Εκδήλωση αφιερωμένη στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κούβας

Εκδήλωση αφιερωμένη στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κούβας διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, τιμώντας την 64η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε ο ρόλος των κουβανών εργαζομένων και των συνδικάτων τους, για το δικαίωμα του λαού να συνεχίσει στο δρόμο που ο ίδιος επέλεξε, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του Πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες που μεταξύ άλλων είπε: «13 πρόεδροι των ΗΠΑ απέτυχαν στην πολιτική τους και δεν κατόρθωσαν ούτε θα κατορθώσουν να γονατίσουν τον κουβανικό λαό». Θυμίζοντας μια ιδέα που είχε εκφράσει ο Ραούλ Κάστρο, ανάφερε ότι «με την αδιάρρηκτη ενότητα του λαού μας, το ισχυρότερο όπλο του, που σφυρηλατήθηκε στο χωνευτήρι του αγώνα υπό την ηγεσία του αρχηγού της Επανάστασης Φιδέλ Κάστρο Ρους, όσο μεγάλοι κι αν είναι οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες, θα συνεχίσουμε να προχωρούμε μπροστά». Κλείνοντας, ευχαρίστησε εξ ονόματος του κουβανικού λαού, τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που προσέφερε στον κουβανικό λαό.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, Νίκος Καρανδρέας, που αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του εργατικού κινήματος της Κούβας πριν από την Επανάσταση. Μίλησε για τη διαμόρφωση της εργατικής τάξης, στους αγώνες της κατά της δικτατορίας του Ματσάδο, στις μεγάλες απεργίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων που συνάντησαν την αιματηρή καταστολή των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. 

Ακολούθησε ο πρόεδρος του συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής Σπύρος Κωνσταντάς, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί έμπνευση το παράδειγμα, ενός μικρού νησιού της Καραϊβικής, ενός μικρού νησιού, απέναντι σε μια τεράστια ιμπεριαλιστική δύναμη, που ενώ για αιώνες βίωνε την εκμετάλλευση και την καταδυνάστευση από τις ΗΠΑ, κατάφερε να αποδείξει την τεράστια δύναμη του λαού, που όταν αποφασίσει να οργανωθεί και να διεκδικήσει μπορεί να ανατρέψει και τον πιο ισχυρό, τον πλέον φαινομενικά ανίκητο αντίπαλο». 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους μουσικούς Γιώργο Δορλή και Θάνο Μπουκουβάλα, που έπαιξαν λαϊκά και αγωνιστικά τραγούδια.