Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιούλη στο αίθριο των γραφείων του Συλλόγου Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, με την ευκαιρία της 68ης επετείου από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα, στις 26.7.1953.

 

Η εκδήλωση, που την παρακολούθησε πολύς κόσμος, ήταν μια ακόμα έκφραση αμέριστης στήριξης στη σοσιαλιστική Κούβα και τον ηρωικό λαό της, που σήμερα δοκιμάζονται από τη νέα επιθετικότητα των ΗΠΑ και τις προβοκάτσιες που διοργανώνουν για να πετύχουν την ανατροπή της Επανάστασης. Με ένα καλοστημένο σχέδιο, χρησιμοποιώντας για μια ακόμα φορά την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι, και με κύριο όργανο μια καλοπληρωμένη ομάδα αντεπαναστατών Κουβανών που ζουν στο Νησί, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια κατάσταση που ξεπέρασε κάθε άλλη προηγούμενη και πέρασε γρήγορα τα σύνορα της χώρας.

 

 

Πρώτος πήρε το λόγο ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967-1974, που καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έκφρασε την αλληλεγγύη της οργάνωσης των αντιστασιακών στο λαό της Κούβας στην πάλη του ενάντια στον αποκλεισμό και τις απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησής του. «Σ’ εμάς πέφτει το καθήκον να στηρίξουμε τον κουβανικό λαό και την Επανάσταση», τόνισε.

 

 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας, που ανάφερε ότι η επέτειος της επίθεσης στο στρατώνα Μονκάδα υπενθυμίζει ένα κομβικό πολιτικό γεγονός στην ιστορία της Κούβας, αλλά ταυτόχρονα την τιμούμε για να στηρίξουμε «το μακρόχρονο αγώνα ενάντια στις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, με πιο πρόσφατη τη νέα, προ 10 ημερών καλά σχεδιασμένη επίθεση».

 

 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο και ενημέρωσε διεξοδικά για τα τελευταία γεγονότα και την κατάσταση στην Κούβα σήμερα η Πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα. Τόνισε ότι οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να εμφανίσουν την Κούβα σαν μια χώρα που καταρρέει προκειμένου να δικαιολογήσουν μια «ανθρωπιστική παρέμβαση» των ΗΠΑ, για να σώσουν δήθεν τον κουβανικό λαό και ανάφερε τα αποτελέσματα που έχει ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός, που έγινε ακόμα πιο σκληρός με τα νέα, 243 μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Τραμπ και εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση Μπάιντεν. Επίσης κατάγγειλε και την ιδεολογική υπονόμευση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χειραγώγηση των συνειδήσεων μέσω των δήθεν παραβιάσεων των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» του κουβανικού λαού και της έλλειψης «δημοκρατίας».  

 

Δήλωσε ότι τα γεγονότα στις 11 Ιούλη ήταν πρωτόφαντα για την Κούβα, που δεν έχει ξαναζήσει βανδαλισμούς και επιθέσεις τέτοιου μεγέθους από τις ομάδες που ζουν στο εσωτερικό της χώρας και χρηματοδοτούνται αδρά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τόνισε για μια ακόμα φορά τη στήριξη του λαού της Κούβας και των μαζικών του οργανώσεων στην Επανάσταση, που φάνηκε με τις μεγάλες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα αμέσως μόλις συνέβησαν τα γεγονότα και κατέληξε: «Ο κουβανικός λαός (…) δεν θα παραιτηθεί από την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας».

 

Δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία που έχουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις για να φανούν τα ψέματα και οι συκοφαντίες που εκτοξεύονται κατά της Κουβανικής Επανάστασης και ευχαρίστησε στο όνομα της κυβέρνησης και του λαού της Κούβας για τις πολυάριθμες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται στη χώρα μας.

 

 

 

 

Το μέλος του Ελληνοκουβανικού Μπάμπης Ζαφειράτος απήγγειλε ένα ποίημα που έγραψε για την Κούβα και χειροκροτήθηκε θερμά.

 

 

Κατόπιν, το λόγο πήρε η Κατερίνα Γεράκη, Α’ αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, που αναφέρθηκε στα γεγονότα στις 26.7.1953 και τόνισε ότι «η 26η Ιούλη 2021 είναι μέρα μνήμης και αναστοχασμού, αλλά και αντίστασης, αγώνα, αλληλεγγύης. Η καρδιά μας βρίσκεται στην Κούβα, μαζί με το λαό που αντιπαλεύει τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια εναντίον του. Την ίδια στιγμή, η σκέψη μας και η δράση μας δυναμώνει από τα διδάγματα της 26η Ιούλη του 1953». Απάντησε διεξοδικά στα δήθεν επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι εχθροί της Κουβανικής Επανάστασης σε όλο τον κόσμο, με όποιο προσωπείο κι αν παρουσιάζονται και κατάλειξε:

 

 «Η κουβανική Επανάσταση νίκησε και θα νικήσει και σήμερα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση, που δέχεται. Σε όσους εδώ στην Ελλάδα, ματαιοπονούν να πείσουν για το αντίθετο, τους καλούμε να σταματήσουν, να μην κουράζονται. Δεν θα τους περάσει. Εδώ η αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης εκφράζεται διαχρονικά, από την πρώτη στιγμή της νίκης, από τον ελληνικό λαό, χιλιάδες φίλους της Κούβας και μπριγαδίστες, από διανοούμενους, ανθρώπους της Επιστήμης, της Τέχνης και του Πολιτισμού, από φορείς και πολιτικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ που διατηρεί στενούς δεσμούς φιλίας με το ΚΚ Κούβας.

 

Εδώ υπάρχει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, που μετρά πάνω από 55 χρόνια δράσης και διεθνιστικής αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης. Εδώ υπάρχει ταξικό εργατικό και αγωνιστικό λαϊκό κίνημα, που παλεύει και από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, με ανακοινώσεις, ψηφίσματα καταδίκης και άλλες δράσεις από δεκάδες σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, συλλόγους και φορείς.

 

Τούτα εδώ τα χώματα έχουν ποτιστεί από το αίμα χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών, που πάλευαν για μια άλλη πραγματικά ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, το σοσιαλισμό. Τούτος ο τόπος τραγουδά το στεναγμό των αλύγιστων στις εξορίες, τα ξερονήσια και τις φυλακές. Σ’ αυτό το μέρος που βρισκόμαστε σήμερα, ακούγονται ακόμα οι κραυγές των βασανιστηρίων στους αγωνιστές μέσα στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ από την αμερικανοκίνητη χούντα.

 

Εδώ, λοιπόν, δεν πιάνουν τα παραμύθια! Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και πείρα. Ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό της Κούβας, μέχρι την τελική νίκη για την πατρίδα των προλετάριων όπου γης».