ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ στο ΣΑΔ

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ

 

ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ, ΧΟΥΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΙΝΤΑΝΙΓΙΑ ΡΟΜΑΝ,  ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

 

 

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

 

 

Η Κούβα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, βασικές αναφορές για τις μικρές χώρες, ενάντια στον ηγεμονισμό, τις καταχρήσεις εξουσίας και τις αδικίες.

 

Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη σε όλες τις περιστάσεις και είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στη χρήση ή στην απειλή χρήσης βίας ενάντια σε οποιοδήποτε κράτος.

 

Δεσμευόμαστε με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και καλούμε όλα τα μέρη να προστατεύσουν τον πληθυσμό, τις περιουσίες του και τις υλικές υποδομές.

 

Λυπούμαστε βαθιά για την απώλεια αθώων ζωών. Ο κουβανικός λαός είχε και έχει στενή σχέση με τον ουκρανικό λαό.

 

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

 

 

Η Κούβα πάντα απέρριπτε την επιλεκτικότητα, τα δύο μέτρα και σταθμά και τη χειραγώγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πολιτικούς σκοπούς.

 

Είναι ένα θέμα που γνωρίζουμε καλά. Η χώρα μας είναι άμεσο θύμα αυτών των απαράδεκτων πρακτικών.

 

Ακούγοντας τις παρεμβάσεις ορισμένων χωρών, θα νόμιζε κανείς ότι έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Θα αρκούσε να αναφέρουμε τις μυστικές πτήσεις με ανθρώπους που έχουν απαχθεί, τις εκτελέσεις χωρίς δίκη, την επιβολή μονομερών καταναγκαστικών μέτρων και εγκληματικούς αποκλεισμούς ενάντια σε ολόκληρους λαούς και τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και βασανιστηρίων.

 

Δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα ψήφισμα για αυτές τις σοβαρές καταστάσεις. Δεν το επέτρεψαν πολλοί από αυτούς που ζητούν σήμερα άμεση δράση απέναντι στα γεγονότα στην Ουκρανία.

 

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

 

 

Ως θέμα αρχής, η Κούβα συμμερίζεται τη θέση του Κινήματος των Αδεσμεύτων που είναι ενάντια στην επιβολή ψηφισμάτων και εντολών κατά χωρών.

 

Δεν θα επιτευχθεί ποτέ πραγματική συνεργασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς τη συγκατάθεση και τη δέσμευση των ενδιαφερόμενων κρατών.

 

Το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσιάστηκε προσβάλλει τις βασικές αρχές του διαλόγου που βασίζεται στο σεβασμό, τη μη επιλεκτικότητα και τη μη πολιτικοποίηση, που πρέπει να καθοδηγούν τη δουλειά του Συμβουλίου

 

Είναι ένα μεροληπτικό κείμενο που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία. Ακόμα λιγότερο, δεν προσφέρει λύσεις για την προώθηση της αποτελεσματικής άσκησης αυτών των δικαιωμάτων, χωρίς αποκλεισμούς.

 

Η ανάθεση ευθυνών σε ένα μόνο από τα εμπλεκόμενα μέρη είναι, το λιγότερο, μια μεροληπτική και ελλιπής προσέγγιση του θέματος, την οποία δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε.

 

Η Κούβα θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια διπλωματική λύση της τρέχουσας κρίσης στην Ευρώπη, με ειρηνικά μέσα, που να εγγυάται την ασφάλεια και κυριαρχία όλων, την αποτελεσματική άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

 

 

 

Ευχαριστώ πολύ

 

Γενεύη, 4 Μαρτίου 2022