ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 63 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

Εκδήλωση για τα 63 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης πραγματοποιήθηκε στις 12 Μάρτη από την Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα «Μανώλης Ανδρόνικος» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

 

Μίλησαν ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλης Μιχαήλ, και ο Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Αποστόλης Σκούφας. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, κατάγγειλε την εισβολή της Ρωσίας και κάλεσε «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα, τους νέους και τις νέες, κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών, να υψώσουν τη σημαία της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συναδέλφωσης των ανθρώπων του μόχθου, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών».

 

Ο Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού στην ομιλία του ανέφερε μιλώντας για την έμπρακτη αλληλεγγύη του Συνδέσμου: «Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης βρίσκεται  σταθερά στο πλευρό του κουβανικού λαού, καταδικάζοντας στην πράξη τις αντεπαναστατικές–υπονομευτικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα. Πραγματοποιήσαμε δυναμικές διαδηλώσεις έξω από το Προξενείο των ΗΠΑ, δείχνοντας ότι, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, το κίνημα αλληλεγγύης μπορεί να πετύχει πολλά. Τον περασμένο Δεκέμβρη ο Σύνδεσμός μας κατήγγειλε δημόσια τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ενάντια στην Κούβα από ομάδα ευρωβουλευτών, που επιχείρησαν με «ψηφίσματα» να συκοφαντήσουν και να δυσφημίσουν το Νησί της Επανάστασης».

 

Και συνέχισε: «Σήμερα, η στήριξη στις αρχές και τις αξίες της Κουβανικής Επανάστασης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Απαιτείται να υψώσουμε φωνή υπεράσπισης και αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του, να καταδικάσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο νησί της Επανάστασης. Η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι καθήκον και χρέος μας. Η αλληλεγγύη είναι το μεγαλύτερο όπλο των λαών. Αν εκλείψει θα είναι το τέλος του ανθρώπινου γένους.

 

Ø  Ζητούμε την άμεση άρση του αποκλεισμού και όλων των κυρώσεων κατά της Κούβας!

 

Ø  Να μπει τέλος στις ιμπεριαλιστικές προβοκάτσιες!

 

Ø  Κάτω τα χέρια από την Κούβα!

 

Η Κούβα δεν είναι μόνη της! Με την αλληλεγγύη των λαών η Κούβα θα νικήσει!»

 

 

Καταλήγοντας, ανέφερε: «Εν όψει της ολοκλήρωσης της θητείας δύο καλών φίλων του λαού μας και του Συνδέσμου μας, της Πρέσβειρας της Κούβας στη χώρα μας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες, και του Προξένου, Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες, θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για τη θετική και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε βέβαιοι ότι κατά την επιστροφή τους στην όμορφη και περήφανη πατρίδα τους θα μεταφέρουν στο λαό τους το μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης του δικού μας λαού. Ευχόμενοι καλή τους επιτυχία στις νέες τους θέσεις, θα θέλαμε να τους προσφέρουμε από ένα αναμνηστικό δώρο».

 

Τα δώρα ήταν αντίγραφο του δίσκου της Φαιστού και ενός κυκλαδίτικου αγαλματιδίου.

 

Η Πρέσβειρα της Κούβας ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του και ανέφερε τις δυσκολίες που περνάει ο κουβανικός λαός λόγω της έντασης του αποκλεισμού, των προβοκατόρικων ελιγμών που προωθούν οι ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας και της πανδημίας και κατέληξε λέγοντας: «Ο κουβανικός λαός έχει επίγνωση του ρόλου του στην ιστορία και τη ζωή της χώρας του και είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τα επιτεύγματα της Επανάστασης, που με τόση προσπάθεια και θυσίες έχει καταφέρει να κατακτήσει».

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τον Βασίλη Κασούρα και τους Duo Los Capos.