Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας, Μπρούνο Ροδρίγες Παρίγια

Όπως ενημέρωσε έγκαιρα το Υπουργείο Εξωτερικών, περίπου στις 2 η ώρα σήμερα, δηλαδή, νωρίς το πρωί σήμερα, Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020, πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας στις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουάσιγκτον. Ένα άγνωστο άτομο πυροβόλησε το κτήριο της κουβανικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας ένα στρατιωτικό όπλο.

 

Κανένα από τα μέλη του προσωπικού της αποστολής δεν τραυματίστηκε. Είναι ασφαλείς και προστατευμένοι, αλλά ορισμένες υλικές ζημιές προκλήθηκαν στο κτήριο, αποτέλεσμα των πολυάριθμων πυροβολισμών.

 

Η διπλωματική αποστολή της Κούβας στην Ουάσιγκτον διαθέτει ένα σύστημα ασφάλειας και προστασίας απέναντι σε κάθε απειλή που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους συγγενείς τους και τις εγκαταστάσεις.

 

Το άτομο, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αναφερθεί στην κουβανική κυβέρνηση, συνελήφθη από τις τοπικές αρχές και παραμένει υπό κράτηση.

 

Εκτιμούμε την επαγγελματική συμπεριφορά των αξιωματικών της υπηρεσίας επιβολής του νόμου που έφτασαν πολύ γρήγορα στο σημείο του συμβάντος.

 

Σήμερα, το μεσημέρι, κάλεσα την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, κυρία Μάρα Τέκατς, για να συζητήσω αυτό το σοβαρό περιστατικό.

 

Δήλωσα την εντονότερη διαμαρτυρία μας για τη σοβαρή τρομοκρατική επίθεση που έγινε εναντίον της κουβανικής πρεσβείας. Τη ρώτησα: Πώς θα αντιδρούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια τέτοια επίθεση εναντίον οποιασδήποτε πρεσβείας της; Θυμάμαι τις άδικες ενέργειες και απειλές που έκανε η κυβέρνηση των ΗΠΑ χωρίς την παραμικρή εξήγηση ή αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη λεγόμενη «ακουστική επίθεση», που υποτίθεται ότι έγινε κατά αμερικανών διπλωματών.

 

Είναι υποχρέωση όλων των κρατών να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των χώρων μιας διπλωματικής αποστολής διαπιστευμένης στη χώρα τους από τυχόν εισβολή ή ζημία καθώς και για την αποτροπή τυχόν διατάραξης της ησυχίας της αποστολής ή παραβίασης της αξιοπρέπειας ή της κανονικής λειτουργίας της, όπως θεσπίστηκε από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις του 1961.

 

Απαιτώ απόλυτη συνεργασία από τις κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ για να διευκρινιστούν τα γεγονότα, καθώς και διαβεβαιώσεις ότι τέτοια περιστατικά δεν θα συμβούν ξανά ή θα παραμείνουν ατιμώρητα, συμπεριλαμβανόμενου αυτού του περιστατικού που μόλις συνέβη.

 

Αυτή η επίθεση εναντίον της κουβανικής πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνθηκε εν πάση περιπτώσει από την ολοένα και πιο εχθρική ρητορική εναντίον της χώρας μας, στην οποία συμμετείχε δημόσια και συστηματικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου αυτού που είναι υπεύθυνοι για τις σχέσεις με το δυτικό ημισφαίριο, ακόμη και η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα.

 

Είναι αδύνατο να μη συνδεθεί η δράση αυτή με την ενίσχυση της επιθετικής και εχθρικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας ή με την επίταση του αποκλεισμού, η οποία περιλαμβάνει μη συμβατικά μέτρα ακόμη και στην περίοδο πανδημίας COVID-19, που επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Οι πράξεις για υποκίνηση βίας κατά του κουβανικού ιατρικού προσωπικού σε τρίτες χώρες, όπως συνέβη πρόσφατα στη Βολιβία, ακόμη και με τη συμμετοχή αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι συκοφαντίες και η δαιμονοποίηση του προσωπικού υγείας, ενθαρρύνουν επίσης βίαιες ενέργειες.

 

Τη στιγμή της επίθεσης, όπως εξέφρασα στην αμερικανίδα διπλωμάτη, υπήρχαν δέκα κουβανοί υπάλληλοι και διπλωμάτες μέσα στο κτίριο, που βρέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο.

 

Είναι επίσης αδύνατο να διαχωριστεί αυτός ο τύπος ενεργειών από το αποτέλεσμα πολιτικών και ομιλιών μίσους που προωθούν τη διαίρεση και την κοινωνική βία.

 

Υπήρξαν σοβαρά ιστορικά προηγούμενα βίαιων και εχθρικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών ενεργειών, εναντίον κουβανών διπλωματικών αξιωματούχων διαπιστευμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο στην αποστολή της Ουάσιγκτον όσο και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κούβας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

 

Θύμισα επίσης ότι αρκετές ομάδες και άτομα λειτουργούσαν για πολλά χρόνια και εξακολουθούν να λειτουργούν με ατιμωρησία στο έδαφος των ΗΠΑ, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Κούβας, κάτι που είναι πολύ γνωστό στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

 

Με έκπληξη βλέπω ότι έχουν περάσει περισσότερες από 15 ώρες από την επίθεση εναντίον της πρεσβείας μας και ούτε οι επίσημες κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ ή το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν επικοινωνήσει με τις αρχές μας. Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη δήλωση, ούτε καν tweet, τα οποία είναι τόσο συχνά όταν αναφέρονται στην Κούβα, από οποιονδήποτε αξιωματούχο των ΗΠΑ ή την πρεσβεία τους.

 

Προτρέπω το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υιοθετήσει, με απόλυτα επείγοντα χαρακτήρα, τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με τις ευθύνες που έχει βάσει της Σύμβασης της Βιέννης και να διασφαλίσει την ασφάλεια της κουβανικής πρεσβείας, της Μόνιμης Αποστολής της Κούβας στα Ηνωμένα Έθνη, του προσωπικού που εργάζεται και στις δύο αποστολές και των συγγενών που τους συνοδεύουν.

 

 

 

Τέλος, προσφέρω τη συνεργασία των κουβανικών αρχών για τη διενέργεια της κατάλληλης έρευνας.

 

 

 

Ευχαριστώ πολύ.

 

30 Απρίλη 2020