Κουβανική συνεργασία: Αρχές και η αλήθεια για τη Βενεζουέλα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλοι γνωρίζουν τι πράγματι συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Η βοήθεια που προσφέρεται βασίζεται στην ιατρική ηθική: Κανείς δεν ρωτάει για τις πολιτικές πεποιθήσεις των ασθενών, ούτε απαιτείται πληρωμή. Οι γιατροί έχουν γαλουχηθεί με τις αξίες της Επανάστασης και αυτό είναι αρκετό!

 

Julio César García Rodríguez | internet@granma.cu

 

Η ιστορία της κουβανικής διεθνούς συνεργασίας χαρακτηρίζεται από την τήρηση των καθιερωμένων ηθικών αρχών που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά και τις θέσεις του κράτους μας. Η κυβέρνησή μας δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας και σέβεται την εθνική κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο. Οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πέντε ηπείρους πιστεύουν και ακολουθούν αυτές τις αρχές. Έτσι, ενισχυμένοι από αυτές τις πεποιθήσεις, εργαζόμαστε στην πατρίδα του Bolívar και του Chavez.

 

Η Βολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας υποδέχτηκε το δεύτερο μεγαλύτερο σε αριθμό σώμα διεθνιστών Κουβανών, από την 1η Ιανουαρίου 1959, που έχει ξεπεραστεί μόνο από το αδελφό έθνος της Αγκόλας, στο οποίο έζησαν, εργάστηκαν, πολέμησαν και πέθαναν πολλοί γιοί και κόρες μας. Η Βενεζουέλα είναι επίσης η χώρα στην οποία οι Κουβανοί συνεργάτες συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στον ευρύτερο φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων του αθλητισμού, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των επικοινωνιών, της γεωργίας, της βιομηχανίας τροφίμων, της επιστήμης, της ενέργειας και των μεταφορών.

 

Με τη λαϊκή νίκη και την ανάδειξη του Comandante Hugo Chávez Frías στην Προεδρία, η Μπολιβαριανή Επανάσταση έβαλε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών της. Για πρώτη φορά, πολλοί περιθωριοποιημένοι και φτωχοί Βενεζουελάνοι αντιμετωπίστηκαν σαν πραγματικοί πολίτες, με πρόσβαση σε κοινωνικά προγράμματα που υλοποίησε η κυβέρνηση, προγράμματα που υποστηρίχτηκαν με την επένδυση του 73% του ΑΕΠ προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού.

 

Έτσι, αναδύθηκαν, δημιουργήθηκαν και προωθήθηκαν από τον Τσάβεζ οι κοινωνικές αποστολές, ως «η ψυχή της Επανάστασης», δεδομένης της συμμετοχικής, δημοκρατικής, ανθρώπινης, αλληλέγγυας και αυθεντικά σοσιαλιστικής φύσης τους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, στην καρδιά του λαού και της επανάστασής του, εντάχτηκαν οι κουβανοί συνεργάτες. Ο Φιντέλ περιέγραψε τις θεμελιώδεις αρχές της συνεργασίας: Πρώτα απ' όλα να υπηρετήσουμε καλά τον λαό της Βενεζουέλας, να προετοιμάσουμε αυτούς που θα μας ακολουθήσουν και να φροντίσουμε τις ταξιαρχίες μας. Οι οδηγίες καθοδήγησαν και θα συνεχίσουν να καθοδηγούν την παρουσία της Κούβας σε αυτήν την αδελφή χώρα.

 

Το Misión Barrio Adentro Salud (στην Αποστολή Υγείας της Γειτονιάς) είχε τον μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο. Οι κουβανοι συνεργάτες έχουν διασπαρεί σε 24 περιοχές και σε 335 δήμους της χώρας. Ζουν σε όλες τις γειτονιές και προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερες από 1.500 κεντρα υγείας. Μπορείς να τους βρείς στις απόκρημνες πλαγιές, με τους φτωχούς, και εξίσου εύκολα στους ομαλούς λόφους όπου ζούν οι πλούσιοι και μεσαία αστική τάξη.

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ Ή ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

 

Οι Κουβανοί παραμένουν στη Βενεζουέλα, εθελοντικά και με υψηλή αίσθηση θάρρους και επαναστατικής ακεραιότητας. Εκπληρώνουν ένα αλληλέγγυο καθήκον ενωμένοι με τους Βενεζουελάνους ενάντια στην επιθετικότητα και τις απειλές των ιμπεριαλιστών και των λακέδων τους. Μόνο εκείνοι που ήρθαν ψάχνοντας για την καλή ζωή έχουν εγκαταλείψει το σκοπό. Δεν υπάρχουν κουβανικοί πράκτορες ή στρατιώτες στο Μπολιβαριανό έδαφος, αλλά μόνο συνεργάτες που δίνουν μεγάλη αξία στην ειρήνη, την αγάπη και τη ζωή, που διδάσκουν και διδάσκονται κάθε μέρα.

 

Όπως συνέβη και στην Κούβα, μέσα από το πρόγραμμα Robinson - ένα όνομα που ήταν το ψευδώνυμο του δασκάλου του Simón Bolívar - 3.095.546 κάτοικοι της Βενεζουέλας έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν, χρησιμοποιώντας σε αυτήν την σπουδαία προσπάθεια τη μέθοδο "Ναι, μπορώ" της Κούβας.

 

Μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι ο λαός της Βενεζουέλας είναι πλέον πιο καλλιεργημένος και πιο ελεύθερος. Σκέφτεται, κρίνει και αποφασίζει το δικό του μέλλον, χάρη στις κοινωνικές αποστολές της Βενεζουέλας και της Κούβας.

 

Ο συνταγματικός πρόεδρος Nicolás Maduro Moros ενίσχυσε την αποστολή Hugo Chávez Frías και το Μεγάλου Σοσιαλιστικού Σύστημα Αποστολών, επαναβεβαιώνοντας ότι αποτελούν στοιχεία κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Συντροφικά, για την ειρήνη και την αγάπη, οι Κουβανοί θα βρίσκονται πάντα κοντά σας.

 

Σχετικά με τα παραπάνω:

 

- Κανένας Κουβανός γιατρός δεν αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του και πολύ περισσότερο, ποτέ δεν βάζει σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου αρρώστου για πολιτικούς σκοπούς.

 

- Η διεθνής ιατρική συνεργασία της Κούβας υπάρχει εδώ και πάνω από 55 χρόνια και έχει παρουσία σε 124 χώρες, με περισσότερους από 400.000 υγειονομικούς λειτουργούς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

 

- Από την έναρξή της κουβανικής ιατρική συνεργασίας στη Βενεζουέλα, συμμετείχαν περισσότεροι από 140.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, προσφέροντας εκατομμύρια ιατρικές συμβουλές, ενώ εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 24.000 κοινοτικοί γιατροί της Βενεζουέλας.

 

- Οι αποστολές Barrio Adentro I και II έχουν βελτιώσει αισθητά το επίπεδο υγείας των πολιτών, με τον αλτρουιστικό τρόπο που χαρακτηρίζει τους επαγγελματίες μας.

 

- Μόνο όσοι υποστηρίζουν το πραξικόπημα από το εξωτερικό θα προσπαθούσαν να λερώσουν την τιμή τους.

 

- Η συνεργασία της Κούβας στη Βενεζουέλα είναι μια έκφραση της αλληλεγγύης που υπερασπίστηκαν ο Φιντέλ και ο Τσάβες.

 

- Περισσότεροι από 220.000 Κούβοι ειδικοί από διάφορους τομείς έχουν υπηρετήσει στο Μπολιβαριανό έδαφος όλα αυτά τα χρόνια. Αυτός είναι ο πραγματικός κουβανέζικος στρατός, και όχι η εικόνα που οι ηγέτες του πραξικοπήματος προσπαθούν να κατασκευάσουν.

 

28 Μαρτίου, 2019