ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να συνεχίσουν την προοδευτική επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας οδήγησε σε ένα σκηνικό με επιπτώσεις απρόβλεπτης εμβέλειας, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

 

Είναι γνωστές οι στρατιωτικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες προς περιοχές που γειτνιάζουν με τη Ρωσική Ομοσπονδία, πριν από την παράδοση σύγχρονων όπλων στην Ουκρανία, που μαζί ισοδυναμούν με μια προοδευτική στρατιωτική περικύκλωση.

 

Δεν είναι δυνατό να εξεταστεί με αυστηρότητα και ειλικρίνεια η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία χωρίς να αξιολογηθούν προσεκτικά οι δίκαιες αξιώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και τους παράγοντες που οδήγησαν στη χρήση βίας και τη μη τήρηση των νομικών αρχών και διεθνών κανόνων που η Κούβα προσυπογράφει και υποστηρίζει σθεναρά και αποτελούν ουσιαστικό σημείο αναφοράς, ιδιαίτερα για τις μικρές χώρες, ενάντια στον ηγεμονισμό, τις καταχρήσεις εξουσίας και τις αδικίες.

 

Η Κούβα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και δεσμεύεται από το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ότι θα υπερασπίζεται πάντα την ειρήνη και θα αντιτίθεται στη χρήση ή την απειλή βίας ενάντια σε οποιοδήποτε κράτος.

 

Λυπούμαστε βαθιά για την απώλεια της ζωής αθώων πολιτών στην Ουκρανία. Ο κουβανικός λαός είχε και έχει στενή σχέση με τον ουκρανικό λαό.

 

Η ιστορία θα θεωρήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ υπεύθυνη για τις συνέπειες ενός ολοένα και πιο επιθετικού στρατιωτικού δόγματος εκτός των συνόρων του ΝΑΤΟ, το οποίο απειλεί τη διεθνή ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

 

Οι ανησυχίες μας ενισχύονται από την απόφαση που έλαβε πρόσφατα το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει, για πρώτη φορά, τη Δύναμη Αντίδρασης αυτής της στρατιωτικής συμμαχίας.

 

Ήταν λάθος να αγνοεί κανείς για δεκαετίες τις βάσιμες απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφάλειας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και να υποθέτει ότι αυτή η χώρα θα παρέμενε ανυπεράσπιστη μπροστά σε μια άμεση απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί ειρήνη περικυκλώνοντας ή στριμώχνοντας τα κράτη.

 

Το σχέδιο ψηφίσματος για την κατάσταση στην Ουκρανία που δεν εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 25 Φεβρουαρίου, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση, δεν θεωρήθηκε ως πραγματική συμβολή στην αναζήτηση λύσεων για την τρέχουσα κρίση.

 

Αντίθετα, πρόκειται για ένα μη ισορροπημένο κείμενο, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη του τις θεμιτές ανησυχίες όλων των εμπλεκομένων μερών. Ούτε αναγνωρίζεται η ευθύνη εκείνων που υποκίνησαν ή ανέπτυξαν επιθετικές ενέργειες που επιτάχυναν την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης.

 

Υποστηρίζουμε μια σοβαρή, εποικοδομητική και ρεαλιστική διπλωματική λύση στην τρέχουσα κρίση στην Ευρώπη, με ειρηνικά μέσα, που θα εγγυάται την ασφάλεια και την κυριαρχία όλων, καθώς και την ειρήνη, την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια.

 

Η Κούβα απορρίπτει την υποκρισία και τα διπλά μέτρα και σταθμά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ το 1999 εξαπέλυσαν μια μεγάλης εμβέλειας επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, μια ευρωπαϊκή χώρα την οποία κατακερμάτισαν, με υψηλό κόστος σε ζωές, με βάση τους γεωπολιτικούς τους στόχους, αγνοώντας το Χάρτη του ΟΗΕ.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι σύμμαχοί τους έχουν χρησιμοποιήσει βία σε πολλές περιπτώσεις. Εισέβαλαν σε κυρίαρχα κράτη για να προκαλέσουν αλλαγές καθεστώτων και επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων εθνών που δεν υποκύπτουν στα συμφέροντά τους για κυριαρχία και που υπερασπίζονται την εδαφική τους ακεραιότητα και ανεξαρτησία.

 

Είναι επίσης οι υπεύθυνοι για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, τους οποίους αποκαλούν «παράπλευρες απώλειες», για εκατομμύρια εκτοπισμένους και για τεράστιες καταστροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη μας ως αποτέλεσμα των ληστρικών πολέμων τους.

 

 

 

Αβάνα, 26 Φεβρουαρίου 2022