· 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑ

Η φιλία που μοιράζονται

το Ανατολικό Τιμόρ

και η Κούβα

ενώνει τις δύο απομακρυσμένες χώρες

 

 

 Η φιλία που μοιράζονται η Κούβα και το Ανατολικό Τιμόρ εδραιώνεται καθημερινά, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας Μαουμπέρ Λόροσαε ντα Σίλβα Χόρτα στην εφημερίδα Granma International, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την προετοιμασία που έλαβαν οι νέοι συμπατριώτες του στα κουβανικά πανεπιστήμια.

 Χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πολύ στενές, βασισμένες στην ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, όπως δείχνει το γεγονός ότι  περισσότεροι από 950 νέοι του Ανατολικού Τιμόρ έχουν εκπαιδευτεί στη Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή της Κούβας, και ήδη παρέχουν ιατρική βοήθεια στο λαό τους.

 «Η δέσμευση του αρχηγού της Επανάστασης Φιδέλ Κάστρο να προετοιμάσει περισσότερους από χίλιους γιατρούς από το έθνος μας, σύντομα θα εκπληρωθεί, αφού στις κουβανικές τάξεις υπάρχουν περίπου εκατό από αυτούς», δήλωσε ο διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν εκπαιδεύσει τεχνικούς, γεωπόνους και άλλους ειδικούς, οι οποίοι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

 Επιπλέον, μια κουβανική ιατρική μπριγάδα από περισσότερους από 300 επαγγελματίες υγείας βοηθάει τον πληθυσμό σε απομακρυσμένες περιοχές και τα αποτελέσματά της είναι εμφανή στην καλύτερη ποιότητα ζωής και τη βελτίωση των στατιστικών για την υγεία.

 «Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ της Κούβας και του Ανατολικού Τιμόρ ξεκίνησαν στις 20 Μάη 2002. Η Κούβα ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία μας από την Ινδονησία, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας έχουν καθιερωθεί πολλά χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια του αγώνα για την εθνική απελευθέρωση», δήλωσε ο Χόρτα. Μάλιστα περιέγραψε και ένα προσωπικό παράδειγμα από τη συμμετοχή των γονιών του στο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στην Κούβα το 1978. «Τα τελευταία 16 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις μας υπερασπίστηκαν σταθερά τις σχέσεις με την Κούβα και παρέχουμε την υποστήριξή μας στον αγώνα κατά του άδικου αποκλεισμού των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

 Τόνισε επίσης ότι ο λαός του Τιμόρ έχει πραγματική αγάπη για τον Κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο και κατά το θάνατό του, στις 25 Νοέμβρη 2016, πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητες εκδηλώσεις στο Ανατολικό Τιμόρ για να τιμήσουν τη μνήμη του. Συγκεντρώσεις και εορτασμοί οργανώθηκαν και στις 13 περιφέρειες της χώρας

 «Πιστεύω ότι ο Φιδέλ Κάστρο επηρέασε τους αγώνες ανεξαρτησίας πολλών χωρών στον κόσμο. Οι νέοι μας προσεγγίζουν τη σκέψη και το έργο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και φαίνονται πολύ χαρούμενοι που φορούν ρούχα που φέρουν την εικόνα αυτού του σπουδαίου Αργεντινο-Κουβανού αγωνιστή και ηγέτη. Είναι γνωστή η συμβολή αυτών των ηγετών στους καταπιεσμένους λαούς του κόσμου», δήλωσε ο πρεσβευτής.

  Με την ευκαιρία του εορτασμού στην Αβάνα της 43ης επετείου της ανακήρυξης της Δημοκρατίας του  Ανατολικού Τιμόρ που τερμάτισε την πορτογαλική αποικιοκρατία στις 28 Νοέμβρη 1975, υπογραμμίστηκε ότι ο χαρακτήρας του έθνους προσδιορίστηκε ως αντιαποικιοκρατικός και αντιιμπεριαλιστικός, ακολουθώντας στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης που είχαν ως πρώτη προτεραιότητα τους ανθρώπους. Έτσι, η προσοχή παραμένει στην ευημερία του λαού, με το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία και την πλήρη ζωή, προάγοντας τον πολιτισμό μέσω αυτών των κοινωνικών στόχων

 Στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών , ο πρεσβευτής επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των λαών της Κούβας και του Τιμόρ θα συνεχιστεί, υπενθυμίζοντας ότι οι υποδομές της χώρας του καταστράφηκαν μετά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και ότι η Κούβα έχει καταφέρει να παράσχει σημαντική βοήθεια στις προσπάθειες ανοικοδόμησης. «Αυτά που έχουμε καταφέρει αποτελούν σημαντικά ορόσημα στην ιστορία μας ως ανεξάρτητη χώρα, κάτι το οποίο μας δίνει μεγάλη υπερηφάνεια. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γιατρών ανά κάτοικο στην Ασία, ένα για κάθε 1.300 κατοίκους», δήλωσε.

 Επιπλέον το Ανατολικό Τιμόρ έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ασία και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας προχωρά, αν και υπάρχουν προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερων θέσεων εργασίας στους νέους, πρόσθεσε. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συμβάλλουν για την ειρήνη και την κυριαρχία των λαών του κόσμου: «Ελπίζουμε ότι η φιλία μεταξύ Κούβας και  Ανατολικού Τιμόρ θα παραμείνει πολύ βαθιά και ισχυρή για πολλές γενιές», είπε.

 

(Άρθρο της εφημερίδας Granma International, 18.12.2018)