ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης αποχαιρετά με συγκίνηση τον Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτικό μέλος του και Πρόεδρό του για περισσότερα από δέκα χρόνια. Ο Μίκης Θεοδωράκης με το παγκόσμιας απήχησης μουσικό του έργο, συνυφασμένο με τους αγώνες, τα βάσανα και τις προσδοκίες του λαού μας και των λαών του κόσμου, και με την εκρηκτική, ασυμβίβαστη και γενναιόφρονη προσωπικότητά του εμπότισε τη σκέψη και την ευαισθησία δύο γενιών και άφησε ανεξίτηλα σημάδια στη συλλογική συνείδηση.

 

Η σχέση αγάπης και διεθνιστικής αλληλεγγύης του Μίκη Θεοδωράκη με την Επανάσταση της Κούβας και τον αδάμαστο λαό της διατηρήθηκε αμείωτη από τη νίκη της, από το πρώτο ταξίδι του στο νησί το 1962, όταν γνώρισε και έγινε φίλος με τον ΤσεΓκεβάρα και τον Φιδέλ Κάστρο.

 

Σαν επαναστάτης καλλιτέχνης, όπως τον αποκάλεσε ο Φιδέλ Κάστρο το 1981, μετά την παρουσίαση του «ΚάντοΧενεράλ» του Πάμπλο Νερούδα στην Αβάνα, ο Μίκης Θεοδωράκης υπερασπίστηκε πάντα τους αγώνες των λαών και ιδιαίτερα την Κουβανική Επανάσταση, πρόθυμος να συνδράμει κάθε προσπάθεια απόκρουσης των επιθέσεων του ιμπεριαλισμού και της προπαγάνδας του.

 

Μόλις πριν από ένα χρόνο, και παρά τα γνωστά προβλήματα της υγείας του, συνέβαλε ενεργά στη διεθνή προσπάθεια για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην κουβανική ιατρική ταξιαρχία HenryReeve με την υπογραφή του και ως μέλος της σχετικής Ελληνικής Τιμητικής Επιτροπής.

 

Η μουσική και το αγωνιστικό διεθνιστικό παράδειγμα του Μίκη Θεοδωράκη συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να αποτελούν στηρίγματα στην προσπάθεια υπεράσπισης της Κουβανικής Επανάστασης. Υπεράσπισης και κατάκτησης του ανώτερου πρότυπου κοινωνίας και πολιτισμού για τα οποία ο κουβανικός λαός αγωνίζεται σε αντίξοες συνθήκες εδώ και 63 χρόνια.

 

 

 

 

 

Αθήνα, 4 Σεπτέμβρη 2021