Ανακοίνωση του Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας για τον COVID-19

   Η έκθεση του υπουργείου τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου, έδειξε ότι 26 νέες θετικές περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν, μεταξύ 444 ασθενών που εξετάστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 25 Κουβανών και ενός Ισπανού πολίτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των θετικών στους 212 από τις 11 Μαρτίου.

 

   Από τους 25 Κουβανούς, οκτώ έχουν πηγή λοίμωξης στο εξωτερικό: 3 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 3 στο Μεξικό, μία στη Χιλή και μία στην Ισπανία, ενώ 10 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και επτά με ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

 

   Από τους 212 ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη νόσο, αναφέρεται πως 188 βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, έξι έχουν πεθάνει, ένας μεταφέρθηκε στην πατρίδα του και 12 ανάρρωσαν, μεταξύ τους και μια Κουβανή 94 ετών. Ένας ασθενής είναι σε σοβαρή και έξι σε κρίσιμη κατάσταση.

 

 Συνολικά 2.742 ασθενείς νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων επιβεβαιωμένων και ύποπτων περιπτώσεων, ενώ άλλα 26.278 άτομα παρακολουθούνται στα σπίτια τους από τις ομάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

 

   Ξεκινώντας από τη χώρα την 1η Απριλίου, δοκιμάζονται συγκεκριμένες ομάδες ατόμων για τον ιό, συμπεριλαμβανομένων όλων των επαφών και των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης, μεταξύ άλλων.

 

   Από την 1η Απριλίου, σε όλη τη χώρα ξεκίνησε ο έλεγχος ειδικών ομάδων ατόμων, που ανάμεσά τους περιλαμβάνονται όλες οι επαφές γνωστών και ύποπτων περιπτώσεων νόσησης από κορονοϊό καθώς και όλοι εκείνοι που παρουσιάζουν συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης.

 

   Με μια γρήγορη και αξιόπιστη εξέταση, που μπορεί να εντοπίσει μία θετική περίπτωση του COVID-19 μέσα σε 15 ως 30 λεπτά, θα εξεταστούν όσοι βρίσκονται σε απομόνωση (καραντίνα), όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό, καθώς και όλοι όσοι έφτασαν στην Κούβα από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου και δεν βρίσκονται σε απομόνωση, δεδομένου ότι το μέτρο δεν ήταν υποχρεωτικό κατά το διάστημα αυτό. Επίσης με τη διαγνωστική αυτή εξέταση θα εξεταστούν όλοι όσοι εμφανίζουν οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις και οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του υπουργείου στις 1 Απριλίου, ο Δρ. Ντουράν εξήγησε ότι η ταχεία αυτή εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει φορείς του ιού σε πολύ πρώιμο στάδιο και είναι πιο οικονομικό από την εξέταση αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR). Η θετική ταχεία εξέταση θα επιβεβαιώνεται με την PCR. Όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα παραμένουν υπό παρατήρηση επί 14 ημέρες.

 

Αναφέρθηκε επίσης ότι στην κοινότητα Κονσολασιόν δελ Σουρ, στην επαρχία Πινάρ δελ Ρίο, εντοπίστηκαν άλλα πέντε άτομα με το Covid-19, που μολύνθηκαν από μια περίπτωση ενός επισκέπτη από το εξωτερικό, που είχε ήδη ανακοινωθεί. Αυτό δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται μέσα στην κοινότητα και κατά συνέπεια αποφασίστηκε η απομόνωση της περιοχής, ο περιορισμός των μετακινήσεων και δόθηκε η οδηγία στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Μόνο βασικές δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν σε λειτουργία, ενώ οι αρχές διασφαλίζουν ότι ικανοποιούνται όλες οι βασικές ανάγκες. Το μέτρο θα ισχύσει για διάστημα έως και 14 ημέρες μετά την αναγνώριση της τελευταίας περίπτωσης μόλυνσης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσής της.

                                                                                                          1 Απριλίου 2020