Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η CIA έχει πλέον αναγνωρίσει ότι οι «μυστηριώδεις πονοκέφαλοι και η ναυτία» μεταξύ του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ, που ονομάστηκε σύνδρομο της Αβάνας για χειραγωγηθεί η αμερικάνικη και διεθνής κοινή γνώμη, δεν ήταν αποτέλεσμα επιχείρησης που οργανώθηκε από ξένους πράκτορες, δηλαδή από υπηρεσίες της Κούβας). Αυτό δεν είναι αποκάλυψη, αλλά μάλλον μια επιβεβαίωση της κουβανικής ρήσης ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, κάτι που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τις δραστηριότητες της CIA.

Το προκατασκευασμένο «σύνδρομο» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μεγάλο ψέμα για να δικαιολογήσει περισσότερο μίσος, περισσότερες κυρώσεις, απουσία διπλωματικών σχέσεων και άλλα στοιχεία της λύσσας κατά της Κούβας.

Το NBC News, οι New York Times και άλλα μονοπώλια πληροφόρησης ήταν μεταξύ εκείνων που πρόβαλαν αναφορές για «περιστατικά» στην πρωτεύουσα της Κούβας το 2016. Τα φερόμενα θύματα, ανέφεραν, ήταν διπλωμάτες των ΗΠΑ και του Καναδά, αν και αργότερα εμφανίστηκαν παρόμοιες αναφορές από συναδέλφους τους σε άλλες χώρες.

Η Prensa Latina αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις αρχές, η έρευνα της CIA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα από τα 1.000 περιστατικά που αναφέρθηκαν μπορούν να αποδοθούν σε περιβαλλοντικά αίτια, αδιάγνωστες ιατρικές καταστάσεις ή στρες, παρά σε παγκόσμια εκστρατεία οργανωμένη από ξένη δύναμη.

Τα εξέχοντα αυτά μέσα ενημέρωσης χρειάστηκαν σίγουρα πολύ χρόνο για να αναγνωρίσουν ένα ασύστατο ψέμα, που οι κουβανοί επιστήμονες κατάγγειλαν ως πολιτική χειραγώγηση, βασισμένη σε ένα «γεγονός» χωρίς ούτε ένα επιστημονικό στοιχείο.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι, τον περασμένο Οκτώβριο, ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ απέκλεισε τη θεωρία ότι ακτίνες μικροκυμάτων ή υπερήχων προκάλεσαν το «σύνδρομο», σημειώνοντας ότι η πιο πιθανή αιτία ήταν ο ήχος των γρύλων!

Όπως συμβαίνει στο τέλος με τα ψέματα, ούτε μία από τις υποτιθέμενες αιτίες δεν μπόρεσε να αποδειχθεί. Όμως ο αντίκτυπος του περιστατικού στον κουβανικό λαό ήταν σοβαρός. Η αναστολή των προξενικών υπηρεσιών στην Αβάνα ανάγκασε τα μέλη των οικογενειών που ενδιαφέρονταν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ να αναζητήσουν βίζα σε τρίτες χώρες, υποχρεωμένα να πραγματοποιήσουν το ταξίδι χωρίς καν να γνωρίζουν αν η αίτησή τους θα γινόταν αποδεκτή. Ο θόρυβος που έγινε σχετικά με το «σύνδρομο» έχει χρησιμεύσει μόνο για να δικαιολογήσει την παράλογη εχθρότητα των ΗΠΑ προς την Κούβα.

Αυτό που κάποτε χαρακτηριζόταν ως σύνδρομο, δεν υπάρχει πια. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μια εξωτερική πολιτική που βασίζεται σε ψέματα δεν ήταν ποτέ αιτία ντροπής.

Από την εφημερίδα «Γκράνμα», 24.1.2022