· 

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Οικογενειακοί γιατροί

και νοσηλευτές:

 

35 χρόνια ζωής και υγείας

 

 

 

Το 1984 οι δέκα πρώτοι οικογενειακοί γιατροί, στα πλαίσια προγράμματος πρωτοβάθμιας φροντίδας άρχισαν το έργο τους βοηθώντας για πρώτη φορά να παρακολουθείται η υγεία σε μια περιοχή της πρωτεύουσας.

 

Φέτος κλείνουν 35 χρόνια από την έναρξη αυτού του προγράμματος, και οι Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης έστειλαν επιστολή και συγχαίρουν τους επαγγελματίες υγείας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με το πρόγραμμα του οικογενειακού γιατρού και νοσοκόμου.

 

Πριν από 35 χρόνια, οι δέκα πρώτοι οικογενειακοί γιατροί άρχισαν να εργάζονται στο δήμο 10 Οκτώβρη στο Λόουτον και στη συνέχεια αποφοίτησαν το 1987 με ειδίκευση στην Ολοκληρωμένη Γενική Ιατρική.

 

Από τότε, και μέσα σε λίγα χρόνια, χτίστηκαν χιλιάδες γραφεία σε κοινότητες, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, χώρους δουλειάς και κέντρα κοινωνικής βοήθειας, κάνοντας τους ειδικούς της υγείας να παίζουν ενεργό ρόλο στις γειτονιές της Κούβας, κάνοντας πραγματικότητα το πρόγραμμα του Οικογενειακού Γιατρού και Νοσοκόμου, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Φιδέλ Κάστρο.

 

Οι Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης, από τη γένεση του προγράμματος του οικογενειακού γιατρού και νοσοκόμου εργάστηκαν μαζί με επαγγελματίες υγείας για την ευημερία της κουβανικής οικογένειας. Έτσι, δημιουργήθηκαν εκατοντάδες κοινοτικά προγράμματα για την εκπαίδευση των παιδιών, των νέων και των ενήλικων σε καλές πρακτικές υγιεινής. εθελοντική εργασία για την εξάλειψη σημαντικών ασθενειών, προγράμματα εμβολιασμού και διατροφής, αλλά και  στο πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας.