ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Ο ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ

 

«Κανείς να μην αμφιβάλει, ότι όσο ζω, θα είμαι με το πόδι στον αναβολέα για να υπερασπιστώ την Πατρίδα, την Επανάσταση και το σοσιαλισμό». Με αυτά τα λόγια ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε στις 17 Απρίλη, την πρώτη μέρα του 8ου Συνεδρίου, την ολοκλήρωση των καθηκόντων του σαν επικεφαλής του ΚΚ Κούβας, όπως είχε ήδη δηλώσει όταν ανάλαβε Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, μετά την παραίτηση του Φιδέλ Κάστρο για λόγους υγείας το 2006. Μετά την παρουσίαση της Κεντρικής Έκθεσης στο Συνέδριο δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παλεύει «σαν ένας ακόμα επαναστάτης μαχητής διατεθειμένος να προσφέρει την ταπεινή συμβολή του μέχρι το τέλος της ζωής του».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην έναρξη του Συνεδρίου, ο δεύτερος Γραμματέας Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα δήλωσε ότι το ΚΚ Κούβας αποτελεί «εγγύηση της εθνικής ενότητας και σύνθεση των ιδανικών της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας των γενεών πατριωτών πριν από εμάς και αυτών που τα έκαναν δικά τους αυτά τα χρόνια αγώνα και νίκης».

 

Στην απογευματινή συνεδρίαση συγκροτήθηκαν 3 επιτροπές. Η πρώτη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας Μανουέλ Μαρέρο Κρους, εξέτασε τα κείμενα που ασχολούνται με τις οικονομικές προσπάθειες από το 7º Συνέδριο το 2016 μέχρι το 2020 και την εφαρμογή των Κατευθυντήριων Γραμμών της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που έχει προκαλέσει ο COVID-19.

 

Η 2η, με επικεφαλής τον Ματσάδο Βεντούρα, ασχολήθηκε με τις διαδικασίες αύξησης των μελών του Κόμματος και στελέχωσής του, καθώς και με την αρμονική μετάβαση των μελών της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών (UJC) στο Κόμμα και με τη συμμετοχή της νεολαίας και των εργαζομένων  στα καθήκοντα της σημερινής εποχής.

 

Η 3η  επιτροπή, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κούβας Μιγέλ Ντίας-Κανέλ, ανάλυσε την επιλογή, προετοιμασία και ανανέωση των στελεχών και διευθυντών, τη συνεχή αξιολόγησή τους, τον απολογισμό που κάνουν και την ανάγκη της έγκαιρης αντικατάστασής τους, όταν υπάρχει ανάγκη, καθώς και την κατάσταση των μαζικών οργανώσεων.  

 

 

 

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται στις 19 Απρίλη.