ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 60η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

 

 

Θεσσαλονίκη, 31/12/2018

 


Το Δ.Σ. του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης χαιρετίζει την συμπλήρωση 60 χρόνων από τη μεγάλη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης την 1η Γενάρη 1959.

 

Η Κουβανική Επανάσταση αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία γεγονότα του 20ου αιώνα και η πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην Αμερικάνικη ήπειρο. Αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς και ορόσημο για το εργατικό-λαϊκό κίνημα τόσο των λαών της Αμερικής όσο και ολόκληρου του κόσμου.

 

Η Κουβανική Επανάσταση ενέπνευσε την πάλη της εργατικής τάξης, των καταπιεσμένων σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι ανίκητο. Πατώντας στα βήματα του Χοσέ Μαρτί και των ηρώων του αγώνα της ανεξαρτησίας και με οδηγό την Μαρξιστική-Λενινιστική κοσμοθεωρία, ο Φιντέλ, ο Τσε, ο Ραούλ, ο Καμίλο Σιενφουέγος και οι σύντροφοι τους στάθηκαν πραγματικοί ηγέτες του επαναστατημένου λαού, έδωσαν ηχηρή απάντηση στη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό, ανατρέποντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

 

Στην Σοσιαλιστική Κούβα, που γεννήθηκε από την Επανάσταση του 1959, έγιναν πραγματικότητα σπουδαίες κοινωνικές κατακτήσεις σε μια σειρά τομείς, από την Υγεία και την Παιδεία μέχρι τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, που σε άλλους λαούς της αμερικανικής ηπείρου φαντάζουν και σήμερα άπιαστο όνειρο. Οι κατακτήσεις αυτές της σοσιαλιστικής ανάπτυξης στην Κούβα την ανέδειξαν ως πρότυπο, αναγνωρισμένο από διεθνείς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

 

Εξήντα χρόνια τώρα, η σοσιαλιστική Κούβα στήριξε με ανιδιοτέλεια μια σειρά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, κάνοντας πράξη τον προλεταριακό διεθνισμό.

 

Η Κουβανική Επανάσταση, με την εξουσία στα χέρια του λαού, απέδειξε την ανθεκτικότητά της απέναντι στις αντεπαναστατικές και ιμπεριαλιστικές επιθέσεις. Ο κουβανικός λαός άντεξε και οικοδόμησε το σοσιαλισμό παρά τον γενοκτονικό οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό, που της επιβλήθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ, από τη ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη, τις ΗΠΑ. Απέκρουσε επιτυχώς πολλαπλές οργανωμένες επιθέσεις μισθοφόρων της CIA και του αμερικανικού στρατού, αποδεικνύοντας πως η πίστη και η ενότητα ενός λαού στα ιδανικά της Επανάστασης είναι ισχυρότερη από τις κάνες των ιμπεριαλιστών.

 

Σήμερα, η στήριξη στις αρχές και τις αξίες της Κουβανικής Επανάστασης κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Σε μια περίοδο λυσσαλέας επίθεσης των αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων διεθνώς με σκοπό να συκοφαντηθεί η προσφορά του σοσιαλισμού του 20ου αιώνα στην ανθρωπότητα, είναι αναγκαία η ανάδειξη, η διαφύλαξη και το βάθεμα των σπουδαίων κατακτήσεων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Κούβα.

 

Σήμερα, 60 χρόνια από το θρίαμβο της Επανάστασης, ο λαός της Κούβας χρειάζεται την ολόπλευρη στήριξη και αλληλεγγύη μας, ώστε να συνεχίσει να προοδεύει στο σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης, με οδηγό τις αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

 
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 


         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Σκούφας Απόστολος                                                            Μόττας Νίκος

 

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Πατρ.Ιωακείμ 13, 54622 Θεσσαλονίκη.
Τηλ. 2310 274975, 6944224234.
E-mail: ellinokoubanikos@mail.com