Νέα τρομοκρατική επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Κούβας στην Ουάσιγκτον

Στις 24 Σεπτεμβρίου, η πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσιγκτον χτυπήθηκε με δύο βόμβες μολότοφ, λίγες ώρες μετά την ομιλία του προέδρου της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ στη Σύνοδο  των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Κανένας από το προσωπικό της πρεσβείας δεν τραυματίστηκε και δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο.

 

Κουβανοί αξιωματούχοι καταδίκασαν αμέσως την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι ήταν το αποτέλεσμα «αντικουβανικών ομάδων που καταφεύγουν στην τρομοκρατία», που ενισχύονται περισσότερο από την «ανεκτική συμπεριφορά των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Bruno Rodríguez Parrilla πρόσθεσε ότι «αντικουβανικές ομάδες καταφεύγουν στην τρομοκρατία όταν αισθάνονται ότι απολαμβάνουν ατιμωρησία, κάτι για το οποίο η Κούβα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές». Ο Πρόεδρος Miguel Díaz-Canel ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να αντιμετωπίσουν άμεσα το περιστατικό και χαρακτήρισε την επίθεση ως έγκλημα μίσους, δηλώνοντας ότι «το μίσος, και πάλι, εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση κατά της Πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον χθες το βράδυ».

 

Αυτό είναι το δεύτερο τέτοιο περιστατικό επίθεσης στην πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσιγκτον τα τελευταία τρία χρόνια. Τον Απρίλιο του 2020, ένας Κουβανός, ο Alessandro Alazo πυροβόλησε με ένα AK-47 εναντίον της Πρεσβείας της Κούβας και συνελήφθη επιτόπου. Κανένας από το προσωπικό της πρεσβείας δεν τραυματίστηκε, αλλά προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο κτίριο. Μετά από αυτό το περιστατικό, ο υπουργός Rodríguez δημοσίευσε μια δήλωση χαρακτηρίζοντας τους πυροβολισμούς «σοβαρή τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε κατά της πρεσβείας της Κούβας», η οποία «ενθαρρυνόταν από την ολοένα και πιο εχθρική ρητορική εναντίον [της Κούβας]». Πρέπει να σημειωθεί πως ο τρομοκράτης αυτός δεν έχει ακόμα δικαστεί.

 

Η τωρινή, αλλά και η επίθεση πριν από τρία χρόνια, βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της χρησιμοποίησης της βίαιης ακροδεξιάς κουβανικής μαφίας από το 1959 σαν τρομοκρατική συνιστώσα στα πλαίσια της επιθετικής της πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στη σοσιαλιστική Κούβα.