ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕΛΜΙΣ ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΜΙΝΓΚΕΣ ΚΟΡΤΙΝΑ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 67Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΩΝΑ ΜΟΝΚΑΔΑ

Ευχαριστούμε τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης για τη διοργάνωση της σημαντικής αυτής εκδήλωσης για τον εορτασμό της επετείου της 26ης Ιουλίου, ημέρας εθνικής εξέγερσης, κατά την οποία ο Comandante en Jefe Φιδέλ Κάστρο και οι σύντροφοί του αφύπνισαν την κουβανική κοινωνία με την επίθεση στον στρατώνα Μονκάδα στο Σαντιάγο δε Κούμπα και ξεκίνησαν τον αγώνα για την πραγματική εθνική ανεξαρτησία, ο οποίος οδήγησε στον θρίαμβο της Επανάστασης την 1η Ιανουαρίου του 1959.

 

Η Κουβανική Επανάσταση, που στερήθηκε από τις απαρχές της χιλιάδες ιατρούς, ως αποτέλεσμα μιας εγκληματικής εκστρατείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αφιέρωσε τεράστιες προσπάθειες και πόρους στον τομέα της υγείας και στην υψηλή κατάρτιση επαγγελματιών. Μεταξύ των επιτευγμάτων της Κουβανικής Σοσιαλιστικής Επανάστασης σε αυτά τα 60 χρόνια συγκαταλέγεται το ότι το εθνικό σύστημα υγείας της Κούβας είναι δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες για ολόκληρο τον πληθυσμό, διότι βασίζεται στην αρχή ότι κανείς δεν μένει απροστάτευτος στη χώρα μας.

 

Σήμερα, έχουμε να επιδείξουμε θετικά αποτελέσματα και στατιστικές, όπως την αναλογία 9 ιατρών ανά 1.000 κατοίκους, την υψηλότερη σε παγκόσμιο επίπεδο και ένα από τα πολυτιμότερα επιτεύγματά μας, που έχει καταστεί και ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα της χώρας. Θεωρούμε ότι η πρόσβαση στην υγεία αποτελεί στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η Κούβα συμβάλλει προκειμένου όλοι να απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα.

 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης, η Κούβα έχει διακριθεί για το αλληλέγγυο και διεθνιστικό της πνεύμα. Ο ρόλος της διεθνούς συνεργασίας της Κούβας στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας απέβη σημαντικότατος για πολλές χώρες του κόσμου. Επί σειράν ετών, η Κούβα έχει στείλει ιατρικές μπριγάδες σε διάφορες χώρες. Επίσης, έχει υποδεχθεί φοιτητές της Ιατρικής και στείλει καθηγητές για τη δημιουργία ή την ενίσχυση Ιατρικών Σχολών σε φτωχές χώρες. Οι Κουβανοί επαγγελματίες της υγείας αποτελούν έναν πυλώνα διεθνούς αλληλεγγύης, λόγω της αυταπάρνησης και του ηρωισμού τους, ενώ ανατρέπουν τις παραπλανητικές εκστρατείες που επιχειρούν να υποβαθμίσουν το έργο τους.

 

Τα μέλη του Διεθνούς Δυναμικού Ιατρών Ειδικευμένων σε Καταστάσεις Φυσικών Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών, με το όνομα Χένρυ Ρηβ, αποτελούν τμήμα των 35 και πλέον μπριγάδων Κουβανών ιατρών που εργάζονται σήμερα σε διάφορες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19. Οι μπριγάδες αυτές έρχονται να προστεθούν στις 64 που αναπτύσσονται ήδη σε ισάριθμες χώρες, ως τμήμα της ιστορικής ιατρικής συνεργασίας της Κούβας, και εργάζονται ανιδιοτελώς, στο πνεύμα του διεθνισμού και της αλληλεγγύης. Το Δυναμικό με το όνομα Χένρυ Ρηβ εργάστηκε προηγουμένως σε σεισμούς, για την καταπολέμηση του έμπολα στην Αφρική και σε άλλες τρομερές καταστάσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Το όνομά του αναφέρεται στον Δρα Χένρυ Ρηβ από το Μπρούκλυν, ο οποίος, τον 19ο αιώνα, αγωνίστηκε για την κουβανική ανεξαρτησία και αποτέλεσε παράδειγμα αλληλεγγύης και διεθνισμού.

 

Όλοι οι Κουβανοί συνεργάτες του τομέα της υγείας που ταξίδεψαν προκειμένου να συμμετάσχουν σε μιαν αποστολή για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο του COVID-19, το έπραξαν κατόπιν ρητής αίτησης των Αρχών των χωρών όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ακριβώς όπως εκείνοι που πριν την πανδημία προσέφεραν ήδη ιατρική βοήθεια, πράττοντάς το ελεύθερα και εθελοντικά, δίχως τη μεσολάβηση κανενός είδους καταναγκασμού. Η παρουσία τους βασίζεται πάντοτε σε διμερείς συμβάσεις συνεργασίας που υπογράφονται μεταξύ των αντίστοιχων υπουργείων Υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει συμμετάσχει ο Π.Ο.Υ./Παναμερικανικός Ο.Υ. Σε όλες τις μπριγάδες, το κόστος μεταφοράς, στέγασης, διατροφής, ιατρικής βοήθειας και προστασίας, αναλαμβάνουν οι τοπικές Αρχές. Όλοι οι συνεργάτες ανεξαιρέτως έχουν τις θέσεις εργασίας τους εξασφαλισμένες στην Κούβα.

 

Για δεκαετίες και ως σήμερα, σε εκείνα τα έθνη με τις δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες, η εν λόγω συνεργασία έχει προσφερθεί και προσφέρεται ως χειρονομία αλληλεγγύης, δίχως η Κούβα να λαμβάνει κανένα οικονομικό αντιστάθμισμα. Κατά τον ίδιο τρόπο και ευθυγραμμιζόμενη με τις αντιλήψεις των Ηνωμένων Εθνών περί συνεργασίας μεταξύ αναπτυσσομένων χωρών και μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών, η Κούβα προσφέρει τη συνεργασία της σε διάφορες χώρες στη βάση της συμπληρωματικότητας και της μερικής αποζημίωσης των προσφερομένων υπηρεσιών, ενώ τα σχετικά ποσά συμφωνούνται μεταξύ των μερών ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας αποδέκτη. Στις περιπτώσεις όπου λαμβάνεται αποζημίωση, οι συνεργάτες, εκτός του ότι εισπράττουν ακέραιο τον μισθό τους στην Κούβα, λαμβάνουν και κάποιο εισόδημα ή κάποια αμοιβή στη χώρα όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε ποσό υψηλότερο από τον μέσο μισθό που κερδίζει κανείς στην Κούβα. Τα εισοδήματα που λαμβάνει το κουβανικό Κράτος ως απόρροια των συμβάσεων που συμφωνούνται μεταξύ όλων των μερών, προορίζονται στην Κούβα για τη χρηματοδότηση, βιωσιμότητα και ανάπτυξη ενός συστήματος υγείας δωρεάν, ποιοτικού και καθολικής κάλυψης.

 

Η θέση της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να διοργανώνει εκστρατείες υποβάθμισης αυτής της μεγάλης ανθρώπινης προσπάθειας είναι ποταπή και πολιτικώς υποκινούμενη. Είναι ψευδής η κατηγορία ότι οι Κουβανοί επαγγελματίες και τεχνικοί της υγείας εκτοπίζουν τους ντόπιους στις χώρες όπου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οι Κουβανοί ιατροί, κατά κανόνα, εργάζονται σε απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μέρη, όπου δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό. Ωστόσο, οι συνθήκες διαβίωσης, εργασίας και ασφάλειας συμφωνούνται με τις Αρχές των υπουργείων Υγείας, προκειμένου αυτές να είναι οι καλύτερες δυνατές, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε χώρας αποδέκτη.

 

Εξάλλου, η δραστηριότητα των επαγγελματιών της υγείας κατά την εκτέλεση των αποστολών τους δεν περιστέλλεται ούτε περιορίζεται, εκτός από τα αναγκαία για την προστασία τους ατομικά και συλλογικά μέτρα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κοινότητας όπου βρίσκονται, ακριβώς όπως συμβαίνει με τους διεθνείς οργανισμούς και φορείς σε επίσημες αποστολές οποιασδήποτε φύσης. Αν οι Κουβανοί επαγγελματίες της υγείας επιθυμούν στη διάρκεια της αποστολής τους να επιστρέψουν στην Κούβα για οποιονδήποτε λόγο, κανονίζεται άμεσα η επιστροφή τους αεροπορικώς, ενώ τα έξοδα καλύπτει το κουβανικό Κράτος.

 

Κανείς από τους συμμετέχοντες στις κουβανικές ιατρικές μπριγάδες δεν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στις αποστολές, ούτε γίνεται αντικείμενο απειλών, επιβολής, εξαναγκασμού, εξαπάτησης ή πίεσης οποιασδήποτε φύσης προκειμένου να ασκήσει τα καθήκοντά του. Η παραμονή καθενός στις χώρες όπου εργάζεται είναι απολύτως εθελοντική.

 

Οπωσδήποτε, φίλοι μας, η διατήρηση των επιτευγμάτων που καταγράφηκαν σε διάφορα πεδία της ανάπτυξης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ιατρικής, υπήρξε δύσκολη, εφόσον, μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης το 1959, οι διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις πραγματοποίησαν πολυάριθμες ενέργειες προκειμένου να ανατρέψουν την Κουβανική Σοσιαλιστική Κυβέρνηση και να ανακτήσουν την ηγεμονία και κυριαρχία τους επί της χώρας μας. Επέβαλαν έναν άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, ο οποίος αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη της Κούβας και υπό τη σκέπη του διεξάγονται παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου που πλήττουν όχι μόνον την Κούβα, αλλά και τρίτα μέρη. Εκτός του αποκλεισμού, οι Αμερικανοί ιθύνοντες έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες μεθόδους, όπως οι άμεσες επιθετικές ενέργειες, η υπονόμευση και η προπαγάνδα κατά της Κούβας.

 

Η σημερινή αμερικανική Κυβέρνηση εντείνει τις εχθρικές της ενέργειες με στόχο να βλάψει τις καθημερινές ανάγκες του κουβανικού λαού και τις καθημερινές του δραστηριότητες και να επιρρίψει την ευθύνη γι’ αυτό στην κουβανική Κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποδείξει την αποτυχία του σοσιαλισμού και να εμποδίσει τον λαό να συνεχίσει να στηρίζει την Επανάσταση. Έχει λάβει πολυάριθμα οικονομικά μέτρα διαφόρων ειδών που ζημιώνουν τις κύριες πηγές εισοδήματος της χώρας και εμποδίζουν την κουβανική Κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τον πληθυσμό και την ανάπτυξη του έθνους. Ακόμα, χρησιμοποιεί στο έπακρο την ιδεολογική υπονόμευση, επινοεί επίπλαστες προφάσεις για να μας καταχωρίζει σε άδικες λίστες, όπως και τις εκστρατείες εναντίον των ιατρών μας, εναντίον των ηγετών μας, εναντίον των επιτευγμάτων και των δράσεων της Κουβανικής Επανάστασης, ενώ επιπλέον εφευρίσκει δήθεν θύματα και δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να αμαυρώσει την εικόνα της Επανάστασης.

 

Η Κούβα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ενώ αντιμετωπίζει αυτές τις δυσχέρειες, και εξακολουθεί να επιδιώκει να καταστήσει αποδοτικότερο το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, σε συνεχή διαβούλευση με τον λαό, ο οποίος είναι αυτός που λαμβάνει τις σημαντικότερες αποφάσεις και οδηγεί την καθημερινή ζωή της χώρας. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα ενεργειών του αποκλεισμού που αποβλέπουν στο να παρεμποδίζουν την Κούβα να προμηθεύεται τον βασικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, για παράδειγμα, όπως και πετρέλαιο και τρόφιμα. Αυτού του είδους οι ενέργειες καταδικάζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και από αλληλέγγυους φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Σε αυτόν τον αγώνα για την αλήθεια, την εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια, οι δράσεις και αποδείξεις συνεργασίας των Κουβανών εργαζομένων στην υγεία ανατρέπουν τις επιθετικές ενέργειες και τις σκόπιμες παρερμηνείες σχετικά με το γιατί προσφέρεται και ποια είναι η πραγματική αλληλεγγύη των Κουβανών επαγγελματιών της υγείας. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικές οι δράσεις των αλληλέγγυων φίλων όπως εσείς, ώστε να διατρανώνεται η αλήθεια σχετικά με την Κούβα.

 

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, και παρά τα ψεύδη των εχθρών της Κουβανικής Επανάστασης, αποδεικνύεται ότι:

 

  • Η Κούβα μοιράζεται ό,τι έχει.
  • Η Κούβα σώζει ζωές.
  • Η Κούβα στέλνει ιατρούς, όχι βόμβες.