ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο το ψήφισμα και τη χθεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ενάντια στην Κούβα, που προκλήθηκε από γνωστή ομάδα αντιδραστικών ευρωβουλευτών, με πρόσχημα για άλλη μια φορά τη δήθεν παραβίαση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

Η συζήτηση και το ψήφισμα αποτελούν άλλο ένα επεισόδιο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Κούβας, που εκδηλώνεται σταθερά και πολύμορφα, όπως με την παλιότερη «Κοινή Θέση», τις κυρώσεις κλπ. Συνιστούν, ταυτόχρονα, άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας και της απάτης για τη δήθεν προοδευτική Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όχι μόνο ανέχεται αλλά στην πραγματικότητα στηρίζει τον απάνθρωπο και βάρβαρο αποκλεισμό των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα εδώ και πάνω από εξήντα χρόνια. Ενώ παράλληλα, χαράσσει τη δική της αυτοτελή πολιτική για την παρέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας, μέσα από την πίεση για ασφυκτικές και ετεροβαρείς συμφωνίες συνεργασίας κ.ά.

 

Διαχρονική επιδίωξή τους είναι η συκοφάντηση των επιτευγμάτων της Κουβανικής Επανάστασης και η ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της, η επίδειξη πυγμής και η τρομοκράτηση του κουβανικού λαού και όλων των λαών του κόσμου για να επιβάλουν την αδιαμαρτύρητη υποταγή τους στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

 

Η χρονική συγκυρία της συζήτησης δεν είναι, άλλωστε, τυχαία. Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν μάταια να πάρουν την «εκδίκησή» τους. Το παράδειγμα της σοσιαλιστικής Κούβας με το καθολικό δημόσιο σύστημα υγείας, το εκτεταμένο σύστημα πρόληψης, την αμεσότητα της έρευνας και δημιουργίας εμβολίων, το μικρότερο ποσοστό θανάτων από τον κορονοϊό παγκόσμια και την έμπρακτη έκφραση της πραγματικής αλληλεγγύης με την αποστολή γιατρών σε πολλές άλλες χώρες (και μάλιστα όλα αυτά σε συνθήκες αποκλεισμού!), φανέρωσε τη γύμνια του εμπορευματοποιημένου και τσακισμένου συστήματος υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο με αποτέλεσμα τα εκατομμύρια κρούσματα και τους νεκρούς, τους μαζικούς τάφους.

 

Στις 23 του Ιούνη, μάλιστα, συζητιέται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το θέμα  της Κούβας και του αποκλεισμού των ΗΠΑ σε βάρος της.

 

Τεράστιες ευθύνες έχουν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, που συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στηρίζουν την επιθετική πολιτική των στρατηγικών τους συμμάχων, ΗΠΑ και ΕΕ, ενάντια στην Κούβα, τις κυρώσεις και τις παρεμβάσεις στο εσωτερικό της.

 

Όμως, η προσπάθειά τους θα πέσει για άλλη μια φορά στο κενό. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί έχουν πολύτιμη πείρα. Δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που τάχα κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια ώρα που οργανώνουν πολεμικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, σπέρνουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, σκορπούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα στις χώρες τους εντείνοντας την καταστολή και τον αυταρχισμό.

 

Ο ελληνικός λαός έχει ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς φιλίας με τον κουβανικό λαό. Θα συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη στον αγώνα του, ιδιαίτερα για την άρση του βάρβαρου αποκλεισμού των ΗΠΑ και το κλείσιμο της παράνομης βάσης τους στο Γουαντάναμο, ενάντια σε κάθε παρέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

 

 

Αθήνα, 9 Ιούνη 2021