· 

ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΠΑΝΤΑ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ !

7 Φεβρουαρίου 2019

 

 

«Θα τα καταφέρουμε»

 

δήλωσε ο Ντίας-Κανέλ

 

 

 

«Η αποκατάσταση των υπηρεσιών, η συλλογή των συντριμμιών, η φροντίδα των θυμάτων, ο σχεδιασμός και η οργάνωση των δωρεών, η προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους» ήταν οι γραμμές δράσης που υπογράμμισε ο Μιγέλ Ντίας-Κανέλ, Πρόεδρος του Κρατικού και Υπουργικού Συμβουλίου της Κούβας, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στην προσπάθεια αποκατάστασης, μετά τον ανεμοστρόβιλο της 27ης Ιανουαρίου που έπληξε την Αβάνα.

 

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι ο στρατηγός Ραούλ Κάστρο και ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, πρώτος και δεύτερος γραμματέας του ΚΚ Κούβας, αντίστοιχα, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην πρόοδο που σημειώνεται στις προσπάθειες αποκατάστασης. Όπως είπε, «θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, γιατί στην Κούβα, όπως λέει το τραγούδι, η μέρα πάντα ξημερώνει μετά από τη σκοτεινότερη νύχτα, επειδή συνεχίζουμε τον αγώνα».

 

Ο Ντίας-Κανέλ επανέλαβε τα συλλυπητήριά του, εξ ονόματος του Κόμματος, της κυβέρνησης και άλλων οργανώσεων, στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους, στους τραυματίες και εκείνους που έχασαν την περιουσία τους.

 

 «Αυτό το γεγονός διαφέρει από εκείνα που έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε. Ένας ανεμοστρόβιλος δεν μπορεί να προβλεφθεί όπως μπορεί ο κυκλώνας. Έχουν ανακοινωθεί πληροφορίες σχετικά με τις προβλέψεις για καταιγίδες, την υψηλή πιθανότητα βροχής (...) και υιοθετήθηκαν μέτρα, και δεν πραγματοποιήθηκε η Πορεία με τις Δάδες όπως κάθε 27 Ιανουαρίου. Αυτό που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ήταν ότι θα συνέβαινε ένα γεγονός αυτού του μεγέθους, της κλίμακας EF4 (ανεμοστρόβιλος)».

 

Υπενθύμισε πως μετά τον ανεμοστρόβιλο, η αντίδραση των ηγετών και στελεχών του Κόμματος και της κυβέρνησης, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Πολιτικής Άμυνας, με τη συνεργασία των κεντρικών κρατικών υπηρεσιών, ήταν άμεση. «Πρέπει να σημειωθεί ότι στην αντιμετώπιση του ανεμοστρόβιλου πήραν μέρος πυροσβέστες, εργάτες διάσωσης, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις και πολίτες. Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι ήταν παρόντες».

 

Δήλωσε επίσης ότι το Επαρχιακό Συμβούλιο Άμυνας συγκλήθηκε στις 8 το πρωί της 28ης και το Συμβούλιο των Υπουργών δύο ώρες νωρίτερα.

 

 «Πριν από την αυγή, αρκετοί υπουργοί βρίσκονταν στα σημεία με τα πιο περίπλοκα προβλήματα». Έτσι αποχτήθηκαν εμπειρία και διδάγματα που έπρεπε να γνωρίζει και ο λαός.

 

Για το λόγο αυτό και για να δοθούν πληροφορίες σχετικά με τη δράση πολλών οργανισμών και πολιτών στην αποκατάσταση των ζημιών, πρότεινε να παρουσιαστεί ένα άλλο τηλεοπτικό πρόγραμμα αναφορικά με το ίδιο θέμα, την επόμενη εβδομάδα.