2017-2018 15 μαθητές. Επειδή τα μαθήματα, πέρα απ΄ όλα τα άλλα, μας βοηθάνε να αντιμετωπίζουμε το οικονομικό, είναι σημαντικό να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να έχουμε περισσότερους μαθητές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει γνωστό ότι ο Σύνδεσμος κάνει μαθήματα ισπανικών, κι αυτό είναι δουλειά όλων μας.

 

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Λειτούργησε κανονικά 1/μήνα με κανονική απαρτία.  

 

 

Προγραμματισμος 2018

 

Εκδήλωση στην Καισαριανή για την επέτειο από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα και

 

Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αλληλεγγύης που θα γίνει στη Σλοβενία στις 23-25.11.2018.

 

 

 

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η

 

Στα 2 χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση, τα σημαντικότερα γεγονότα σχετικά με την Κούβα ήταν:

 

·      Ο θάνατος του ηγέτη της επανάστασης Φιντέλ Κάστρο,

 

·      Το 7ο Συνέδριο του ΚΚΚ (Απρίλιος 2016) στο οποίο επικαιροποιήθηκαν οι Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος για την περίοδο 2016-2021,

 

·      Η ανάκληση της Κοινής Θέσης της ΕΕ και η σύναψη προσωρινής Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας Κούβας – ΕΕ (12 Δεκεμβρίου 2016), που άρχισε να λειτουργεί την 1η Νοεμβρίου 2017,

 

·      Η Έκτακτη Σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης ΛαΪκής Εξουσίας (1η Ιουνίου 2017) που ενέκρινε τον Εννοιολογικό Προσδιορισμό του Κουβανικού Οικονομικού και Κοινωνικού Μοντέλου Σοσιαλιστικής Ανάπτυξης,

 

·      Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ (16 Ιουνίου 2017) με την οποία καταργήθηκαν και οι όποιες θετικές αλλαγές στις σχέσεις Κούβας–ΗΠΑ, που σημειωτέον, δεν είχαν καθόλου επηρεάσει τον αποκλεισμό,

 

·      Οι Βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαρτίου 2018 για την εκλογή των μελών της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, που με τη σειρά της εξέλεξε  νέο Πρόεδρο του Κρατικού και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κούβας τον Μιγκέλ Μάριο Ντίαζ-Κανέλ Μπερμούδεζ.

 

 

 

Στα 2 αυτά χρόνια η Κούβα συνέχισε να αγωνίζεται ενάντια στις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, κάτω από τον αμείωτης έντασης αποκλεισμό, μέσα στις αντίξοοες διεθνείς συνθήκες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και των άγριων αντιθέσεων που προκύπτουν απ’ αυτήν. Η ασταθής οικονομικοπολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας που δέχεται κι’ αυτή οργανωμένη επίθεση και η δεξιά στροφή στα πράγματα της Λ. Αμερικής καθώς και οι συνεχείς φυσικές καταστροφές συντέλεσαν και αυτές στη μη επιθυμητή απόδοση της οικονομίας.

 

Ταυτόχρονα, στην Κούβα συνεχίστηκε και κατέληξε η επιχείρηση κωδικοποίησης και προσδιορισμού του χαρακτήρα, των στόχων και της στρατηγικής του σοσιαλισμού που είναι συνυφασμένη με το πρόγραμμα επικαιροποίησης του Κουβανικού οικονομικοκοινωνικού συστήματος που ξεκίνησε το 2007. 

 

Ο Εννοιολογικός Προσδιορισμός του Κουβανικού Οικονομικού και Κοινωνικού Μοντέλου Σοσιαλιστικής Ανάπτυξης συνοψίζει και κωδικοποιεί την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθήθηκε στις συνθήκες μετά τη διάλυση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, στις συνθήκες δηλαδή της Ειδικής Περιόδου και ύστερα από αυτήν, πολιτικές αναγκαίες που είχαν στόχο την επιβίωση, τη συνέχιση της Επανάστασης και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της Κούβας.

 

Μέσα στα πλαίσια αυτά, τα κύρια μέτρα που πάρθηκαν με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα πιό επείγοντα προβλήματα της κρίσης ήταν: το άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις και η αυτοαπασχόληση σε επιλεγμένες δραστηριότητες, η δημιουργία βασικών μονάδων συνεταιριστικής παραγωγής, αγροκτηνοτροφικών αγορών καθώς και η παραχώρηση εκτάσεων γης με επικαρπία. Στάθηκε επίσης απαραίτητο να νομιμοποιηθεί η κατοχή και κυκλοφορία συναλλάγματος στο εσωτερικό της χώρας, να γίνονται δεκτά εμβάσματα από το εξωτερικό, να καθιερωθεί σύστημα διπλού νομίσματος και διπλού συναλλάγματος.

 

Έγινε γενικά προσπάθεια αναπροσανατολισμού της οικονομίας με βάση το νέο σκηνικό, δίχως να αποκηρυχθούν τα ουσιαστικά ιδεώδη και τα κύρια επιτεύγματα της επανάστασης. Όλα τα μέτρα υιοθετήθηκαν μετά από διαδικασία σε βάθος ανάλυσης με το λαό - προστατεύοντας, κατά το δυνατόν, τους εργαζομένους και τα πλέον ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού, σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές.

 

Με τα μέτρα αυτά, την ιδεολογική και κοινωνική ενότητα του κουβανικού λαού και τον επαναστατικό του ενθουσιασμό, κατορθώθηκε ήδη από το 1994 η συγκράτηση της κατακόρυφης πτώσης της οικονομίας και το ξεκίνημα της σταδιακής της ανάκαμψης.

 

Το 1998 ο Φιντέλ Κάστρο συνόψιζε την κατάσταση με τον ακόλουθο τρόπο: «Αυτή τη στιγμή βασικός στόχος είναι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας και των επιτευγμάτων του σοσιαλισμού. Αν μπορούμε να οικοδομήσουμε λίγο σοσιαλισμό, το κάνουμε, αλλά βασικά θέλουμε να βελτιώσουμε αυτά που έχουν ήδη γίνει, σε άριστο βαθμό».

 

Η Κούβα συνεχίζει μέχρι σήμερα την πορεία κάτω από τις ίδιες ουσιαστικά συνθήκες, με αποτέλεσμα να μη σταθεί δυνατό να προχωρήσει η οικονομία με τον απαραίτητο ρυθμό, να οξυνθούν κάποια διαρθρωτικά προβλήματα που πήγαζαν από την κατάσταση της υπανάπτυκτης οικονομίας, αλλά και να εμφανιστούν νέα, προβλήματα που απορρέουν από την αναγκαστική υιοθέτηση και εισαγωγή στοιχείων της οικονομίας της αγοράς και τη αισθητά μεγαλύτερη λειτουργία του ιδωτικού τομέα.

 

Κύρια προβλήματα (όπως αναφέρονται στην εισαγωγή του Εννοιολογικού Προσδιορισμού) είναι:

 

1. Η χαμηλή παραγωγικότητα και αναποτελεσματικότητα ιδιαίτερα στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, η τεχνολογική παλαιότητα των βιομηχανικών μονάδων και των υποδομών, η υπερβολική εξάρτηση από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, ο περιορισμός των παραγωγικών αλυσίδων.

 

2.     Η ανισορροπία ανάμεσα στη διαθεσιμότητα και την ανάγκη σκληρού νομίσματος (διπλό νόμισμα).

 

3.        Η ασυμβατότητα μεταξύ της προσφερόμενης εργασίας και της αμοιβής της, μεταξύ της αυξανόμενης ζήτησης και της ανεπαρκούς προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών καθώς και οι δυσμενείς τάσεις μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών.

 

4.        Οι σοβαροί οικονομικοί περιορισμοί για την ικανοποίηση πολλών αναγκών,  που σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις του διπλού νομίσματος και συναλλάγματος, αύξησαν τη μετατόπιση εργαζομένων σε δραστηριότητες που απαιτούσαν λιγότερα προσόντα αλλά προσέφεραν καλύτερες απολαβές και τη μετανάστευση. Σε αυτό συνέτειναν επίσης οι οικονομικές και κοινωνικές διαφορές που δεν προκύπτουν από την παρεχόμενη εργασία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επαρκώς αμειβόμενη.

 

5.        Η επίταση της έλλειψης οργάνωσης, πειθαρχίας, απαιτητικότητας και ελέγχου στη διαχείριση παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

 

6.        Η συνέχιση ή και επιδείνωση και άλλων αρνητικών φαινομένων σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, συμπεριφορών αντίθετων προς τις αρχές και τις αξίες της επανάστασης, όπως η αδιαφορία απέναντι στην αποδοτική εργασία, οι εκδηλώσεις ατομικισμού, γραφειοκρατίας, διαφθοράς, αλλά και αδικήματα, απειθαρχίες και άλλες παρεκκλίσεις και μορφές κοινωνικής περιθωριοποίησης.

 

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών η Κούβα μπορεί να στηριχθεί στη δύναμη των αξιών της, στην ενότητα του λαού, την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού στο ΚΚΚ, στη μαζική και πολύπλευρη συμμετοχή, στον καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής πολιτικής και το Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, στις οικονομικές δυνατότητες και το διεθνές κύρος της, χαρακτηριστικά που δημιουργήθηκαν μέσα από τις σκληρές και πολύχρονες προσπάθειες υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Οικοδόμησης μιας κοινωνίας λιτής αλλά με πραγματική ισότητα, με πρωτοφανείς επιτυχίες στις βασικές κοινωνικές λειτουργίες και με ιστορικά ανεπανάληπτη διεθνιστική δράση.

 

Πρέπει να καταλάβουμε πως η Κούβα είναι αναγκασμένη να ζήσει, να λειτουργήσει μέσα σε ένα εχθρικό περίγυρο, στα πλαίσια ενός παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, που γίνεται ακόμα πιό επιθετικός καθώς παραδέρνει σε μόνιμη πιά κρίση, που συνέχεια θα χειροτερεύει. Ο εχθρός χρησιμοποιεί και το μαστίγιο και το καρότο· από τη μιά τις απειλές και τον αποκλεισμό και από την άλλη τις «καλοπροαίρετες» παραινέσεις και τις προσφορές βοήθειας. Μέσα στην ίδια την Κούβα, μεταρυθμίσεις, αν και μη καθοριστικές, δημιουργούν αντιθέσεις οικονομικές και κοινωνικές που πρέπει να βρούν τη λύση τους. Το ζήτημα είναι δύσκολο. Πρέπει οι δυνάμεις της αγοράς που χρησιμοποιούνται τώρα για την εξασφάλιση πόρων αναγκαίων γιά επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης να τειθασευτούν ποσοτικά και χρονικά ώστε να μην τους δοθεί χώρος και χρόνος να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των σοσιαλιστικών κοινωνικοοικονομικών δομών, να μην  δημιουργήσουν τις βάσεις ταξικού χωρισμού της κοινωνίας, να μη σπάσουν την ενότητα του εργαζόμενου λαού.

 

Η λύση που όλοι οι πραγματικοί φίλοι της Κούβας επιθυμούν είναι η συνέχιση της σοσιαλιστικής επανάστασης και της μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας του ηρωϊκού κουβανικού λαού γιά την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που  -  όπως έχει δηλωθεί κατ’ επανάληψη από τους ηγέτες της επανάστασης – είναι ο μόνος τρόπος εξασφάλισης της πραγματικής ανεξαρτησίας της.

 

Στεκόμαστε πάντα αλληλέγγυοι στον αγώνα του κουβανικού λαού γιά ανεξαρτησία και σοσιαλισμό, ενάντια σε κάθε προσπάθεια του ιμπεριαλισμού να καταστρέψει το έργο του. Θα προσπαθήσουμε, όπως κάναμε σε όλη την μακρόχρονη ιστορία του συνδέσμου μας και με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, να υπερασπιστούμε την κουβανική επανάσταση, και απαιτούμε να καταργηθεί άμεσα ο γενοκτόνος αποκλεισμός και να τερματιστεί η παράνομη κατοχή του Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 8 Ιούνη 2018

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

 

 

 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του Συνδέσμου να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, οδός Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος, την Πέμπτη, 21 Ιούνη, στις 5.30 μ.μ.

 

 

 

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

 

 

 

  1. Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
  2. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής

 

 

 

 Στη Γενική Συνέλευση μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα τακτικά μέλη που έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους για το 2018. Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακαλεί όσα μέλη του Συνδέσμου επιθυμούν να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο με τα υποψήφια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Εξελεγκτικής Επιτροπής να το δηλώσουν με αίτησή τους. Η υποβολή των αιτήσεων και η καταβολή των συνδρομών θα γίνεται στα γραφεία του Συνδέσμου, κάθε μέρα εκτός από Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.

 

 

 

 Θεωρείται απαραίτητη η παρουσία σας κατά την ώρα έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης για να υπάρξει απαρτία.

 

 

 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η συμμετοχή όλων των μελών του Συνδέσμου στη Γενική Συνέλευση θα συμβάλει στην καλύτερη εκπλήρωση των σκοπών του.

 

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

 

Καλείστε στην παρουσίαση του βιβλίου του

Nicolás Guillen

 

"Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος"

(El Gran ZOO),

 

την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 στις 20:00 ,

 

στο κινηματοθέατρο Αλκυονίς.

 

(Ιουλιανού 42-46,

Πλατεία Βικτωρίας).

 

48η Ευρωπαϊκή Μπριγάδα «Χοσέ Μαρτί»

ΣYNANTHΣH

 

των μελών της Μπριγάδας

Jose Marti 2018

 

την TPITH 15 MAH

στις 6.00 το απόγευμα

 

ΣTA ΓPAΦEIA TOY ΣYNΔEΣMOY

 

Ελληνοκουβανικά Νέα (τευχος 128)

Online  το νέο περιοδικού του συνδέσμου.

 

Αναλυτικά τα θέματα παρακάτω.

 

• Για την άρση του αποκλεισμού

 

• Ομιλία του Μιγέλ Ντίας Κανέλ για τον Τσε

 

• Μπριγάδα στο δρόμο του Τσε

 

• Ο συνδεσμός για τον Τσε και τον Φιδέλ

 

 

ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

0 Comments