ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

 

Στις 11 Δεκέμβρη, στον κινηματογράφο STUDIO, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης με τον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας & Αλληλεγγύης.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρέντι Φερνάντες, ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ο Άρης Ευαγγελίδης από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών, Σπύρος Χαλβατζής, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), κ.ά.

 

Η εκδήλωση που ήταν μια καταγγελία ενάντια στον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και 60 χρόνια, ξεκίνησε με σύντομη ομιλία της Πρέσβειρας της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, η οποία ανάμεσα σε άλλα τόνισε, αναφερόμενη στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας: «Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ αυξάνει την εχθρότητά της με στόχο να πλήξει τις βασικές ανάγκες του κουβανικού λαού και τις καθημερινές δραστηριότητές του και να ενοχοποιήσει γι’ αυτό την κουβανική κυβέρνηση. Θέλουν να κάνουν ακόμα πιο πολύπλοκο τον κοινωνικό σκελετό για να μας αναγκάσουν σε πολιτικές παραχωρήσεις. Οι προσπάθειες  ιδεολογικής υπονόμευσης  δεν σταματάνε, εφευρίσκουν ψεύτικα προσχήματα για να μας εντάξουν σε άδικες λίστες, κάνουν εκστρατείες με ψέματα ενάντια στους γιατρούς μας, ενάντια στους ηγέτες μας, ενάντια στα επιτεύγματα και τις δράσεις της κουβανικής επανάστασης, δημιουργούν ψεύτικα θύματα και πλαστές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για να κηλιδώσουν την εικόνα της επανάστασης, προωθώντας επιπλέον αποφάσεις με στημένες κατηγορίες, όπως η πρόσφατη που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

 

Και συνέχισε λέγοντας: «Στη δραματική συγκυρία που περνάει η περιοχή και όλος ο κόσμος, η Κούβα επαναβεβαιώνει τις αρχές της κυριαρχίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικής υποθέσεις άλλων κρατών και το δικαίωμα του κάθε λαού να επιλέγει και να οικοδομεί ελεύθερα το πολιτικό του σύστημα, σε ένα περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας και δικαιοσύνης, χωρίς απειλές, επιθέσεις και μονομερή εξαναγκαστικά μέτρα». 

 

Κατέληξε με την έκκληση για παραπέρα αλληλεγγύη: «Σ’ αυτή τη σκληρή μάχη του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αδικία, πάντα είχαμε δίπλα μας φίλους σαν εσάς, από τους οποίους ζητάμε σήμερα περισσότερο από ποτέ την αλληλεγγύη σας, την υποστήριξή σας ενάντια στον άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ κατά της Κούβας, να μας βοηθήσετε να κάνουμε γνωστή την αλήθεια της χώρας μας, να μας βοηθήσετε να διαψεύσουμε τις ψευδείς εκστρατείες των ΜΜΕ και τις συκοφαντίες ενάντια στο λαό μας. Σας επαναλαμβάνουμε ακόμα, ότι πάντα θα μπορείτε να υπολογίζετε με το λαό της Κούβας, που δεν παραδίνεται και είναι πιστός στο σύνθημά του: Πατρίδα ή Θάνατος, Θα Νικήσουμε».

 

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού, Νίκος Καρανδρέας, που τόνισε: «Η ιμπεριαλιστική επίθεση συνεχίστηκε με προπαγάνδα και πολιτικά μέσα που κύριο στόχο είχαν και έχουν την απομόνωση της Κούβας από τους φυσικούς συμμάχους, τους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Με την εγκατάσταση δικτατορικών και αυταρχικών καθεστώτων, καθοδηγώντας την ανατροπή δημοκρατικών και προοδευτικών κυβερνήσεων, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να αποφύγουν την εξάπλωση του αντιιμπεριαλιστικού κύματος στη Λατινική Αμερική και για να καταστήσουν αποτελεσματικότερο τον πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση οικονομικό αποκλεισμό του νησιού».

 

Αναφερόμενος στα μέτρα που πήραν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας, ανέφερε: «Τα μέτρα αυτά, παρά τα οδυνηρά τους αποτελέσματα για την οικονομία της Κούβας, δεν έκαμψαν τις προσπάθειες του κουβανικού λαού. Με την πολιτική και οικονομική υποστήριξη των σοσιαλιστικών χωρών και την αλληλεγγύη των προοδευτικών ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο, η Κούβα μπόρεσε να κάνει σημαντικά βήματα στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου κοινωνικών και πολιτιστικών υπηρεσιών για όλο τον πληθυσμό του νησιού είναι πράγμα αδιανόητο, όχι μόνο για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά και για τις περισσότερες μητροπόλεις του καπιταλισμού».

 

Και κατέληξε: «Όμως ο αγώνας της κουβανικής επανάστασης συνεχίζει να είναι άνισος. Ο αποκλεισμός έχει στερήσει από την Κούβα το τεράστιο για την οικονομία της ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σε σημερινές τιμές, ποσό που αντιστοιχεί στο ΑΕΠ μιας δεκαετίας. Δεν κατόρθωσε να καταβάλει την επανάσταση, την τραυματίζει όμως συνέχεια, στερώντας της εκείνο το επίπεδο ανάπτυξης και ευμάρειας που αποτελεί τη βάση για τη στήριξη και την ανάπτυξη του σοσιαλισμού, την υποχρεώνει να προβαίνει σε αναγκαίες αλλά δυνητικά επικίνδυνες οικονομικές ρυθμίσεις. (…) Όπως το παράδειγμα της Κούβας μας έχει δείξει, η πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση είναι άρρηκτα δεμένη με την αλληλεγγύη στους αγώνες των λαών σ’ όλες τις γωνιές του κόσμου. Η μάχη που δίνει η Κούβα είναι και δική μας μάχη, είναι υπόθεση όλων των ανθρώπων που αναγνωρίζουν την τεράστια προσφορά της, τη στηρίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο και απαιτούν την άμεση άρση του γενοκτόνου αποκλεισμού».

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τις μάχες στον Κόλπο των Χοίρων και την πρώτη ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική.