· 

Η Παγκόσμια Αλληλεγγύη της Κούβας

   Σε μια ένδειξη αληθινής παγκόσμιας αλληλεγγύης, η Κούβα επέτρεψε σήμερα στο MS Braemer, ένα βρετανικό κρουαζιερόπλοιο, να αράξει στις ακτές της, παρά το γεγονός ότι στο πλοίο υπάρχουν τουλάχιστον πέντε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού και άλλοι 52 επιβάτες εμφανίζουν συμπτώματα. Το πλοίο, με περισσότερους από 600 κυρίως Βρετανούς επιβάτες, αλλά χωρίς Κουβανούς πολίτες, είχε ζητήσει βοήθεια τόσο από την Κούβα όσο και από τις ΗΠΑ.

 

   Η Κούβα ενήργησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Το πλοίο τις τελευταίες πέντε ημέρες ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Καραϊβικής, αναζητώντας άκαρπα ένα λιμάνι. Διπλωμάτες του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών κάλεσαν τους Αμερικανούς αξιωματούχους να επιτρέψουν στο πλοίο να ελλιμενιστεί σε αμερικανικό έδαφος αλλά αντιμετώπισαν εμπόδια. Αντίθετα, οι Κουβανοί αξιωματούχοι δέχτηκαν το αίτημα, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει «κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης και διακοπής της διάδοσης της πανδημίας». «Έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από το διαβατήριό τους, αυτοί είναι άνθρωποι που υποφέρουν». Η ίδια η Κούβα έχει μόνο πέντε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 και ο ελλιμενισμός του πλοίου θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό αυτό εκθετικά.

 

   Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κουβανοί υγειονομικοί προέβησαν για να υποστηρίξουν παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι Κουβανοί γιατροί εγκωμιάστηκαν για τη δράση τους στη Δυτική Αφρική κατά τη διάρκεια της επιδημίας του ιού Έμπολα. Λέγεται ότι "ντρόπιασαν" άλλες χώρες με τη στάση τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της Αϊτής το 2010.

 

   Μετά από την κουβανική επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο, εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί επαγγελματίες υγείας πήγαν με αποστολές σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν σε ανθρωπιστικές καταστάσεις και κρίσεις. Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν τη δοκιμαζόμενη οικονομία της Κούβας, ακόμη και αυτό το ανθρωπιστικό πρόγραμμα απειλείται από τη διοίκηση του Τραμπ.

 

   Η πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να αποτελεί αιτία για την ένωση του κόσμου στον αγώνα μας κατά της νόσου. Η Κούβα διαθέτει για χρόνια ένα παγκοσμίου φήμης σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με αποτελέσματα ίσα με τις ανεπτυγμένες χώρες και ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα επιβίωσης παγκόσμια. Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν την έντονη προσπάθειά τους να επωφεληθούν από τον κορωνοϊό μέσω του ιδιωτικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, η άμεση αποτυχία του να παράσχει ακόμη και κατάλληλα κιτ δοκιμών στον πληθυσμό του είναι αποκαλυπτική.

   Η Ισπανία, με μια δραματική ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα, εθνικοποίησε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία της σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αντίκτυπος του ιού. Δεν χρειάζονται καλύτερες αποδείξεις από αυτές για το ότι ένα εθνικοποιημένο σύστημα λειτουργεί καλύτερα και κρατά τους πολίτες ασφαλέστερους.

  • Αρχικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα www.independent.co.uk
  • Φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα www.granma.cu