ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19

 

Η προτεραιότητα που δόθηκε από την Επανάσταση, από την αρχή της, να δημιουργήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο που είναι απαραίτητο για την προώθηση της επιστημονικής ανάπτυξης της χώρας, οικοδομώντας την απαιτούμενη υποδομή και εγκαινιάζοντας, σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας υπό την καθοδήγηση του Φιδέλ, κατέστησε ικανή την Κούβα να ανταποκριθεί άμεσα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από την άφιξη του COVID-19 στη χώρα, τον περασμένο Μάρτιο.

 

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το εθνικό μας σύστημα επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας, που χαρακτηρίζεται από την ολοκληρωμένη και πολυτομεακή του προσέγγιση, μαζί με τις ανιδιοτελείς προσπάθειες γιατρών, νοσοκόμων, τεχνικών και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, έγιναν τα κύρια πλεονεκτήματα της χώρας στη μάχη κατά της πανδημίας και μας επέτρεψαν να επιτύχουμε αποτελέσματα που μας τοποθετούν ανάμεσα σε έθνη με τη χαμηλότερη θνησιμότητα στην αμερικανική ήπειρο και σε διεθνές επίπεδο, χωρίς να πενθούμε το θάνατο έστω και ενός παιδιού και χωρίς την κατάρρευση μονάδων εντατικής θεραπείας,  και, επιπρόσθετα, διατηρώντας χαμηλό αριθμό ασθενών σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, για να αναφέρουμε μερικά από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα.

 

Η Granma παρουσιάζει παρακάτω μια ανασκόπηση των κύριων συνεισφορών της κουβανικής επιστήμης σε αυτήν την κολοσσιαία μάχη για να σωθούν ζωές.

 

  • Η ανθρώπινη ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη ALFA 2B (η εμπορική της ονομασία είναι Heberón) συμπεριλήφθηκε σε πρωτόκολλα θεραπείας από την εμφάνιση των πρώτων περιπτώσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας, από τις 14 Απριλίου 2020, το 93,4% των ασθενών που ήταν φορείς του νέου ιού sars-cov-2 είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με αυτό το φάρμακο και μόνο το 5,5% έφτασε σε σοβαρή κατάσταση. Το ποσοστό θνησιμότητας που αναφέρθηκε εκείνη την ημερομηνία ήταν 2,7%, ενώ στους ασθενείς που έλαβαν αυτή τη θεραπεία το ποσοστό ήταν 0,9% .
  • Μοντέλα που σχεδιάστηκαν από το τμήμα Μαθηματικών και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα, χρησιμοποιήθηκαν για την πρόβλεψη της εξέλιξης της επιδημίας.
  • Πάνω από 20 κουβανικά φάρμακα περιλαμβάνονται επί του παρόντος σε πρωτόκολλα για τη θεραπεία και την πρόληψη του COVID-19.
  • Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων COVID-19 στην Κούβα, το Εθνικό Κέντρο Βιοπαρασκευασμάτων (BioCen) αφιερώθηκε στην κατασκευή πολλών από τα κύρια φάρμακα της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας μας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων SARS-COV-2.
  • Η ανάπτυξη από τους ερευνητές της BioCen του πρώτου μέσου μεταφοράς για ιούς (BTV) που παράγεται στην Κούβα, που χρησιμοποιείται στη συλλογή και μεταφορά ρινοφαρυγγικών και στοματοφαρυγγικών δειγμάτων ασθενών για τη διάγνωση του SARS-COV-2, μπορεί να περιγραφεί ως πραγματικό ορόσημο.
  • Ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων του SARS-COV-2 από το Κέντρο Ανοσοδοκιμασιών.
  • Η δημιουργία του πρώτου πρωτοτύπου ενός κουβανικού αναπνευστήρα για υποβοηθούμενη αναπνοή, ως αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας του Κέντρου Νευροεπιστημών, της επιχείρησης Grito de Baire που συνδέεται με την Ένωση Στρατιωτικών Βιομηχανιών, της επιχείρησης Combiomed, του Κρατικού Κέντρου Ελέγχου Φαρμάκου, της επιχείρησης CECMED (εξοπλισμός και ιατρικές συσκευές ) και του Εθνικού Γραφείου Σχεδιασμού. Περίπου 250 από αυτούς τους αναπνευστήρες πρόκειται να διανεμηθούν στο εθνικό σύστημα δημόσιας υγείας.
  • Από το Ινστιτούτο Αιματολογίας και Ανοσολογίας, το Μάιο, ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές θεραπείας με βλαστικά κύτταρα των πνευμονικών επακόλουθων σε ασθενείς που αναρρώνουν από το COVID-19.
  • Περισσότερα από 80 ερευνητικά έργα που σχετίζονται με το COVID-19 έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη από το ξέσπασμα της πανδημίας.
  • Οκτώ κουβανοί πανεπιστημιακοί επιλέχθηκαν ως διεθνείς σύμβουλοι για την καταπολέμηση της νόσου σε όλο τον κόσμο. Είναι οι Luis Velázquez Pérez, Pedro Más Bermejo, Luis Herrera Martínez, Luis Carlos Silva, Tania Crombet Ramos, Guadalupe Guzmán Tirado, Jorge Núñez Jover και Rafael Bello Pérez.
  • Στις 24 Αυγούστου, η Κούβα ξεκίνησε κλινικές δοκιμές για το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο, με το όνομα SOBERANA 01, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Εμβολίων Finlay.
  • Στις αρχές Νοεμβρίου, ανακοινώθηκαν κλινικές δοκιμές φάσης 1 για ένα δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο με το όνομα SOBERANA 02. Σύμφωνα με τον Δρ. Vicente Vérez Bencomo, γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εμβολίων Finlay, είναι ένα συζευγμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο υπό ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, στο οποίο το αντιγόνο του ιού συνδέεται χημικά με το τοξοειδές του τετάνου.
  • Οι ερευνητές από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) ανέπτυξαν δύο άλλα υποψήφια εμβόλια, γνωστά ως Mambisa και Abdala. Το πρώτο πρέπει να χορηγείται ρινικά, ενώ το δεύτερο ενδομυϊκά. Και οι δύο πήραν άδεια από την CECMED να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές στα τέλη Νοεμβρίου, δίνοντας στην Κούβα τέσσερις υποψηφίους σε κλινικές δοκιμές, ένα σημαντικό επίτευγμα για τη βιοτεχνολογική και φαρμακευτική βιομηχανία του έθνους.
Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Γκράνμα», 13.1.2021