· 

ΤΟ FBI ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Το FBI δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να στηρίζει την κατηγορία για «ακουστικές επιθέσεις» στην Κούβα

 

Μετά από μήνες ερευνών και τέσσερις επισκέψεις στο νησί, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) δεν ανακάλυψε κανένα στοιχείο σχετικό με τις  υποτιθέμενες «ακουστικές επιθέσεις» ενάντια σε διπλωματικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ στην Κούβα, σύμφωνα με άρθρο του  Associated Press (Ασοσιέιτεντ Πρες - AΠ) στις 8 Ιανουαρίου.

 

 
Στο άρθρο του ΑΠ γίνεται αναφορά σε μία αδημοσίευτη έκθεση του Τμήματος Επιχειρησιακής Τεχνολογίας του Γραφείου, με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το άρθρο, η έκθεση αναφέρει ότι «ο αισθητήρας δεν κατέγραψε κανένα στοιχείο που να δείχνει οτι ηχητικά κύματα θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει βλάβες στην υγεία  των Αμερικανών».

 

 
Τα αποτελέσματα της έρευνας του
FBI είναι ταυτόσημα με εκείνα της επιτροπής Κουβανών ειδικών που συγκροτήθηκε όταν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη διέταξαν να γίνει ενδελεχής έρευνα για τα υποτιθέμενα επεισόδια.

 

 
Από τη στιγμή που εμφανίσθηκαν αναφορές σχετικές με προβλήματα υγείας του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ, η κουβανική κυβέρνηση δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κουβανική επικράτεια δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, ούτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί με στόχο την πρόκληση βλάβης σε διαπιστευμένα μέλη διπλωματικών αποστολών στο νησί ή στις οικογένειές τους.

 

 

 

Παρά την έλλειψη καθαρής εικόνας για την υπόθεση αυτή, οι ΗΠΑ πήραν μονομερή μέτρα αποσύροντας την πλειοψηφία των διπλωματών από το νησί –πρακτικά παραλύοντας το σύστημα έκδοσης βίζας στην Αβάνα– και απαιτώντας την αναχώρηση 17 Κουβανών υπαλλήλων της κουβανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Πεξ Τίλερσον, μιλώντας στο Ασοσιέιτεντ Πρες επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σχεδιάζει να στείλει πίσω τους διπλωμάτες της στην Αβάνα επειδή θα «έβαζε εν γνώσει της τους ανθρώπους αυτούς σε κίνδυνο».

 

 

 

Παρόμοια, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο –που έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό για να ανατρέψει τα λίγα θετικά μέτρα που έχουν γίνει στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών– προτίθεται να συγκαλέσει ακρόαση της Γερουσίας για τις υποτιθέμενες επιθέσεις στις 9 του Γενάρη.

 

 

 

Αντίθετα, ο Τζεφ Φλεικ, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής και αυτός, μιλώντας στην Αβάνα στις 6 Γενάρη, δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφιβολίας για τη θέση της κουβανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την ανάμειξή της σε καμία από τις εκθέσεις για το θέμα αυτό.