ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ Δ.Σ.

Εκλογές 2018

Απολογισμός-Εισήγηση

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 

 

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

6.3.16        Κινηματογράφος «Αλκυονίς» Επέτειος της Επανάστασης και κινηματογραφική ταινία «Είμαι η Κούβα»

 

29.7.16     Εκδήλωση στο Δημοτικό Κινηματογράφο Πετρούπολης για την επέτειο από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα, μουσικό συγκρότημα και παρουσίαση ταινίας

 

22-24.9.16  Συμμετοχή με περίπτερο στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

 

28.7.17     Εκδήλωση στο Δημοτικό Κινηματογράφο Πετρούπολης για την επέτειο της επίθεσης στο στρατώνα Μονκάδα και παρουσίαση της ταινίας «Κανγκάμπα», που αναφέρεται στη δράση της Κούβας στην Αφρική

 

21-23.9.17  Συμμετοχή στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ με δικό μας περίπτερο

 

11.3.18        Εκδήλωση για την 59η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης και παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του Έρολ Φλιν

 

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ

 

25.11.2016 Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο ICAP για το θάνατο του Φιδέλ Κάστρο

 

30.11.2016 Όλα τα μέλη του ΔΣ και πολλά μέλη του Συνδέσμου υπέγραψαν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε η Πρεσβεία της Κούβας για το θάνατο του Φιδέλ Κάστρο

 

4.12.2016  Ομιλία μας στην εκδήλωση που έγινε στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» για το θάνατο του Φιδέλ

 

4.2.17      Παρουσίαση βίντεο με την ομιλία του Φιδέλ Κάστρο στο Χάρλεμ των ΗΠΑ

 

8.5.17    Εκδήλωση για τον Φιδέλ Κάστρο στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» και ομιλία

 

24.11.17     Ομιλία στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο από το θάνατο του Φιδέλ Κάστρο

 

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

 

14.6.17      Ομιλία στην εκδήλωση για την επέτειο της γέννησης του Τσε που έγινε στον κινηματογράφο «Αλκυονίς»

 

9.10.17      Ομιλία στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε στον κινηματογράφο «Αλκυονίς»

 

1.11.17        Εκδήλωση στο Δημαρχείο Καισαριανής για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

 

15.1.17    Συνάντηση και φαγητό μελών του ΔΣ με τα μέλη της Πρεσβείας της Κούβας που έφευγαν από την Ελλάδα και με τους καινούργιους που αναλάμβαναν

 

3.3.17       Γνωριμία του ΔΣ με τη νέα Πρέσβειρα της Κούβας και τον Πρόξενο στα γραφεία του Συνδέσμου

 

20.5.17      Συμμετοχή στην εκδήλωση της Πρεσβείας για τον Χοσέ Μαρτί και ομιλία

 

7.6.17        Συζήτηση των μελών του ΔΣ με τα μέλη της Πρεσβείας για τις εξελίξεις στην Κούβα

 

25.10.17     Συζήτηση με τα μέλη της Πρεσβείας για τις εξελίξεις στην Κούβα

 

11.5.18      Συζήτηση με τα μέλη της Πρεσβείας της Κούβας για τις εξελίξεις

 

 

 

18-20.11.16  Συμμετοχή αντιπροσωπείας μας στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα, που έγινε στη Στοκχόλμη

10ος 2017    Επιστολή στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που συζητήθηκε το Μάη του 2018 στη Γενεύη.

 

 

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

19.3.17     Παρουσίαση ντοκιμαντέρ για το ρόλο της Κούβας στην Αφρική

 

12.11.17   Συμμετοχή στη μουσική συναυλία που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Κούβας στον κινηματογράφο «Αλκυονίς»

 

16.5.18   Αντιπροσωπεία μας παραβρέθηκε στην παρουσίαση των ποιημάτων του Νικολάς Γκιγιέν «Ο μεγάλος ζωολογικός κήπος» που εκδόθηκε στα ελληνικά

 

ΜΠΡΙΓΑΔΕΣ

 

Στο διάστημα Μάρτης 2016 μέχρι Μάης 2018 συμμετείχαν στις μπριγάδες αλληλεγγύης που στείλαμε στην Κούβα 32 άτομα, ενώ τον Ιούλη θα συμμετάσχουν στην μπριγάδα 8 άτομα.

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

Συνεχίστηκε η έκδοσή του, αν και με καθυστερήσεις.

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

Από το Μάρτη του 2016 μέχρι το Μάη του 2018 συνεχίστηκαν τα μαθήματα ισπανικών που κάνει ο Σύνδεσμος. Συνολικά, το έτος 2015-2016 τελείωσαν 22 μαθητές, το 2016-2017 17 μαθητές και φέτος, το 2017-2018 15 μαθητές. Επειδή τα μαθήματα, πέρα απ΄ όλα τα άλλα, μας βοηθάνε να αντιμετωπίζουμε το οικονομικό, είναι σημαντικό να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να έχουμε περισσότερους μαθητές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει γνωστό ότι ο Σύνδεσμος κάνει μαθήματα ισπανικών, κι αυτό είναι δουλειά όλων μας.

 

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Λειτούργησε κανονικά 1/μήνα με κανονική απαρτία.  

 

 

Προγραμματισμος 2018

 

Εκδήλωση στην Καισαριανή για την επέτειο από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα και

 

Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αλληλεγγύης που θα γίνει στη Σλοβενία στις 23-25.11.2018.

 

 

 

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η

 

Στα 2 χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση, τα σημαντικότερα γεγονότα σχετικά με την Κούβα ήταν:

 

·      Ο θάνατος του ηγέτη της επανάστασης Φιντέλ Κάστρο,

 

·      Το 7ο Συνέδριο του ΚΚΚ (Απρίλιος 2016) στο οποίο επικαιροποιήθηκαν οι Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος για την περίοδο 2016-2021,

 

·      Η ανάκληση της Κοινής Θέσης της ΕΕ και η σύναψη προσωρινής Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας Κούβας – ΕΕ (12 Δεκεμβρίου 2016), που άρχισε να λειτουργεί την 1η Νοεμβρίου 2017,

 

·      Η Έκτακτη Σύνοδος της Εθνοσυνέλευσης ΛαΪκής Εξουσίας (1η Ιουνίου 2017) που ενέκρινε τον Εννοιολογικό Προσδιορισμό του Κουβανικού Οικονομικού και Κοινωνικού Μοντέλου Σοσιαλιστικής Ανάπτυξης,

 

·      Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ (16 Ιουνίου 2017) με την οποία καταργήθηκαν και οι όποιες θετικές αλλαγές στις σχέσεις Κούβας–ΗΠΑ, που σημειωτέον, δεν είχαν καθόλου επηρεάσει τον αποκλεισμό,

 

·      Οι Βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαρτίου 2018 για την εκλογή των μελών της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, που με τη σειρά της εξέλεξε  νέο Πρόεδρο του Κρατικού και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κούβας τον Μιγκέλ Μάριο Ντίαζ-Κανέλ Μπερμούδεζ.

 

 

 

Στα 2 αυτά χρόνια η Κούβα συνέχισε να αγωνίζεται ενάντια στις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, κάτω από τον αμείωτης έντασης αποκλεισμό, μέσα στις αντίξοοες διεθνείς συνθήκες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και των άγριων αντιθέσεων που προκύπτουν απ’ αυτήν. Η ασταθής οικονομικοπολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας που δέχεται κι’ αυτή οργανωμένη επίθεση και η δεξιά στροφή στα πράγματα της Λ. Αμερικής καθώς και οι συνεχείς φυσικές καταστροφές συντέλεσαν και αυτές στη μη επιθυμητή απόδοση της οικονομίας.

 

Ταυτόχρονα, στην Κούβα συνεχίστηκε και κατέληξε η επιχείρηση κωδικοποίησης και προσδιορισμού του χαρακτήρα, των στόχων και της στρατηγικής του σοσιαλισμού που είναι συνυφασμένη με το πρόγραμμα επικαιροποίησης του Κουβανικού οικονομικοκοινωνικού συστήματος που ξεκίνησε το 2007. 

 

Ο Εννοιολογικός Προσδιορισμός του Κουβανικού Οικονομικού και Κοινωνικού Μοντέλου Σοσιαλιστικής Ανάπτυξης συνοψίζει και κωδικοποιεί την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθήθηκε στις συνθήκες μετά τη διάλυση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, στις συνθήκες δηλαδή της Ειδικής Περιόδου και ύστερα από αυτήν, πολιτικές αναγκαίες που είχαν στόχο την επιβίωση, τη συνέχιση της Επανάστασης και την προάσπιση της ανεξαρτησίας της Κούβας.

 

Μέσα στα πλαίσια αυτά, τα κύρια μέτρα που πάρθηκαν με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα πιό επείγοντα προβλήματα της κρίσης ήταν: το άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις και η αυτοαπασχόληση σε επιλεγμένες δραστηριότητες, η δημιουργία βασικών μονάδων συνεταιριστικής παραγωγής, αγροκτηνοτροφικών αγορών καθώς και η παραχώρηση εκτάσεων γης με επικαρπία. Στάθηκε επίσης απαραίτητο να νομιμοποιηθεί η κατοχή και κυκλοφορία συναλλάγματος στο εσωτερικό της χώρας, να γίνονται δεκτά εμβάσματα από το εξωτερικό, να καθιερωθεί σύστημα διπλού νομίσματος και διπλού συναλλάγματος.

 

Έγινε γενικά προσπάθεια αναπροσανατολισμού της οικονομίας με βάση το νέο σκηνικό, δίχως να αποκηρυχθούν τα ουσιαστικά ιδεώδη και τα κύρια επιτεύγματα της επανάστασης. Όλα τα μέτρα υιοθετήθηκαν μετά από διαδικασία σε βάθος ανάλυσης με το λαό - προστατεύοντας, κατά το δυνατόν, τους εργαζομένους και τα πλέον ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού, σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές.

 

Με τα μέτρα αυτά, την ιδεολογική και κοινωνική ενότητα του κουβανικού λαού και τον επαναστατικό του ενθουσιασμό, κατορθώθηκε ήδη από το 1994 η συγκράτηση της κατακόρυφης πτώσης της οικονομίας και το ξεκίνημα της σταδιακής της ανάκαμψης.

 

Το 1998 ο Φιντέλ Κάστρο συνόψιζε την κατάσταση με τον ακόλουθο τρόπο: «Αυτή τη στιγμή βασικός στόχος είναι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας και των επιτευγμάτων του σοσιαλισμού. Αν μπορούμε να οικοδομήσουμε λίγο σοσιαλισμό, το κάνουμε, αλλά βασικά θέλουμε να βελτιώσουμε αυτά που έχουν ήδη γίνει, σε άριστο βαθμό».

 

Η Κούβα συνεχίζει μέχρι σήμερα την πορεία κάτω από τις ίδιες ουσιαστικά συνθήκες, με αποτέλεσμα να μη σταθεί δυνατό να προχωρήσει η οικονομία με τον απαραίτητο ρυθμό, να οξυνθούν κάποια διαρθρωτικά προβλήματα που πήγαζαν από την κατάσταση της υπανάπτυκτης οικονομίας, αλλά και να εμφανιστούν νέα, προβλήματα που απορρέουν από την αναγκαστική υιοθέτηση και εισαγωγή στοιχείων της οικονομίας της αγοράς και τη αισθητά μεγαλύτερη λειτουργία του ιδωτικού τομέα.

 

Κύρια προβλήματα (όπως αναφέρονται στην εισαγωγή του Εννοιολογικού Προσδιορισμού) είναι:

 

1. Η χαμηλή παραγωγικότητα και αναποτελεσματικότητα ιδιαίτερα στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, η τεχνολογική παλαιότητα των βιομηχανικών μονάδων και των υποδομών, η υπερβολική εξάρτηση από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, ο περιορισμός των παραγωγικών αλυσίδων.

 

2.     Η ανισορροπία ανάμεσα στη διαθεσιμότητα και την ανάγκη σκληρού νομίσματος (διπλό νόμισμα).

 

3.        Η ασυμβατότητα μεταξύ της προσφερόμενης εργασίας και της αμοιβής της, μεταξύ της αυξανόμενης ζήτησης και της ανεπαρκούς προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών καθώς και οι δυσμενείς τάσεις μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών.

 

4.        Οι σοβαροί οικονομικοί περιορισμοί για την ικανοποίηση πολλών αναγκών,  που σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις του διπλού νομίσματος και συναλλάγματος, αύξησαν τη μετατόπιση εργαζομένων σε δραστηριότητες που απαιτούσαν λιγότερα προσόντα αλλά προσέφεραν καλύτερες απολαβές και τη μετανάστευση. Σε αυτό συνέτειναν επίσης οι οικονομικές και κοινωνικές διαφορές που δεν προκύπτουν από την παρεχόμενη εργασία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επαρκώς αμειβόμενη.

 

5.        Η επίταση της έλλειψης οργάνωσης, πειθαρχίας, απαιτητικότητας και ελέγχου στη διαχείριση παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

 

6.        Η συνέχιση ή και επιδείνωση και άλλων αρνητικών φαινομένων σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, συμπεριφορών αντίθετων προς τις αρχές και τις αξίες της επανάστασης, όπως η αδιαφορία απέναντι στην αποδοτική εργασία, οι εκδηλώσεις ατομικισμού, γραφειοκρατίας, διαφθοράς, αλλά και αδικήματα, απειθαρχίες και άλλες παρεκκλίσεις και μορφές κοινωνικής περιθωριοποίησης.

 

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών η Κούβα μπορεί να στηριχθεί στη δύναμη των αξιών της, στην ενότητα του λαού, την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού στο ΚΚΚ, στη μαζική και πολύπλευρη συμμετοχή, στον καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής πολιτικής και το Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, στις οικονομικές δυνατότητες και το διεθνές κύρος της, χαρακτηριστικά που δημιουργήθηκαν μέσα από τις σκληρές και πολύχρονες προσπάθειες υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Οικοδόμησης μιας κοινωνίας λιτής αλλά με πραγματική ισότητα, με πρωτοφανείς επιτυχίες στις βασικές κοινωνικές λειτουργίες και με ιστορικά ανεπανάληπτη διεθνιστική δράση.

 

Πρέπει να καταλάβουμε πως η Κούβα είναι αναγκασμένη να ζήσει, να λειτουργήσει μέσα σε ένα εχθρικό περίγυρο, στα πλαίσια ενός παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, που γίνεται ακόμα πιό επιθετικός καθώς παραδέρνει σε μόνιμη πιά κρίση, που συνέχεια θα χειροτερεύει. Ο εχθρός χρησιμοποιεί και το μαστίγιο και το καρότο· από τη μιά τις απειλές και τον αποκλεισμό και από την άλλη τις «καλοπροαίρετες» παραινέσεις και τις προσφορές βοήθειας. Μέσα στην ίδια την Κούβα, μεταρυθμίσεις, αν και μη καθοριστικές, δημιουργούν αντιθέσεις οικονομικές και κοινωνικές που πρέπει να βρούν τη λύση τους. Το ζήτημα είναι δύσκολο. Πρέπει οι δυνάμεις της αγοράς που χρησιμοποιούνται τώρα για την εξασφάλιση πόρων αναγκαίων γιά επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης να τειθασευτούν ποσοτικά και χρονικά ώστε να μην τους δοθεί χώρος και χρόνος να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των σοσιαλιστικών κοινωνικοοικονομικών δομών, να μην  δημιουργήσουν τις βάσεις ταξικού χωρισμού της κοινωνίας, να μη σπάσουν την ενότητα του εργαζόμενου λαού.

 

Η λύση που όλοι οι πραγματικοί φίλοι της Κούβας επιθυμούν είναι η συνέχιση της σοσιαλιστικής επανάστασης και της μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας του ηρωϊκού κουβανικού λαού γιά την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που  -  όπως έχει δηλωθεί κατ’ επανάληψη από τους ηγέτες της επανάστασης – είναι ο μόνος τρόπος εξασφάλισης της πραγματικής ανεξαρτησίας της.

 

Στεκόμαστε πάντα αλληλέγγυοι στον αγώνα του κουβανικού λαού γιά ανεξαρτησία και σοσιαλισμό, ενάντια σε κάθε προσπάθεια του ιμπεριαλισμού να καταστρέψει το έργο του. Θα προσπαθήσουμε, όπως κάναμε σε όλη την μακρόχρονη ιστορία του συνδέσμου μας και με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, να υπερασπιστούμε την κουβανική επανάσταση, και απαιτούμε να καταργηθεί άμεσα ο γενοκτόνος αποκλεισμός και να τερματιστεί η παράνομη κατοχή του Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ.