ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

 

 

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΦΙΛΙΑΣ  &  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Μπουμπουλίνας 28, 106 82  Αθήνα, τηλ./fax: 210 8214916  e-mail: cubagr@otenet.gr

 

 

 

ASOCIACION  HELENOCUBANA  DE  AMISTAD  Y  SOLIDARIDAD

 

Bubulinas 28, 106 82 Atenas, Grecia, tel./fax: (+30) 210 8214916  e-mail: cubagr@otenet.gr

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Στις 23 Ιουνίου 2021 έρχεται προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα που καταδικάζει και ζητά την άρση  του άδικου και παράνομου αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα. Από το 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μέχρι σήμερα έχει ψηφίσει 28 τέτοιες αποφάσεις με ευρύτατες πλειοψηφίες. 

 

Ο 62χρονος ασφυκτικός αποκλεισμός εκ μέρους των ΗΠΑ καταπατά τα δικαιώματα του κουβανικού λαού και έχει στοιχίσει σωρευτικά στην Κούβα πάνω από 145 δισεκατομμύρια δολάρια. Το γεγονός και μόνο ότι  εδράζεται στο Νόμο 1917 «περί εμπορίου με τον εχθρό» σε εμπόλεμη κατάσταση αποδείχνει ότι συνιστά μια ανοικτά επιθετική στάση των ΗΠΑ κατά της Κούβας και του λαού της.  

 

Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19 οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ενίσχυσαν τον αποκλεισμό, ιδιαίτερα τους νόμους που θέτουν απαράδεκτα εμπόδια στις σχέσεις με τρίτες χώρες, με στόχο να στερήσει από το λαό της Κούβας ακόμα και τα πιο βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Παρά τον εγκληματικό αποκλεισμό και τις ελλείψεις σε υλικά και μέσα που προκαλεί η στάση των ΗΠΑ, η Κούβα όχι μόνο δίνει επιτυχημένα τη μάχη κατά του κορονοϊού, αλλά και προσφέρει απλόχερα τη διεθνιστική της βοήθεια σε άλλα κράτη και λαούς, στέλνοντας πάνω από 3.700 υγειονομικούς σε σχεδόν 40 χώρες όλων των ηπείρων να συμβάλουν στον αγώνα κατά της πανδημίας.

 

Όλες οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ για τον τερματισμό του αμερικάνικου αποκλεισμού έχουν υιοθετηθεί με συντριπτικές πλειοψηφίες, μάλιστα το 2016 η σχετική απόφαση πέρασε ομόφωνα.  

 

Η  Ελλάδα στα πλαίσια του ΟΗΕ έχει συνταχθεί με τη θέση σχεδόν όλων των κρατών και έχει δώσει θετική ψήφο στις αλλεπάλληλες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κατάργηση του αποκλεισμού κατά της Κούβας και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί την κυβέρνηση να υποστηρίξει και φέτος το σχετικό ψήφισμα. 

 

 

 

Αθήνα, 17-6-2021