H Υγεία δεν έχει σταματήσει παρά τον έντονο αποκλεισμό

   Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί, μαζί με τις τοπικές διοικήσεις, η επιθεώρηση των μη κρατικών μεθόδων σύναψης συμβάσεων και να ενισχυθεί η καταπολέμηση του εγκλήματος, της διαφθοράς και ο έλεγχος της διακίνησης  των φαρμάκων και των ιατρικών προμηθειών.

 

Carmen Maturell Senon | internet@granma.cu                                       13 Μαρτίου, 2024

 

   Ο προσδιορισμός των νέων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών υγείας είναι μερικοί από τους κύριους στόχους του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας (Minsap) για φέτος, δήλωσε ο José Angel Portal Miranda, υπουργός Δημόσιας Υγείας, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης απολογισμού του Υπουργείου, που έγινε χθες στο Μέγαρο της Επανάστασης.

 

Παρουσία του Miguel Díaz-Canel Bermúdez, Πρώτου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και Προέδρου της Δημοκρατίας, και του Manuel Marrero Cruz, μέλους του Πολιτικού Γραφείου και Πρωθυπουργού, ο Portal Miranda επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση και ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας είναι μεταξύ των αιτιών που περιορίζουν την απόκτηση ιατρικών προμηθειών.

 

Πρόσθεσε ότι, εν όψει του πολύπλοκου πανοράματος του 2023, είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η διαχείριση στον τομέα του σχεδιασμού, της ανάθεσης έργων και της διανομής φαρμάκων για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και ορθολογική χρήση τους.

 

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 52.000 Κουβανοί συνεργάτες υγείας σε 53 χώρες. Ωστόσο, η μετανάστευση και η έξοδος (από το Σύστημα Υγείας) γιατρών και νοσηλευτών, τεχνικών, εργαζομένων και φοιτητών ιατρικών επιστημών προς άλλους τομείς της οικονομίας επηρεάζει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

 

Σχετικά μ’ αυτό, ο πρωθυπουργός Marrero Cruz είπε ότι αυτή η κατάσταση απαιτεί την ανάπτυξη διαφορετικών εναλλακτικών λύσεων και ότι χρειάζεται να ανανεωθεί η νοοτροπία των στελεχών.

 

Ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, η επιθεώρηση των μη κρατικών συμβάσεων και να ενισχυθεί η καταπολέμηση του εγκλήματος, της διαφθοράς και ο έλεγχος των φαρμάκων και των ιατρικών προμηθειών.

 

Ο Díaz-Canel, μιλώντας στη συνάντηση, τόνισε ότι, παρά την οικονομική ασφυξία και την αντικουβανική εκστρατεία στα ΜΜΕ με στόχο την απαξίωση του μεγαλύτερου νησιού των Αντιλλών, υπάρχουν ιδρύματα που έχουν καλή απόδοση και ηγετική θέση στον τομέα.

 

Ο Α' Γραμματέας του Κόμματος τόνισε τη δέσμευση των εργαζομένων με τις λευκές μπλούζες, που είναι αυτοί που διατηρούν ζωντανές τις υπηρεσίες υγείας της χώρας, παρά τους περιορισμούς στα φάρμακα και τον αποκλεισμό των ΗΠΑ.

 

Ο εκσυγχρονισμός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η εισαγωγή της πληροφορικής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η προάσπιση των σχέσεων ανάμεσα στους διάφορους τομείς εργασίας στα γηροκομεία, τα ιδρύματα για τα παιδιά και για τις εγκύους και νέες μητέρες καθώς και η προώθηση της ποιότητας στην επιλογή και εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού ήταν οι κατευθυντήριες γραμμές που επεσήμανε ο αρχηγός του κράτους για την ενίσχυση της προόδου της κουβανικής ιατρικής.

 

Όπως δήλωσε ο Díaz-Canel: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά δείξαμε ότι δεν έχουμε σταματήσει. Είμαστε περήφανοι για το σύστημα υγείας και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουμε να προχωράμε, έστω και με εντεινόμενο αποκλεισμό».