Ομιλία του Προέδρου της Κούβας, Μιγκέλ Μάριο Δίας-Κανέλ Μπερμούδες, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, 22 Σεπτεμβρίου 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ο λαός μας, περήφανος για την Ιστορία του και δεσμευμένος με το έργο της Επανάστασης,

 

θα καταφέρει ν’ αντισταθεί και να νικήσει»

 

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

 

 

Μια παγκόσμια επιδημία έχει αλλάξει δραστικά την καθημερινή ζωή. Απ’ τη μια μέρα στην άλλη, μολύνονται εκατομμύρια και πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι των οποίων το προσδόκιμο επιβίωσης ήταν μεγαλύτερο χάρη στην ανάπτυξη. Νοσοκομειακά συστήματα παροχής περίθαλψης υψηλού επιπέδου έχουν καταρρεύσει και οι δομές υγείας φτωχών χωρών υποφέρουν από τη χρόνια ανεπάρκειά τους. Δραστικές καραντίνες μετατρέπουν σε εικονικούς ερημότοπους τις πολυπληθέστερες πόλεις. Κοινωνική ζωή δεν υπάρχει πέρα από τα ψηφιακά δίκτυα. Θέατρα, ντισκοτέκ, γκαλερί, ακόμη και σχολεία, κλείνουν ή επανοριοθετούνται.

 

Τα σύνορά μας έχουν κλείσει, οι οικονομίες μας συρρικνώνονται, τα αποθέματά μας εξαντλούνται. Η ζωή υφίσταται τον ριζικό επανασχεδιασμό πατρογονικών εθίμων και η αβεβαιότητα υποκαθιστά τη βεβαιότητα. Ως και στενοί φίλοι δεν αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον κάτω απ’ τις μάσκες που μας προφυλάσσουν από τη μόλυνση. Όλα αλλάζουν.

 

Όσο επιτακτική είναι η λύση για την πανδημία, τόσο επιτακτικός είναι πλέον και ο εκδημοκρατισμός αυτού του αναγκαίου Οργανισμού, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των λαών.

 

Το πολυπόθητο δικαίωμα της ανθρωπότητας να ζει με ειρήνη και ασφάλεια, με δικαιοσύνη και ελευθερία, στη βάση της ενότητας των εθνών, απειλείται διαρκώς.

 

Πάνω από 1,9 τρις δολάρια κατασπαταλώνται σήμερα σε μιαν αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών με την επιθετική, φιλοπόλεμη πολιτική του ιμπεριαλισμού, του οποίου μέγιστο εκφραστή αποτελεί η σημερινή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, υπεύθυνη για το 38% των παγκοσμίων στρατιωτικών δαπανών.

 

Πρόκειται για ένα καθεστώς έκδηλα επιθετικό και διεφθαρμένο, που περιφρονεί και μάχεται την πολυμέρεια, χρησιμοποιεί τον οικονομικό εκβιασμό στις σχέσεις του με τις υπηρεσίες του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και που με πρωτοφανή προκλητικότητα αποσύρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από την ΟΥΝΕΣΚΟ και από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Παραδόξως, η χώρα που φιλοξενεί την έδρα του ΟΗΕ αποχωρεί επίσης από θεμελιώδεις διεθνείς συμβάσεις, όπως η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή· αποκηρύσσει τη συναινετική συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν· προωθεί εμπορικούς πολέμους· τερματίζει τη δέσμευσή της με διεθνή όργανα ελέγχου στον τομέα του αφοπλισμού· στρατιωτικοποιεί τον κυβερνοχώρο· εντείνει τον καταναγκασμό, πολλαπλασιάζει τις μονομερείς κυρώσεις ενάντια σε όσους δεν υποτάσσονται στα σχέδιά της και ποδηγετεί τη βίαιη ανατροπή κυρίαρχων κυβερνήσεων με μεθόδους μη συμβατικού πολέμου.

 

Σε αυτήν τη γραμμή πλεύσης, διαχωρισμένη από τις καθιερωμένες αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης και του σεβασμού του δικαιώματος των άλλων για αυτοδιάθεση ως εγγυήσεις για την ειρήνη, η κυβέρνηση υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, επιπλέον, χειραγωγεί με υπονομευτικούς σκοπούς τη συνεργασία στον τομέα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ στην ίδια της την επικράτεια ευδοκιμούν σχεδόν ανεξέλεγκτα οι εκδηλώσεις μίσους, ρατσισμού, αστυνομικής βαναυσότητας καθώς και οι παρατυπίες στο εκλογικό σύστημα και στο δικαίωμα ψήφου των πολιτών.

 

Η μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών επείγει. Ο ισχυρός αυτός Οργανισμός, ο οποίος αναδύθηκε από τα εκατομμύρια ζωές που κόστισαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, ως αποτέλεσμα της καθολικής κατανόησης της σπουδαιότητας του διαλόγου, της διαπραγμάτευσης, της συνεργασίας και της διεθνούς νομιμότητας, δεν μπορεί πλέον να καθυστερεί τον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό του. Ο σημερινός κόσμος χρειάζεται τον ΟΗΕ όσο κι ο κόσμος στον οποίο γεννήθηκε.

 

Κάτι πολύ ιδιαίτερο και βαθυνόητο έχει αστοχήσει, όταν διαπιστώνουμε καθημερινώς και διαρκώς την παραβίαση των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ και όταν γίνεται ολοένα και συχνότερη η χρήση ή η απειλή χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις.

 

Δεν υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί περισσότερο χρόνο, σαν κάτι φυσικό και ακλόνητο, μια άνιση, άδικη και αντιδημοκρατική διεθνής τάξη πραγμάτων, που θέτει τον εγωισμό πριν από την αλληλεγγύη και τα ποταπά συμφέροντα μιας ισχυρής μειοψηφίας πριν από τις θεμιτές προσδοκίες εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Παρά τις δυσαρέσκειες και τις αξιώσεις για αλλαγή που, μαζί με άλλα κράτη και με εκατομμύρια πολίτες του κόσμου, υποβάλλουμε στα Ηνωμένα Έθνη, η Κουβανική Επανάσταση θα προασπίζει πάντα την ύπαρξη του Οργανισμού στον οποίο οφείλουμε την περιορισμένη αλλά αδήριτη πολυμέρεια που επιζεί της ιμπεριαλιστικής παντοδυναμίας.

 

Πολλές φορές, ενώπιον αυτού του φόρουμ, η Κούβα έχει επαναλάβει τη βούλησή της να συνεργαστεί για τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ και για την υπεράσπιση της διεθνούς συνεργασίας που μόνον αυτός μπορεί να διασώσει. Όπως είπε ο Πρώτος Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, Αρχιστράτηγος Ραούλ Κάστρο Ρους: «Η διεθνής κοινότητα θα μπορεί πάντα να υπολογίζει στην ειλικρινή φωνή της Κούβας απέναντι στην αδικία, την ανισότητα, την υπανάπτυξη, τις διακρίσεις και τη χειραγώγηση και υπέρ της εγκαθίδρυσης μιας δικαιότερης και ισότιμης διεθνούς τάξης πραγμάτων, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται πραγματικά ο άνθρωπος, η αξιοπρέπεια και η ευημερία του».

 

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Επανερχόμενος στη σοβαρότητα της παρούσας στιγμής, την οποία πολλοί αποδίδουν αποκλειστικά στην πανδημία της COVID-19, θεωρώ βασικό να επισημάνω ότι ο αντίκτυπός της ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του υγειονομικού τομέα.

 

Λόγω των ολέθριων συνεπειών της, του ασύλληπτου αριθμού των θανάτων, της ζημίας στην παγκόσμια οικονομία και της υποβάθμισης των επιπέδων κοινωνικής ανάπτυξης, η επέκταση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες αγχώνει και απελπίζει ηγέτες και πολίτες όλων σχεδόν των εθνών.

 

Αλλά η πολυδιάστατη κρίση που έχει εξαπολύσει αποδεικνύει σαφώς τη σφαλερή φύση των απάνθρωπων πολιτικών που επιβάλλει καθ’ υπερβολήν η δικτατορία της αγοράς.

 

Είμαστε σήμερα συντετριμμένοι μάρτυρες της καταστροφής στην οποία έχουν οδηγήσει τον κόσμο το μη ορθολογικό και μη βιώσιμο σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης του καπιταλισμού, οι δεκαετίες μιας άδικης διεθνούς τάξης πραγμάτων και η επιβολή ενός ωμού και αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος έχει επιδεινώσει τις ανισότητες και θυσιάσει το δικαίωμα των λαών στην ανάπτυξη.

 

Σε αντίθεση προς τον νεοφιλελευθερισμό της περιθωριοποίησης, που διαχωρίζει και παραμερίζει εκατομμύρια ανθρώπους, καταδικάζοντάς τους να επιβιώνουν με τα ψίχουλα που πέφτουν απ’ τα τραπέζια στο τσιμπούσι του ενός τοις εκατό των πλουσιοτέρων, ο ιός της νόσου COVID-19 δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των μεν και των δε, αλλά ο καταστροφικός του οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος θα αποβεί θανατηφόρος για τους πλέον ευάλωτους, εκείνους με τα μικρότερα εισοδήματα, είτε αυτοί ζουν στον υπανάπτυκτο κόσμο είτε στους θύλακες της φτώχειας των εκβιομηχανισμένων μεγαλουπόλεων.

 

Σύμφωνα με προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, στα 690 εκατομμύρια ανθρώπους που υπέφεραν από την πείνα το 2019, θα έρθουν ως φαίνεται να προστεθούν άλλα 130 εκατομμύρια, συνεπεία της οικονομικής ύφεσης που επιφέρει η πανδημία. Μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ/ILO) αναφέρουν ότι έχουν χαθεί πάνω από 305 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης και ότι περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύριο εργαζόμενοι βλέπουν τα μέσα επιβίωσής τους να απειλούνται.

 

Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την COVID-19, την πείνα, την ανεργία και την αυξανόμενη οικονομική και κοινωνική ανισότητα μεταξύ ατόμων και μεταξύ χωρών ως ανεξάρτητα φαινόμενα. Επείγει να εφαρμοστούν ολοκληρωμένες πολιτικές όπου προτεραιότητα να αποτελεί ο άνθρωπος και όχι τα οικονομικά κέρδη ή τα πολιτικά πλεονεκτήματα.

 

Θα ήταν εγκληματικό να μείνουν γι’ αύριο αποφάσεις του χθες και του σήμερα. Είναι επιτακτικό να προαχθεί η διεθνής αλληλεγγύη και συνεργασία προκειμένου να αμβλυνθεί το πλήγμα.

 

Μόνον τα Ηνωμένα Έθνη, με τα μέλη τους σε ολόκληρη την υφήλιο, έχουν το απαραίτητο κύρος και εύρος για την επαναφορά του δίκαιου αγώνα για τη διαγραφή του αβάσταχτου εξωτερικού χρέους το οποίο, εκτοξευόμενο λόγω των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των λαών του Νότου.

 

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Η εμφάνιση του SARS-CoV-2 και οι πρώτες ενδείξεις ότι απειλούσε να προκαλέσει πανδημία δεν κατέλαβαν την Κούβα εξαπίνης.

 

Με την εμπειρία δεκαετιών στην αντιμετώπιση τρομερών επιδημιών, μερικές από τις οποίες εισήχθησαν σκοπίμως ως μέρος του διαρκούς πολέμου κατά του πολιτικού μας σχεδίου, θέσαμε άμεσα σε ισχύ μια δέσμη μέτρων με βάση τις ικανότητές μας και τα κυριότερα δυνατά μας σημεία: ένα σοσιαλιστικό Κράτος οργανωμένο, επιφορτισμένο να επαγρυπνεί για την υγεία των πολιτών του, με ένα ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή κατάρτιση και μια κοινωνία με ανώτατο βαθμό λαϊκής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και στην επίλυση των προβλημάτων της.

 

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων, μαζί με τη συσσωρευμένη γνώση σε πάνω από 60 χρόνια γιγαντιαίας προσπάθειας προκειμένου να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε ένα ποιοτικό, προσιτό σε όλους, σύστημα υγείας, καθώς και η επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, επέτρεψαν όχι μόνο να διατηρήσουμε το δικαίωμα στην υγεία όλων των πολιτών ανεξαιρέτως, αλλά και να αντιμετωπίσουμε την πανδημία υπό καλύτερες συνθήκες.

 

Και το καταφέραμε, παρά τους σκληρούς περιορισμούς του παρατεινόμενου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που μας έχει επιβάλει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος εκτραχύνθηκε βάναυσα τα δύο τελευταία χρόνια, και μάλιστα σε καιρούς πανδημίας, ως απόδειξη ότι αυτός είναι η βασική συνιστώσα της εχθρικής πολιτικής της απέναντι στην Κούβα.

 

Η επιθετικότητα του αποκλεισμού έχει κλιμακωθεί σε επίπεδα ποιοτικώς νέα, ενισχύοντας την ιδιότητά του να αποτελεί το πραγματικό και καθοριστικό εμπόδιο στη διαχείριση της οικονομίας μας και στην ανάπτυξη της χώρας μας. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εντείνει ιδιαίτερα την παρεμπόδιση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών της Κούβας και, από το 2019, θεσπίζει μέτρα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, προκειμένου να στερήσει από τον κουβανικό λαό τη δυνατότητα να προμηθεύεται τα καύσιμα που χρειάζονται για τις καθημερινές του δραστηριότητες και για την ανάπτυξή του.

 

Με σκοπό να ζημιώσουν και να δαιμονοποιήσουν την Κουβανική Επανάσταση και όσους άλλους χαρακτηρίζουν ως αντιπάλους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιεύουν πλαστές λίστες, πέραν πάσης νομιμότητος, με τις οποίες αντιποιούνται το δικαίωμα να επιβάλλουν στον κόσμο καταναγκαστικά μονομερή μέτρα και αβάσιμους χαρακτηρισμούς.

 

Δεν περνάει ούτε βδομάδα δίχως η εν λόγω κυβέρνηση να προβεί σε δηλώσεις κατά της Κούβας ή να επιβάλει νέους περιορισμούς. Ωστόσο, φαίνεται παράδοξο το ότι αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τρομοκρατική την επίθεση που διαπράχθηκε κατά της Πρεσβείας της Κούβας στην Ουάσινγκτον, στις 30 Απριλίου 2020, όταν ένα άτομο οπλισμένο με επιθετικό τουφέκι έριξε πάνω από 30 φυσίγγια κατά της έδρας της διπλωματικής μας αποστολής και ομολόγησε στη συνέχεια την πρόθεσή του να σκοτώσει.

 

Καταγγέλλουμε τη διπλή ηθική της αμερικανικής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και απαιτούμε τη δημόσια καταδίκη της βίαιης αυτής επίθεσης.

 

Απαιτούμε να σταματήσει η εχθρική στάση και η δυσφημιστική εκστρατεία κατά του ανιδιοτελούς έργου της διεθνούς ιατρικής συνεργασίας της Κούβας η οποία, με υψηλό κύρος και επαληθεύσιμα αποτελέσματα, έχει συμβάλει στη διάσωση εκατοντάδων ζωών και στον περιορισμό του αντίκτυπου της νόσου σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης. Διεθνείς προσωπικότητες και κοινωνικές οργανώσεις αξιοσημείωτου κύρους έχουν αναγνωρίσει το ανθρωπιστικό έργο που πραγματοποιεί η Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Ειδικευμένη σε Καταστάσεις Φυσικών Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών «Χένρυ Ρηβ», συνηγορώντας υπέρ του να της απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

 

Και ενώ η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αγνοεί την έκκληση να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της πανδημίας και αποσύρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Κούβα, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα που έλαβε και καθοδηγούμενη από την έμφυτη κλίση του λαού της στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, ενισχύει τη συνεργασία της με την αποστολή περισσότερων από 3.700 ιατρούς και νοσηλευτές οργανωμένους σε 46 ιατρικές ταξιαρχίες, σε 39 χώρες και περιοχές που πλήττονται από την COVID-19.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, καταδικάζουμε τον γκανγκστερικό εκβιασμό με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας με στόχο να χρησιμοποιήσουν τον περιφερειακό αυτόν οργανισμό ως εργαλείο της νοσηρής τους επιθετικότητας κατά της χώρας μας. Πάντοτε η δύναμη της αλήθειας θα καταρρίπτει τα ψεύδη, και η ιστορία θα τοποθετήσει τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους στη θέση που τους ανήκει. Το παράδειγμα της Κούβας θα θριαμβεύσει.

 

Οι Κουβανοί αφοσιωμένοι εργαζόμενοι του τομέα της υγείας, καμάρι ενός λαού που έχει ανατραφεί με την ιδεολογία του Χοσέ Μαρτί, ότι «Πατρίδα είναι η Ανθρωπότητα», λάβουν δεν λάβουν το Βραβείο που αξίζει η ευγένεια ψυχής τους, πάνε χρόνια τώρα που έχουν κερδίσει την αναγνώριση των λαών οι οποίοι ευεργετήθηκαν από το υγειονομικό τους έργο.

 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν κρύβει την πρόθεσή της να εφαρμόσει νέα και σκληρότερα επιθετικά μέτρα κατά της Κούβας τους επόμενους μήνες. Δηλώνουμε για μιαν ακόμα φορά, ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, ότι ο λαός μας, περήφανος για την Ιστορία του και δεσμευμένος με τα ιδεώδη και το έργο της Επανάστασης, θα καταφέρει ν’ αντισταθεί και να νικήσει.

 

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Οι βλέψεις να επιβληθεί η νεοαποικιακή επικυριαρχία στη «Δική μας Αμερική», με τη δημόσια διακήρυξη της ισχύος του Δόγματος Μονρόε, αντιβαίνουν προς την Ανακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης.

 

Επιθυμούμε να επιβεβαιώσουμε δημόσια από το εικονικό αυτό βήμα ότι η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας θα μπορεί πάντα να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Κούβας απέναντι στις απόπειρες αφενός αποσταθεροποίησης και υπονόμευσης της συνταγματικής εξομάλυνσης και της πολιτικο-στρατιωτικής ενότητας και αφετέρου καταστροφής του έργου που ξεκίνησε ο Κομαντάντε Ούγο Τσάβες Φρίας και συνεχίζει ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο Μόρος υπέρ του βενεζουελανού λαού.

 

Αποδοκιμάζουμε επίσης τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο την αποσταθεροποίηση της Δημοκρατίας της Νικαράγουας και εγγυόμαστε την αταλάντευτη αλληλεγγύη μας με τον λαό και την κυβέρνησή της, με επικεφαλής τον Κομαντάντε Δανιέλ Ορτέγκα.

 

Είμαστε αλληλέγγυοι με τα έθνη της Καραϊβικής που απαιτούν δίκαιες αποζημιώσεις για τις φρικαλεότητες της δουλείας και το δουλεμπόριο, σε έναν κόσμο όπου οι φυλετικές διακρίσεις και η καταπίεση των κοινοτήτων αφρικανικής καταγωγής έχουν σημειώσει άνοδο.

 

Επαναβεβαιώνουμε την ιστορική μας δέσμευση απέναντι στην ελεύθερη επιλογή του αδελφού λαού του Πουέρτο Ρίκο για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.

 

Υποστηρίζουμε τη θεμιτή αξίωση για κυριαρχία της Αργεντινής επί των Μαλβίνων Νήσων, των Νοτίων Σάντουιτς και της Νότιας Γεωργίας.

 

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στην ειρήνη στην Κολομβία και την πεποίθησή μας ότι ο διάλογος μεταξύ των πλευρών αποτελεί την οδό για την επίτευξη μιας σταθερής και διαρκούς ειρήνης σε αυτήν τη χώρα.

 

Υποστηρίζουμε την αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για την κατάσταση που έχει επιβληθεί στη Συρία, χωρίς ξένη ανάμιξη και με πλήρη σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.

 

Απαιτούμε μια δίκαιη λύση για τη διένεξη στη Μέση Ανατολή, που να βασίζεται στην πραγματική άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει το δικό του Κράτος μέσα στα προ του 1967 σύνορα και με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αποδοκιμάζουμε τις απόπειρες του Ισραήλ να προσαρτήσει νέα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν απέναντι στην κλιμάκωση της επιθετικότητας από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Επαναβεβαιώνουμε την αταλάντευτη αλληλεγγύη μας με τον λαό των Σαχραουί.

 

Καταδικάζουμε έντονα τις μονομερείς και άδικες κυρώσεις κατά της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας.

 

Επιβεβαιώνουμε την αποδοκιμασία μας απέναντι στην πρόθεση επέκτασης της παρουσίας του ΝΑΤΟ ως τα σύνορα της Ρωσίας και στην επιβολή μονομερών και άδικων κυρώσεων κατά του έθνους αυτού.

 

Αποδοκιμάζουμε την ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη μας με τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας αυτής, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και τον αδελφό λευκορωσικό λαό.

 

Καταδικάζουμε την ανάμιξη στα εσωτερικά ζητήματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και αντιτασσόμαστε σε οποιαδήποτε απόπειρα πλήγματος κατά της εδαφικής της ακεραιότητας και της εθνικής της κυριαρχίας.

 

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Οι ανησυχητικές σημερινές συνθήκες οδήγησαν, για πρώτη φορά στα 75 χρόνια Ιστορίας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, στο να βρεθούμε υποχρεωμένοι να συνεδριάσουμε χωρίς φυσική παρουσία.

 

Η επιστημονική κοινότητα της Κούβας, καμάρι κι αυτή του έθνους το οποίο, μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης των δικαίων, ανακοίνωσε στον κόσμο τον σκοπό του να οικοδομήσει μια χώρα ανδρών και γυναικών της Επιστήμης, εργάζεται δίχως ανάπαυλα πάνω σε ένα από τα πρώτα εμβόλια στον κόσμο που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.

 

Οι δημιουργοί του, μαζί με άλλους ερευνητές και ειδικούς, στα πλαίσια του συστήματος υγείας, αναπτύσσουν πρωτόκολλα περίθαλψης των μολυσμένων ατόμων, των αποθεραπευμένων και του πληθυσμού υψηλού κινδύνου, κάτι που μας επέτρεψε αφενός να διατηρήσουμε στατιστικές της επιδημίας που δείχνουν ότι γύρω στο 80% των μολυσμένων ατόμων έχουν αναρρώσει και αφετέρου να παρουσιάζουμε έναν δείκτη θνησιμότητας κάτω του μέσου όρου της ηπείρου μας αλλά και του παγκόσμιου μέσου όρου.

 

«Γιατρούς, όχι βόμβες», διακήρυξε κάποια μέρα ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης και πρωτεργάτης της ανάπτυξης των επιστημών στην Κούβα, Comandante en Jefe Φιδέλ Κάστρο Ρους. Αυτό είναι το έμβλημά μας. Να σώζουμε ζωές και να μοιραζόμαστε αυτό που είμαστε και έχουμε, με τίμημα την οποιαδήποτε θυσία, και αυτό είναι που προσφέρουμε στον κόσμο από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, από τα οποία ζητούμε μόνο μιαν αλλαγή που να συνάδει με τη σοβαρότητα της στιγμής.

 

Είμαστε η Κούβα.

 

Θα αγωνιστούμε μαζί για την προώθηση της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

Μετάφραση: Σαπφώ Διαμάντη

 

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος