ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης στηρίζει ένθερμα την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης διευθυντής της New Star, για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στους κουβανούς διεθνιστές γιατρούς και νοσοκόμους της Ιατρικής Ταξιαρχίας Henry Reeve που εργάζονται εθελοντικά σε 21 χώρες για την καταπολέμηση του Covid-19. Διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας για τον θεσμό του Νόμπελ, ευελπιστούμε η πρόταση αυτή να έχει αίσια κατάληξη, ως ελάχιστη διεθνής αναγνώριση του έργου τόσο του προσωπικού της Μπριγάδας όσο και γενικότερα της σοσιαλιστικής Κούβας στον τομέα της υγείας.

 

 

Η Ταξιαρχία Henry Reeve, που έχει το όνομα ενός αμερικανού διεθνιστή που πολέμησε και έδωσε τη ζωή του το 1876 κατά τη διάρκεια του Δεκαετούς πολέμου για την ανεξαρτησία της Κούβας από την Ισπανία, είναι μέρος του κουβανικού ιατρικού συστήματος που συντονίζεται από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας. Δημιουργήθηκε από τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο το 2005, όταν η Κούβα προσφέρθηκε να βοηθήσει τον πληθυσμό της Νέας Ορλεάνης που είχε καταστραφεί από τον κυκλώνα Κατρίνα, με την αποστολή 1.500 κουβανών υγειονομικών, προσφορά που απέρριψε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

Πριν από το COVID-19, 7.400 εθελοντές υγειονομικοί της Ταξιαρχίας Henry Reeve είχαν θεραπεύσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε δεκάδες χώρες που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές και επιδημίες, σώζοντας περισσότερες από 80.000 ζωές.

 

Η πολύπλευρη διεθνιστική αλληλεγγύη της σοσιαλιστικής Κούβας στον ιατρικό και εκπαιδευτικό τομέα, που ξεκίνησε το 1960, μόλις ένα χρόνο μετά τη νίκη της Επανάστασης και συνεχίζεται ακατάπαυστα μέχρι σήμερα, αποτελεί συστατικό μέρος της ιδεολογίας και της πρακτικής της Κουβανικής Επανάστασης, συστατικό μέρος του σοσιαλισμού.

 

 Η σοσιαλιστική κοινωνία της Κούβας, φτωχή με τα κριτήρια του καταναλωτισμού, αλλά με μορφωμένο και ενημερωμένο πληθυσμό, με αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό κοινοτικό σύστημα υγείας, άριστα στελεχωμένο, με ιατρική και υγειονομική εκπαίδευση προσανατολισμένη στην πρόληψη και στην κοινοτική πρωτοβάθμια φροντίδα, αντιμετώπισε αποτελεσματικά και με τις μικρότερες απώλειες μια σειρά από κυκλώνες που έσπειραν τον όλεθρο στην Καραϊβική και στις ΗΠΑ. Παρά το ότι υφίσταται επί 60 χρόνια τις πολύπλευρες επιθέσεις του ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, που τα τελευταία δύο χρόνια πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα, κατόρθωσε να αντιμετωπίσει υποδειγματικά την επιδημία του κορονοϊού, προστατεύοντας ταυτόχρονα όλα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών. 

 

Ακόμα περισσότερο, από την 1η Μαΐου, πάνω από 1.450 κουβανοί υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στην επιδημία σε 21 χώρες: Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Πράσινο Ακρωτήριο, Αγ Δομίνικος, Γρανάδα, Αϊτή, Ονδούρα, Ιταλία (Λομβαρδία και Πιεμόντε), Τζαμάικα, Νικαράγουα, Πριγκιπάτο της Ανδόρας, Κατάρ, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σαν Βισέντ και Γρεναδίνες, Σάντα Λουσία, Νότια Αφρική, Σουρινάμ, Τόγκο και Βενεζουέλα.

 

Αυτή είναι η πραγματική αξία του σοσιαλισμού δίνει τη δυνατότητα σε μια μικρή χώρα να ξεχωρίζει στα μάτια της ανθρωπότητας σαν ένας φάρος μέσα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, που αυτές τις μέρες φανερώνεται περίτρανα με την πρωτοφανή εξέγερση των καταπιεσμένων, των περιφρονημένων, των πεινασμένων πολιτών της πλουσιότερης και ισχυρότερης χώρας, των ΗΠΑ.