ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Τριάντα χρόνια μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στη Σοβιετική Ένωση και την ανατροπή του σοσιαλισμού, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

 

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστών, των ευρωατλαντικών δυνάμεων (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) από τη μια και της καπιταλιστικής Ρωσίας από την άλλη, για τα μερίδια των αγορών, τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και τις σφαίρες επιρροής, οδήγησαν στην τωρινή πολεμική σύγκρουση. 

 

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι ο πόλεμος αποτελεί τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άλλα, βίαια μέσα. Αποδεικνύεται ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, με την καταστροφή και το θάνατο που προκαλεί, είναι «γέννημα» του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

 

Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για περικύκλωση της Ρωσίας, η απόφαση της κυβέρνησης Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονμπάς και η συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων αποτέλεσαν όλα στοιχεία στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

 

Οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που έζησαν επί δεκαετίες ειρηνικά στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε. Τα συμφέροντα των λαών δεν βρίσκονται στη συστράτευση πίσω από τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή, πίσω από τις ευρωατλαντικές δυνάμεις ή πίσω από τη Ρωσία. Αντίθετα, η απάντηση στο νέο σφαγείο που στήνεται στην Ουκρανία πρέπει να είναι μόνο μια: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. Να καταδικαστούν οι αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών που οδηγούν τους λαούς στον πόλεμο και την αλληλοσφαγή.

 

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα τυχοδιωκτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη και απαιτεί:

 

·     ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

·     ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

 

·     ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΜΗ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ. ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 

·     ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό-φιλειρηνικό κίνημα συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 

 

 

Θεσσαλονίκη, 24/2/2022

 

 

 

Εκ μέρους του ΔΣ