ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΧΟΣΕ ΡΑΜΟΝ ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ

 

 

 

Την Κυριακή, 6 Γενάρη πέθανε στην Κούβα ο Χοσέ Ραμόν Φερνάντες, ο Γκαγιέγο Φερνάντες, όπως τον ονόμαζαν λόγω της καταγωγής του από τη Γαλικία της Ισπανίας. Ο Χοσέ Ραμόν Φερνάντες, υποστράτηγος ε.α., είχε γεννηθεί το 1923 στο Σαντιάγο της Κούβας και από πολύ νωρίς συνδέθηκε με το επαναστατικό κίνημα μέσα από στρατιωτικές και πολιτικές οργανώσεις. Μετά τη νίκη της Επανάστασης το 1959 πήρε μέρος σε όλες τις σημαντικές μάχες της χώρας του, από διάφορα αξιώματα. Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας και είχε πρωτοστατήσει στην επανασύστασή του, ήταν υπουργός και υφυπουργός Υγείας, αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμβουλος του προέδρου του Συμβουλίου του Κράτους και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κούβας από το 1997 μέχρι το 2018.

 

Με αυτή την τελευταία του ιδιότητα είχε έρθει στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2004 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

 

Ο Χοσέ Ραμόν Φερνάντες είχε τον τίτλο του Ήρωα της Επανάστασης και είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της καταπολέμησης των αντεπαναστατικών ομάδων στα βουνά της Κούβας και της επέμβασης των ΗΠΑ στον Κόλπο των Χοίρων.

 

Για την απώλειά του, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στο λαό της Κούβας που τόσο τον αγάπησε και τον τίμησε.