ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ

 

Στις 28 Νοέμβρη το βράδυ, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Κούβας, υπεύθυνος για τις ΗΠΑ, Κάρλος Φερνάντες δε Κοσίο, κάλεσε τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ Τίμοθι Σούνιγα-Μπράουν και του δήλωσε ρητά ότι η Κούβα δεν επιτρέπει στις ΗΠΑ να αναμιγνύονται στα εσωτερικά της χώρας του και του ζήτησε να ενημερώσει σχετικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τόνισε ότι η κυβέρνηση της Κούβας γνωρίζει πολύ καλά την ανάμειξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ που χρηματοδοτεί και καθοδηγεί ομάδες και άτομα στην Κούβα για να προκαλούν τις αρχές, είτε με ειρηνικό είτε με βίαιο τρόπο, χρησιμοποιώντας μάλιστα επίμονα αλλά μάταια καλλιτέχνες και διανοούμενους.

 

Αφορμή γι’ αυτό το διάβημα ήταν η είδηση ότι σε μια συνοικία της Αβάνας, στο Σαν Ισίδρο, μερικά άτομα, αντεπαναστάτες που αυτοχαρακτηρίζονται καλλιτέχνες και διανοούμενοι, είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, που έσπευσε να τους επισκεφτεί. Τα άτομα αυτά που ανήκουν στο λεγόμενο «Κίνημα του Σαν Ισίδρο» έμεναν σε ένα διαμέρισμα της περιοχής όλοι μαζί. Η απεργία πείνας έγινε σε συμπαράσταση ενός κουβανού ράπερ που καταδικάστηκε επειδή παραβίασε τους υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν στην Κούβα για την πανδημία του κορονοϊού, βοηθώντας με το «αζημίωτο» έναν τουρίστα να φύγει από το μέρος που είχε οριστεί, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ, και να πάει να μείνει σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

 

Ο Γενικός Διευθυντής τόνισε στον επιτετραμμένο των ΗΠΑ ότι η Κούβα «γνωρίζει πολύ καλά τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ με στόχο την ανατροπή νόμιμων κυβερνήσεων, την εκτέλεση ή προώθηση πραξικοπημάτων, τη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής αστάθειας με τίμημα νεκρούς και  δυστυχία για τους πολίτες».