ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΕλληνοκουβανικά Νέα (τευχος 128)

Online  το νέο περιοδικού του συνδέσμου.

 

Αναλυτικά τα θέματα παρακάτω.

 

• Για την άρση του αποκλεισμού

 

• Ομιλία του Μιγέλ Ντίας Κανέλ για τον Τσε

 

• Μπριγάδα στο δρόμο του Τσε

 

• Ο συνδεσμός για τον Τσε και τον Φιδέλ

 

 

ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

0 Comments

Κυριακή 11 Μάρτη Αίθουσα Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 59η ΕΠΕΤΕΙΟ

 

ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης για την 59η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης. Για μια ακόμα φορά, οι φίλοι της Κούβας διατράνωσαν την αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη τους στον κουβανικό λαό και τη σοσιαλιστική του επανάσταση που αντιμετωπίζει την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η πρέσβειρα της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίγκες Γκονζάλες, ευχαρίστησε για τη διαρκή αλληλεγγύη στη χώρα της και αναφερόμενη στα 59 χρόνια της Επανάσταση, υπογράμμισε ότι ήταν «μια δύσκολη πορεία, γεμάτη δυσκολίες, αλλά πάντα ξεχώριζε η θέληση του λαού να είναι ελεύθερος και κυρίαρχος, παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει».

 

Αναφερόμενη στον πολύπλευρο αποκλεισμό (οικονομικό, χρηματοπιστωτικό, εμπορικό) που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, σημείωσε ότι «δημιουργεί σημαντικές ζημιές που πλήττουν την οικονομία και δημιουργούν δυσκολίες στην ανάπτυξη. Αλλά, παρόλα αυτά, η Κούβα συνεχίζει με την επικαιροποίηση του οικονομικού και κοινωνικού της μοντέλου και θα συνεχίζει να παλεύει για μια πατρίδα κυρίαρχη, ανεξάρτητη, σοσιαλιστική, δημοκρατική, βιώσιμη και ευημερούσα».

 

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σκλήρυνση του αποκλεισμού από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τραμπ, της «επιστροφής στη δημιουργία τεχνητών προσχημάτων για να επανέλθουν οι αποτυχημένες και μη αποδεκτές, από όλο τον κόσμο, πολιτικές». Σημείωσε ότι εκτός από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, στη ΓΣ του ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβρη, όλες οι χώρες στηρίζουν το δίκαιο αίτημα της άρσης του αποκλεισμού.

 

Σημείωσε με έμφαση ότι «η Κούβα δεν θα κάνει συμβιβασμούς στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. Θα διατηρήσουμε τις θέσεις και τις αρχές μας σε όλους τους τομείς στις διεθνείς μας σχέσεις, για τα δικαιώματα των λαών, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη με τις καλύτερες ιδέες της ανθρωπότητας. Κανείς και με τίποτα δεν θα μας βγάλει από αυτή την πορεία, να είστε σίγουροι για αυτό». Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας της στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και στο δικαίωμα του λαού της να επιλέγει αυτός το δρόμο που θέλει να ακολουθήσει.

 

Κατέληξε, ενημερώνοντας για την πρωτοβουλία της πρεσβείας να διοργανώσει διαγωνισμό στην Ελλάδα για παιδιά (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών Κουβανών που ζουν στη χώρα μας) και έφηβους, με θέμα:

 

«Με την Κούβα στην καρδιά». Οι εργασίες των παιδιών, κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, ζωγραφιές, φωτογραφίες και ό,τι άλλο, μπορούν να αποστέλλονται στην πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα και το Γενάρη του 2019 θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των παιδιών.

 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στις επαναστατικές παραδόσεις του Κουβανικού λαού, από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας ενάντια στην Ισπανική αποικιοκρατία, τον πρωτοπόρο ρόλο του επαναστάτη διεθνιστή και εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί (φέτος συμπληρώνονται 165 χρόνια από τη γέννησή του), μέχρι τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Οι ιδέες του Μαρτί ήταν η κινητήρια δύναμη της νικηφόρας Επανάστασης και αποτέλεσαν, μαζί με το μαρξισμό, την ιδεολογική της βάση, όπλο και οδηγό για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας της Κούβας, των κοινωνικών επιλογών της και την αδιάλειπτη επιτέλεση του διεθνιστικού της καθήκοντος».

 

Αναφερόμενος στο κορυφαίο γεγονός της επίθεσης στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο την 26η Ιούλη 1953, τόνισε: 

 

«Η επίθεση στη Μονκάδα συνέβη σε μία καίρια χρονική στιγμή, αποτρέποντας τη σταθεροποίηση της δικτατορίας του Μπατίστα (1952), την αποθάρρυνση του λαού και την αναγκαστική ανοχή του μοντέλου της στρεβλής ανάπτυξης της χώρας. Μιας "ανάπτυξης" προσδιορισμένης από την εξάρτηση, τον αυταρχισμό, την οικονομική, κοινωνική και πνευματική εξαχρείωση και εξαθλίωση.

 

Στα μέσα του 20ού αιώνα, η Κούβα είχε μετατραπεί σε μια ιδιότυπη αποικία των ΗΠΑ με δύο στοιχεία:

 

1. Την πλήρη σχεδόν κυριαρχία στην οικονομία, τόσο στον παραγωγικό τομέα, όσο και στις υπηρεσίες των αμερικανικών μονοπωλίων και

 

2. Τη μετάδοση των χειρότερων χαρακτηριστικών του αμερικανικού τρόπου ζωής σε μια εκφυλισμένη άρχουσα τάξη, στον πολυάριθμο κρατικό και στρατιωτικό κατασταλτικό μηχανισμό και σε σημαντικό βαθμό, στα μεσαία στρώματα.

 

Όμως, σ' αυτές τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της νεοαποικιακής εξάρτησης, τα πλαίσια του επαναστατικού προγράμματος της Μονκάδα είχαν ήδη ξεπεραστεί. Η ομοιότητα, η ταυτότητα, καλύτερα, του προγράμματος αυτού με τα πρώτα μέτρα που πήρε η επαναστατική κυβέρνηση μετά τη νίκη το 1959, είναι πασιφανής.  Ήταν μέτρα που δεν ξεπερνούσαν ουσιαστικά τα πλαίσια μιας καλοπροαίρετης αστικής δημοκρατίας. Ήταν όμως ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας και κύρια των βορειοαμερικανικών μονοπωλίων και της Αμερικανικής κυβέρνησης, που αντέδρασαν βίαια.

 

Η Επανάσταση μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη ντόπια και εξωτερική οικονομική και στρατιωτική αντίδραση, με αποκορύφωμα τη νίκη στον κόλπο των Χοίρων. Χτυπήθηκαν αποφασιστικά οι οικονομικές δομές του ιμπεριαλιστικού και ντόπιου κεφαλαίου στην πόλη και την ύπαιθρο και δημιουργήθηκαν οι βάσεις ενός κρατικού τομέα με σοσιαλιστικό προσανατολισμό στη βιομηχανία και τις κοινωφελείς υπηρεσίες.

 

Έτσι, σηματοδοτήθηκε το ξεπέρασμα της πρώτης απελευθερωτικής - αντιϊμπεριαλιστικής φάσης. Λαός και ηγεσία συνειδητοποίησαν πως οποιεσδήποτε, έστω και μικρές, αποκλίσεις από το μοντέλο της εξάρτησης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δεν είναι δυνατές μέσα στα πλαίσια της αστικής κυριαρχίας και απαιτούν την ανατροπή της, πως η επανάσταση στη Κούβα, αλλά και σ' ολόκληρη τη Λ. Αμερική δεν μπορεί παρά να είναι σοσιαλιστική».

 

Κλείνοντας, ο ομιλητής τόνισε:

 

«Η Κούβα άντεξε το σεισμό που προκάλεσε η διάλυση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Όντας η μόνη χώρα στον κόσμο όπου κυριαρχούν οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δομές του σοσιαλισμού, εξακολουθεί να δείχνει την ανωτερότητα και την ανθρωπιά της σοσιαλιστικής κοινωνίας, έστω και με τις βαθιές πληγές που της έχουν προκαλέσει οι πολεμικές επιθέσεις, οι δολιοφθορές, η τρομοκρατία, ο άγριος αποκλεισμός.

 

Η Κούβα άντεξε, γιατί εκεί πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο μέχρι τώρα τρόπο η διαλεκτική σύνθεση του επαναστατικού πάθους και της λογικής, της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής εξουσίας του εργαζόμενου λαού και της συμμετοχικής δημοκρατίας, της υπεράσπισης της εθνικής ακεραιότητας και των συμφερόντων του λαού της Κούβας με την πιο πλατιά διεθνιστική δράση.

 

Άντεξε, γιατί ευτύχησε να έχει ηγέτες προσωπικότητες σαν τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε, πραγματικούς επαναστάτες διεθνιστές. Ηγέτες που είχαν εμπιστοσύνη στις δημιουργικές ικανότητες του λαού και μπόρεσαν να τον καθοδηγήσουν στη δύσκολη και πρωτόφαντη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού, παίρνοντας δύσκολες και καίριες αποφάσεις ενάντια στο ρεύμα, χωρίς αποκλείσεις, αλλά επιβεβαιώνοντας ξανά στην πράξη και δίνοντάς τους νέα πνοή, τις αλήθειες του μαρξισμού - λενινισμού».

 

 

 

Ακολούθησε το ντοκιμαντέρ του Βίκτορ Πάλεν, του 1959, με τίτλο: «Η αλήθεια για την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο», με αφηγητή τον προοδευτικό ηθοποιό Ερολ Φλύν.

 

 

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:

 

Eκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του Κόμματος και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

 

Από την ΚΝΕ ο Πασχάλης Καγιάννης, μέλος του ΚΣ και η Ναταλία Γεράνιου, μέλος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ.

 

Επίσης, ο Γρηγόρης Αναγνώστου από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης, ο Δήμαρχος Χαΐδαρίου Μιχάλης Σελέκος και πολλοί εκπρόσωποι φορέων του λαϊκού κινήματος.

 

48η Ευρωπαϊκή Μπριγάδα «Χοσέ Μαρτί»

ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ (ICAP)

48η Ευρωπαϊκή Μπριγάδα «Χοσέ Μαρτί»

9 - 28 Ιούλη 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 8.7.

17.00              Αναχώρηση από το ICAP για τη Διεθνή Κατασκήνωση «Χούλιο Αντόνιο Μέγια» (CIJAM) των μελών της Μπριγάδας που θα βρίσκονται ήδη στην Κούβα

 

Δευτέρα 9.7.

07.00              Εγερτήριο και πρωινό

09.00              Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Χούλιο Αντόνιο Μέγια. Στη συνέχεια, δενδροφύτευση στο «Άλσος Μαρτί» της κατασκήνωσης

10.30              Επίσημη εκδήλωση καλωσορίσματος. Γενική ενημερωτική συγκέντρωση

12.00              Μεσημεριανό

14.00              Διάλεξη για τη ζωή και το έργο του Χοσέ Μαρτί: Ο επίκαιρος χαρακτήρας της σκέψης του στην Κουβανική Επανάσταση. Προβολή πολυμέσου «Χοσέ Μαρτί & Φιδέλ Κάστρο: συνέχεια σκέψης και δράσης» (Γραφείο Προγράμματος Μαρτί)

 

18.00              Πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών

 

19.00              Βραδινό

 

21.00              Πολιτιστική εκδήλωση καλωσορίσματος

 

 

 

Τρίτη 10.7.

 

05.45              Εγερτήριο και πρωινό

 

06.45              Πρωινή συγκέντρωση

 

07.00              Αναχώρηση για αγροτικές εργασίες

 

11.30              Επιστροφή στην κατασκήνωση

 

12.00             Μεσημεριανό

 

14.30              Διάλεξη: «Το πολιτικό σύστημα της Κούβας. Η συμμετοχική δημοκρατία»

 

19.00              Βραδινό. Κουβανική Νύχτα

 

 

 

Τετάρτη 11.7.

 

05.45              Εγερτήριο και πρωινό

 

06.45              Πρωινή συγκέντρωση

 

07.00              Αναχώρηση για αγροτικές εργασίες

 

11.30              Επιστροφή στην κατασκήνωση

 

12.00              Μεσημεριανό

 

14.30              Διάλεξη: «Η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα. Η επίδραση του αποκλεισμού»

 

19.00              Βραδινό

 

20.30              Προαιρετικές εκδηλώσεις στην κατασκήνωση. Μαθήματα κουβανικών παραδοσιακών χορών

 

 

 

Πέμπτη 12.7.           

 

05.45              Εγερτήριο και πρωινό

 

06.45              Πρωινή συγκέντρωση

 

07.00              Αναχώρηση για αγροτικές εργασίες

 

11.30              Επιστροφή στην κατασκήνωση

 

12.00              Μεσημεριανό

 

15.00              Διάλεξη: «Η κουβανική οικονομία σήμερα. Η διαδικασία επικαιροποίησης του κουβανικού οικονομικού μοντέλου»

 

18.00              Βραδινό.

 

20.30              Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Ο Φιδέλ είναι ο Φιδέλ»

 

 

 

Παρασκευή 13.7.

 

05.45              Εγερτήριο και πρωινό

 

06.45              Πρωινή συγκέντρωση

 

07.00              Αναχώρηση για αγροτικές εργασίες

 

11.30              Επιστροφή στην κατασκήνωση  

 

12.00              Μεσημεριανό

 

14.30              Διάλεξη «Ο πόλεμος των ΜΜΕ και ο πόλεμος παραπληροφόρησης ενάντια στην Κούβα και άλλες επαναστατικές και προοδευτικές διαδικασίες»

 

19.00              Βραδινό

 

Προαιρετικές εκδηλώσεις του πρακτορείου AMISTUR

 

 

 

Σάββατο 14.7.

 

07.00              Εγερτήριο και πρωινό

 

08.00              Εγγραφές για τον Αγώνα Δρόμου της Φιλίας

 

09.00              Αναχώρηση από την κατασκήνωση για το χωριό Γουαγιαμπάλ (5 χλμ.). Βράβευση. Ψυχαγωγική δραστηριότητα και συνάντηση με κορυφαίους του κουβανικού αθλητισμού  

 

12.00              Μεσημεριανό

 

Προαιρετικές εκδηλώσεις του πρακτορείου AMISTUR (επίσκεψη στο αγρόκτημα Λα Βιχία του Έρνεστ Χέμινγουεϊ) 

 

 

 

15.00              Αθλητικές συναντήσεις

 

18.00              Βραδινό

 

20.00              Πολιτιστική εκδήλωση στην κατασκήνωση: παιδικοί χοροί και θέατρο

 

21.00              Χορευτική βραδιά

 

 

 

Κυριακή 15.7.

 

07.00              Εγερτήριο και πρωινό

 

08.30              Αναχώρηση για το κοινοτικό οικολογικό και πολιτιστικό πρόγραμμα «Να διατηρήσουμε το οικοσύστημα» - Μπαρακόα

 

13.00              Μεσημεριανό επιτόπου

 

16.00              Επιστροφή στην κατασκήνωση

 

18.00              Βραδινό

 

20.00              Ψυχαγωγική δραστηριότητα          

 

20.30              Συντονιστική Επιτροπή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών

 

 

 

 

 

Δευτέρα 16.7.

 

06.00              Εγερτήριο και πρωινό

 

06.45              Πρωινή συγκέντρωση

 

07.00              Αναχώρηση για αγροτικές εργασίες. Θα συμμετάσχουν μέλη του Συνδέσμου Μαχητών (Εκπρόσωποι του Αντάρτικου Στρατού, των παράνομων ομάδων, διεθνιστές, του Κόλπου των Χοίρων, κλπ.) στις παραγωγικές εργασίες μαζί με τους μπριγαδίστες

 

11.30              Επιστροφή στην κατασκήνωση

 

12.00              Μεσημεριανό            

 

15.00              Διάλεξη «Ο Φιδέλ Κάστρο στην πάλη των λαών και ο διεθνισμός: Η πείρα της OSPAAAL (Οργάνωση Αλληλεγγύης με τους Λαούς της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής)» 

 

19.00              Βραδινό

 

20.00              Ψυχαγωγική δραστηριότητα  

 

 

 

Τρίτη 17.7.

 

07.00              Εγερτήριο και πρωινό

 

08.30              Αναχώρηση για το δήμο της Αρτεμίσα

 

09.00              Επίσκεψη στο συγκρότημα μνημείων των Μαρτύρων και Ηρώων της Αρτεμίσα. Υποδοχή από εκπροσώπους στην Επαρχιακή Συνέλευση της Αρτεμίσα

 

10.00              Περιήγηση ανά ομάδες σε ενδιαφέροντα μέρη της Επαρχίας

 

·         Επίσκεψη σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα

 

·         Επίσκεψη σε κάποιο συνεταιρισμό νέου τύπου

 

12.00             Επιστροφή στην κατασκήνωση

 

12.30              Μεσημεριανό

 

14.30              Αναχώρηση για την πόλη της Αβάνας. Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί στην Πλατεία της Επανάστασης. Παρουσία στην τελετή. Καλωσόρισμα από εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συνδέσμου Χοσέ Μαρτί. Επίσκεψη στο μνημείο

 

17.00-19.00   Σύντομη πανοραμική περιήγηση στην πόλη με το αυτοκίνητο. Ελεύθερος χρόνος στο ιστορικό κέντρο της πόλης

 

19.15              Βραδιά Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης στο Σπίτι Φιλίας. Βραδινό και πολιτιστική εκδήλωση

 

22.00              Επιστροφή στην κατασκήνωση

 

 

 

Τετάρτη 18.7.

 

05.45              Εγερτήριο και πρωινό

 

06.45              Πρωινή συγκέντρωση

 

07.00              Αναχώρηση για αγροτικές εργασίες

 

11.30              Επιστροφή στην κατασκήνωση

 

12.00              Μεσημεριανό

 

14.30              Συνάντηση με διεθνιστές Γιατρούς. Ντοκιμαντέρ «Μεταξύ ζωής και έμπολα»

 

19.00              Βραδινό

 

                        Ελεύθερη βραδιά

 

Προαιρετική επίσκεψη του πρακτορείου AMISTUR-Νύχτα τζαζ

 

 

 

Πέμπτη 19.7.

 

05.45              Εγερτήριο και πρωινό

 

06.45              Πρωινή συγκέντρωση

 

07.00              Αναχώρηση για αγροτικές εργασίες

 

11.30              Επιστροφή στην κατασκήνωση
12.00              Μεσημεριανό

14.00             Ταυτόχρονες συναντήσεις με κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις της Κούβας. Θα συγκροτηθούν 4 ομάδες: Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR), Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας (FMC), Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κούβας (CTC), και νεολαιίστικες και φοιτητικές οργανώσεις με την  Ένωση Νέων Κομμουνιστών (UJC), Ομοσπονδία Σπουδαστών Μέσης Εκπαίδευσης (FEEM) και Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών Φοιτητών (FEU). Τα μέλη της Μπριγάδας θα συμμετάσχουν σε κάθε ομάδα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους

 

17.00              Ενημερωτική συνάντηση για το ταξίδι στην επαρχία με όλους τους μπριγαδίστες

 

18.00              Βραδινό

 

                        Ελεύθερος χρόνος

 

 

 

Παρασκευή 20.7.

 

05.45              Εγερτήριο και πρωινό

 

06.45              Πρωινή συγκέντρωση

 

07.00              Αναχώρηση για αγροτικές εργασίες

 

11.30              Επιστροφή στην κατασκήνωση και τελική αξιολόγηση της δουλειάς

 

12.00              Μεσημεριανό

 

14.30              Ελεύθεροι για την προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Νύχτας

 

20.30              Ευρωπαϊκή Νύχτα

 

 

 

Σάββατο 21.7.

 

08.00              Πρωινή συγκέντρωση

 

09.00              Αναχώρηση για την παραλία του Ταραρά

 

17.30              Επιστροφή στην κατασκήνωση

 

18.00              Βραδινό  

 

20.30              Ελεύθερο βράδυ

 

 

 

Κυριακή 22.7.

 

                        Ελεύθεροι για ξεκούραση και προαιρετικές επισκέψεις

 

Προαιρετική επίσκεψη με το πρακτορείο AMISTUR – Επίσκεψη στο Λας Τεράσας και/ή στο Βινιάλες

 

 

 

Δευτέρα 23.7.

 

06.00              Εγερτήριο

06.30              Πρωινό

 

08.00              Αναχώρηση για το Σαντιάγο της Κούβας

 

                        Μεσημεριανό στο Σάνκτι Σπίριτους

 

Βράδυ            Άφιξη στην πόλη του Καμαγουέι

 

                        Τακτοποίηση και ελεύθερη βραδιά στο ξενοδοχείο «Camagϋey»

 

 

 

Τρίτη 24.7.

 

09.00              Αναχώρηση για το Σαντιάγο της Κούβας

 

Άφιξη στο Σαντιάγο

 

14.00              Μεσημεριανό στο ξενοδοχείο «Σαν Χουάν»

 

15.30              Επίσκεψη στο Νεκροταφείο Σάντα Ιφιχένια. Φόρος τιμής στον Χοσέ Μαρτί και τον Φιδέλ Κάστρο. Εκδήλωση καλωσορίσματος

 

17.30              Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο

 

                        Βραδινό

 

20.00              Συνάντηση με τις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR)  

 

 

 

Τετάρτη 25.7.

 

                        Περιήγηση στην πόλη

 

09.30              Επίσκεψη στο Στρατώνα Μονκάδα

 

11.00              Συνάντηση με την ιστορία (Συνάντηση με μαχητές)

 

12.00              Μεσημεριανό στο εστιατόριο «Ελ Μόρο»

 

15.00              Επίσκεψη στη Λα Γκρανχίτα και περιήγηση στο Πάρκο Μπακονάο (Κοιλάδα της Προϊστορίας)

 

17.00              Επιστροφή στο ξενοδοχείο

 

19.00              Βραδινό στο ξενοδοχείο

 

Ελεύθερη βραδιά

 

 

 

Πέμπτη 26.7.

 

05.00              Αναχώρηση για τη συγκέντρωση και εκδήλωση για τις 26 του Ιούλη  

 

09.00              Αναχώρηση για το Δεύτερο Μέτωπο. Συμμετοχή στο Καραβάνι Αλληλεγγύης του Μονκάδα στη Σιέρα Μαέστρα. Εκδήλωση για το Κλείσιμο της ευρωπαϊκής μπριγάδας  

 

13.30              Μεσημεριανό στο ξενοδοχείο

 

Ελεύθεροι

 

Βράδυ            Φαγητό και εκδήλωση αποχαιρετισμού στο ξενοδοχείο  

 

 

 

Παρασκευή 27.7

 

06.30              Εγερτήριο

 

07.00              Πρωινό

 

08.30              Παράδοση των δωματίων

 

09.00              Αναχώρηση από το ξενοδοχείο στο Σαντιάγο για το Σάνκτι Σπίριτους

 

·         Μεσημεριανό στο δρόμο για το Καμαγουέι

 

·         Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο του Σάνκι Σπίριτους «Λος Λαουρέλες»

 

·         Βραδινό στο ξενοδοχείο

 

·         Ελεύθερη βραδιά

 

 

 

Σάββατο 28.7.

 

05.45              Παράδοση των δωματίων

 

06.00              Πρωινό σε πακέτο

 

07.30              Αναχώρηση για την κατασκήνωση

 

                        Άφιξη στην κατασκήνωση και βραδινό

 

 

 

Κυριακή, 29.7.

 

07.00              Πρωινό

 

10.00              Αναχώρηση των πούλμαν για την Αβάνα

 

 

 

 

 

Συνολική τιμή κατ' άτομο: 650 CUC (1 CUC ≈ 1 $)

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:
• Επισκέψεις & μετακινήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα 

• Διαμονή στην κατασκήνωση CIJAM, σε 6κλινα δωμάτια, και 5 νύχτες σε

   ξενοδοχείο του Σαντιάγο της Κούβας

• Πλήρης διατροφή σύμφωνα με το πρόγραμμα
• Μετακινήσεις από και προς αεροδρόμιο και μετακινήσεις ανάλογα με το πρόγραμμα

• Επείγουσα ιατρική βοήθεια

• Ξενάγηση στις προγραμματισμένες επισκέψεις

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

• Γεύματα, επισκέψεις και μετακινήσεις εκτός προγράμματος
• Εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις εκτός προγράμματος

• Φόροι αεροδρομίου
• Υπέρβαρο αποσκευών
• Ποτά, αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό και άλλα προσωπικά έξοδα

• Προσωπικές εσωτερικές και διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις

Ταξιδιωτική ασφάλιση: Για την είσοδο στη χώρα, απαιτείται συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης που να περιλαμβάνει κάλυψη ιατρικών εξόδων και να έχει εκδοθεί από ασφαλιστική εταιρία αναγνωρισμένη από την Κούβα.

 

 

 

 

 

 

Ελληνοκουβανικά Νέα (τεύχος 126)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

  •   Ανακοίνωση της Επαναστατικής Κυβέρνησης της Κούβας για τις εξαγγελίες Τραμπ στις 16.6.2018   
  • Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς παρελθόν   
  •  Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά 
  • Κρατικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

 

Download
Κατεβαστε το Περιοδικο ΕΔΩ!
ΤΕΥΧΟΣ 126.pdf
Adobe Acrobat Document 10.8 MB

59Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Ο ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

 Σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμή της 59ης επετείου της νίκης της

 

Κουβανικής Επανάστασης την Κυριακή, 11 Μάρτη και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη.

 

Θα χαιρετίσει η Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.   

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

 

 

 

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΤΟΥ ΦΙΔΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΡΟΥΣ  

 

 

 

Στις 25 Νοεμβρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιδέλ Κάστρο Ρους, εμβληματικής μορφής του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος. Με την ευκαιρία της επετείου, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διατρανώνει για μιαν ακόμα φορά την προσήλωσή του τόσο στα ιδεώδη όσο και στα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης, όπως αυτά διαμορφώθηκαν υπό την ηγεσία του Φιδέλ, και εκφράζει ξανά την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στον ηρωικό λαό της Σοσιαλιστικής Κούβας.

 

 

 

 

 

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2017

 

Ένας χρόνος χωρίς Fidel

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

Ένας χρόνος χωρίς Fidel

 

 

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης

 

σας καλεί να συμμετάσχετε στην εκδήλωση που διοργανώνουν

 

η Πρεσβεία της Κούβας και οι Κουβανοί που μένουν στην Ελλάδα, αφιερωμένη στον ένα χρόνο από το θάνατο του Φιδέλ Κάστρο.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Νοέμβρη,

 

στις 8 μ.μ. στον κινηματογράφο Αλκυονίς, Ιουλιανού 42-46.

 

Θα μιλήσει η Πρέσβειρα της Κούβας Σέλμις Ντομίνγκες

 

και θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας

 

και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

 

Θα ακολουθήσουν πατριωτικά, επαναστατικά τραγούδια

 

από τους Κουβανούς που ζουν στην Ελλάδα.

 

Την Τετάρτη 1 Νοέμβρη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής, έγινε η εκδήλωση για τα «50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ».

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕΛΜΙΣ ΝΤΟΜΙΝΓΚΕΣ ΚΟΡΤΙΝΑ. Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΝΔΡΕΑ ΕΙΧΕ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Εδώ στην Καισαριανή, τόπο αγώνων και θυσίας, και σε στιγμές όπως η τωρινή, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε, η σκέψη πηγαίνει σ’ όλους και όλες, τα εκατομμύρια των εξεγερμένων της εποχής μας και της ιστορίας ολόκληρης που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τη ζωή τους για μια καλλίτερη, δικαιότερη κοινωνία για όλους.

 

Όμως ο Τσέ, στη δικιά μας τουλάχιστον εποχή, ξεχώρισε χάρη στα ιδιαίτερά του χαρακτηριστικά: το συνδυασμό του αυθορμητισμού και της βαθιάς μελέτης, της πρωτοβουλίας και της ικανότητας ένταξης στα πιο πρωτοπόρα τμήματα του λαού - όπου κατάφερνε να καθοδηγεί και να μαθαίνει, να αφομοιώνει τα πιο προοδευτικά στοιχεία στοιχεία που έβγαιναν μέσα από τη λαϊκή πάλη.

 

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, συνειδητός κομμουνιστής επαναστάτης, συνεχιστής και διαμορφωτής της διαλεκτικής της μαρξιστικής – λενινιστικής θεωρίας και πράξης, είναι ταυτόχρονα δημιούργημα και δημιουργός της επαναστατικής διαδικασίας στη Κούβα, στη Λ. Αμερική και σ’ ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι ίδιες οι συνθήκες και ανάγκες της τον βοήθησαν να καταλάβει και να εφαρμόσει στη πράξη τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης.

 

Όταν ο Τσε εντάχθηκε στο ένοπλο τμήμα του Κινήματος της 26 Ιούλη που καθοδηγούσε ο Φ. Κάστρο, ήρθε σε επαφή με το πιο μαχητικό τμήμα του κουβανικού προοδευτικού κινήματος, που είχε αφομοιώσει τις εμπειρίες μιας 90χρονης επαναστατικής ιστορίας με αντιαποικιοκρατικά, αστικοδημοκρατικά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. H οικονομική και πολιτική επικυριαρχία των ΗΠΑ, αλλά και η επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών, είχαν ωθήσει την πολιτική σκέψη πέρα από τα προοδευτικά αστικά πλαίσια.

 

Στα 3 κιόλας πρώτα  χρόνια μετά τη νίκη, με την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης, η Κουβανική επανάσταση μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη ντόπια και εξωτερική οικονομική και στρατιωτική αντίδραση, με αποκορύφωμα τη νίκη στο Κόλπο των Χοίρων. Μπόρεσε να χτυπήσει αποφασιστικά τις οικονομικές δομές του ιμπεριαλιστικού και ντόπιου κεφαλαίου στη πόλη και στην ύπαιθρο και να πάρει τα πρώτα μέτρα για τη βελτίωση του πολιτιστικού και βιοτικού επιπέδου του λαού.

 

Οι συνθήκες αυτές φαίνεται πως σφυρηλάτησαν στη σκέψη του Τσε Γκεβάρα την οργανική σύνδεση της θεωρίας και πρακτικής του μαρξισμού λενινισμού με τις διαδικασίες, τα ιδιαίτερα προβλήματα και εκφάνσεις μιας επαναστατικής διαδικασίας με στόχο το σοσιαλισμό σε μια χώρα του τρίτου κόσμου, εξαρτημένη από τον ιμπεριαλισμό. Τα μεγάλα θεωρητικά ζητήματα της εποχής: ουσία και ταξικότητα του αστικού κράτους, δυνατότητα ειρηνικής μετάβασης στο σοσιαλισμό,  φύση της εκμετάλλευσης στις συνθήκες της νεοαποικιοκρατίας και εξάρτησης, σύνδεση εθνικοαπελευθερωτικού-αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και σοσιαλιστικής επανάστασης και οι φορείς τους καθώς και οι πολιτικές και επαναστατικές πρακτικές που τα παραπάνω συνεπάγονται, αντιμετωπίστηκαν από τον Τσε με βάση τις σχετικές αναλύσεις των Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν καθώς και τις πιο πρόσφατες εμπειρίες των επαναστατικών κινημάτων, στην Ασία, στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.         

 

Η καθοριστική δράση του Τσε στα πρώτα χρόνια μετά τη νίκη της επανάστασης στην πολιτική πάλη και στους τομείς των εξωτερικών σχέσεων και της οικονομίας βασίστηκε και πάλι στις κλασσικές αναλύσεις για το σοσιαλιστικό κράτος και τη δικτατορία του προλεταριάτου, με την μαρξιστική έννοια του όρου. Έννοια που εκφράζει την πολιτική κυριαρχία της εργατικής τάξης και που συμπληρώνεται από τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη της δημοκρατίας για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και τη συνειδητή συμμετοχή του λαού στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων, στον ουσιαστικό έλεγχο του κόμματος και της κυβέρνησης. Προσπάθησε πολύ ώστε να διατηρηθεί μετά τις πρώτες στιγμές της επαναστατικής έξαρσης, αναλλοίωτη η ζωντάνια του λαού με την αποφυγή λαθών που απομακρύνουν τις μάζες, την αντιμετώπιση κρατικιστικών και γραφειοκρατικών μεθόδων, και την ανάπτυξη των καλλίτερων χαρακτηριστικών των ανθρώπων που εκφράζονται με τη συνειδητή συμμετοχή στα κοινά, τη συνειδητή εργασία, τον αλτρουϊσμό, την έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη.  

 

Σύμφυτες με τα παραπάνω είναι οι ιδέες του για την οργάνωση της σοσιαλιστικής οικονομίας και την ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης. (Βλέπε και το άρθρο του «Σχεδιασμός και συνείδηση κατά τη μετάβαση στον σοσιαλισμό»).

 

Σε αντίθεση με τον καπιταλισμό όπου τρόπος και σχέσεις παραγωγής είχαν ήδη αναπτυχθεί μέσα στα πλαίσια της φεουδαρχίας, οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής αρχίζουν να εγκαθίστανται μετά την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Κατά συνέπεια, η κοινωνική συνείδηση, ακόμα και των επαναστατών είναι, σε μεγάλο τουλάχιστον βαθμό, διαμορφωμένη στη βάση της ατομικής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, της αποξένωσης των παραγωγών από τα μέσα παραγωγής και από το προϊόν της εργασίας τους, στη βάση του εμπορευματικού χαρακτήρα της παραγωγής και των ανταγωνιστικών σχέσεων. Από εδώ προκύπτει μια αντίθεση ανάμεσα στις νέες σχέσεις παραγωγής και στη κοινωνική συνείδηση  του λαού που επιτείνεται από τις οικονομικές δυσκολίες και την διατήρηση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό καπιταλιστικών δομών σε τομείς της οικονομίας καθώς και των εμπορευματικών σχέσεων. Σύμφωνα με τον Τσε:

 

«Η νέα κοινωνία που διαμορφώνεται πρέπει να ανταγωνιστεί σκληρά με το παρελθόν. Το παρελθόν δεν γίνεται αισθητό μόνο στην ατομική συνείδηση- πάνω στην οποία βαραίνουν ακόμα τα κατάλοιπα μιας διαπαιδαγώγησης που συστηματικά προσανατολίζεται στην απομόνωση του ατόμου – αλλά επίσης στον ίδιο το χαρακτήρα αυτής της μεταβατικής περιόδου κατά την οποία διατηρούνται οι εμπορευματικές  σχέσεις. Το εμπόρευμα αποτελεί το οικονομικό κύτταρο της καπιταλιστικής κοινωνίας. Όσο υπάρχει, οι επιδράσεις του θα γίνονται αισθητές στην οργάνωση της παραγωγής και, κατά συνέπεια, στη συνείδηση».

 

Οι απόψεις του Τσε βρίσκονταν στον αντίποδα των κυρίαρχων τάσεων στην Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες όπου είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται το μοντέλο της οικονομικής αυτοδιαχείρισης των επιχειρήσεων, η επέκταση των υλικών κινήτρων για τη βελτίωση της παραγωγής και η χρησιμοποίηση του νόμου της αξίας και των εμπορευματικών σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Η άποψή του πως μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί νομοτελειακά στην «πλήρη εμπορευματοποίηση, δηλαδή στην επιστροφή στις καπιταλιστικές σχέσεις», δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.

 

Ο Τσε προώθησε ένα άλλο μοντέλο, το «προϋπολογιστικό σύστημα χρηματοδότησης» με συγκεντροποίηση της διεύθυνσης του συνόλου των κλάδων της οικονομίας, αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων και τον έλεγχο καθώς και με σταδιακή μείωση των υλικών κινήτρων προς όφελος των ηθικών, στη βάση της ανάπτυξης σοσιαλιστικής κοινωνικής συνείδησης. Βλέπουμε επομένως πως προσπάθησε να λύσει την παραπάνω αντίθεση κατανοώντας πως στην προσπάθεια για τη δημιουργία της καινούργιας κοινωνίας είναι αναγκαία η συνειδητή στάση του ανθρώπου. Με τα λόγια του: «Ο άνθρωπος είναι ο συνειδητός πρωταγωνιστής της ιστορίας. Δίχως αυτή τη συνείδηση, που περιλαμβάνει τη συνείδησή του ως κοινωνικό ον, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κομμουνισμός».

 

 

 

Ο Τσε ήταν ένα αδέσμευτο πνεύμα. Η μόνη του δέσμευση ήταν η επανάσταση, η προσφορά με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη επαναστατικής συνείδησης, της επαναστατικής διαδικασίας. Η δέσμευση αυτή, ξεκινώντας από ένα εφηβικό ρομαντισμό,  αναπτύχθηκε μέσα από τη συμμετοχή του στην Κουβανική Επανάσταση, μέσα στην οργανωμένη πάλη με τη καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο, μέσα στη γοργή μετατροπή της επανάστασης από αντιιμπεριαλιστική σε σοσιαλιστική.

 

Ήταν ένας άνθρωπος – και εδώ χρησιμοποιώ,  αλλάζοντας πρόσωπο, τα λόγια από το γράμμα που έστειλε στα παιδιά του λίγο πριν τη δολοφονία του, –  που αισθανόταν όσο πιο βαθιά μπορούσε κάθε αδικία που γινόταν απέναντι σ’ οποιονδήποτε, σ’ οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Έτσι συναίσθημα και λογική ενωμένα τον οδηγούσαν, με απόλυτη συνέπεια, στη δράση, στην ένοπλη επαναστατική δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό σ’ όποιο μέρος του κόσμου.

 

Μπαίνοντας με τον Φιντέλ και τους άλλους συντρόφους μέσα στη Γκράνμα, πολεμώντας στο Κογκό και στη Βολιβία, ο Τσε είχε απόλυτη συναίσθηση του κινδύνου.

 

Το μήνυμά του στη Τρικοντινεντάλ, που δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 1967, 6 μήνες πριν το θάνατό του, τελειώνει με τα παρακάτω λόγια:

 

Αν εμείς, σε ένα μικρό μέρος του παγκόσμιου χάρτη, αποδειχτούμε ικανοί να επιτελέσουμε το καθήκον μας θέτοντας στη διάθεση αυτής της πάλης ότι μας είναι επιτρεπτό να δώσουμε: τις ζωές μας, τη θυσία μας· και αν κάποτε πρέπει να αφήσουμε την τελευταία μας πνοή σε κάποια γη, που θα είναι πια δικιά μας αφού θα έχει ποτιστεί με το αίμα μας, τότε μάθετε ότι έχουμε μετρήσει καλά το μπόι μας και πως πιστεύουμε ότι δεν είμαστε παρά μόνο ένα κομμάτι του μεγάλου στρατού του προλεταριάτου. Είμαστε ωστόσο περήφανοι γιατί διδαχτήκαμε από την κουβανική Επανάσταση και από τον αρχηγό της το μεγάλο μάθημα  που ξεπήδησε από τη δράση και τη στάση του σ’ αυτή τη μεριά της γης:

 

« Τι σημασία έχουν οι κίνδυνοι ή οι θυσίες ενός ανθρώπου ή ενός έθνους όταν απειλείται το μέλλον της ανθρωπότητας ;  »

 

Όλη μας η δράση είναι μια κραυγή πολέμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και μια παλλόμενη έκκληση για την ενότητα των λαών ενάντια στο μεγάλο εχθρό του ανθρώπινου γένους: τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν έχει σημασία που θα μας βρει ο θάνατος: θα είναι καλοδεχούμενος, φτάνει ν΄ ακουστεί η πολεμική μας κραυγή, φτάνει ένα άλλο χέρι ν΄ απλωθεί για να πάρει το όπλο μας, φτάνει άλλοι άνθρωποι να σηκωθούν για να ψάλλουν τα πένθιμα εμβατήρια με το κροτάλισμα των πολυβόλων και με νέες ιαχές μάχης και νίκης.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

 

ΤΟΥ ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

 

 

 

 

 

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα την

 

 

 

Τετάρτη, 1 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ.

 

στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής,

 

οδός Βρυούλων & Κλαζομενών

 

 

 

Θα χαιρετίσει η Πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα Σέλμις Ντομίνγκες Κορτίνα και θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας.

 

 

Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Τσε. 

50 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

 

 

 


 

 

 

 

 

50 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

 

 

 

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του αργεντινού κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα συνδιοργανώνουν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

 

 

 

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στις 7.00 μμ, στην αίθουσα “Μανώλης Αναγνωστάκης” του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Για τη ζωή και το έργο του Τσε Γκεβάρα θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσ/νίκης Αποστόλης Σκούφας, ο γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Νίκος Μόττας και ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας.

 

Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα κ. Ζelmys Maria Dominguez Cortina, ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικό και μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο επαναστάτη.