Ομιλία Ραούλ Κάστρο στην Εθνοσυνελευση της Λαϊκης Εξουσίας

«ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΕΣ»

 

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήσαμε στις 25 Ιούνη και η Δεύτερη Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος που έγινε χτες επικεντρώθηκαν στην ανάλυση της έκθεσης για το πώς συμπεριφέρθηκε η οικονομία το πρώτο εξάμηνο.

Το Δεκέμβρη του 2015 εξήγησα ότι εμφανίζονταν χρηματοπιστωτικοί περιορισμοί σαν αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων από τις εξαγωγές μας λόγω της πτώσης των τιμών των παραδοσιακών προϊόντων, καθώς και επιδράσεων στις σχέσεις αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με διάφορες χώρες, ιδιαίτερα με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, που υποβάλλεται σε οικονομικό πόλεμο για να εξασθενίσει η λαϊκή υποστήριξη στην επανάστασή της.

 

Το πρώτο εξάμηνο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 1%, το μισό από αυτό που είχαμε υπολογίσει. Αυτό το αποτέλεσμα είχε σχέση με την όξυνση εξωτερικών χρηματικών περιορισμών, που προκλήθηκαν από τη μη τήρηση των εσόδων από τις εξαγωγές, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν μερικοί από τους κύριους εμπορικούς εταίρους μας, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

 

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε μια ορισμένη συρρίκνωση στις προμήθειες καυσίμων που έχουμε συμφωνήσει με τη Βενεζουέλα, παρά την αποφασιστική θέληση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της κυβέρνησής του να τις τηρήσουν. Φυσικά, αυτό προκάλεσε πρόσθετες εντάσεις στη λειτουργία της κουβανικής οικονομίας.

 

Ταυτόχρονα, σ’ αυτό το σκηνικό καταφέραμε να συνεχίσουμε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει στις διαδικασίες αναδιάταξης των χρεών με ξένους πιστωτές.

 

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι παρουσιάστηκαν μερικές καθυστερήσεις στις τρέχουσες πληρωμές προς τους προμηθευτές. Μ’ αυτή την έννοια, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εταίρους μας για την εμπιστοσύνη και κατανόησή τους για την παροδική κατάσταση που βρισκόμαστε και να επιβεβαιώσω τη σταθερή θέληση της κυβέρνησης να επανακτήσει τις εκκρεμείς προθεσμίες. Δεν θα παραιτηθούμε από την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να αποκαθιστούμε τη διεθνή αξιοπιστία της κουβανικής οικονομίας.

 

Ούτε μπορούμε να παρακάμψουμε τα νοσηρά αποτελέσματα του βορειοαμερικάνικου αποκλεισμού που παραμένει σε ισχύ. Σε πάνω από τρεις μήνες από τις εξαγγελίες του προέδρου Ομπάμα, στις 15 Μάρτη, ότι θα εξαλειφόταν η απαγόρευση στην Κούβα να χρησιμοποιεί το δολάριο στις διεθνείς της συναλλαγές, το σίγουρο είναι ότι δεν καταφέραμε ακόμα να πραγματοποιήσουμε πληρωμές ούτε καταθέσεις σε μετρητά σ’ αυτό το νόμισμα.

 

Σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε ένα σύνολο μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να εξασφαλίσουμε τις κύριες δραστηριότητες που διασφαλίζουν τη ζωτικότητα της οικονομίας, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στον πληθυσμό.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, με την πρόθεση να σπείρουν την αποθάρρυνση και την αβεβαιότητα στους πολίτες, αρχίζουν να εμφανίζονται κερδοσκοπίες και προβλέψεις για επικείμενη κατάρρευση της οικονομίας μας, με επιστροφή στην οξυμένη φάση της ειδικής περιόδου που αντιμετωπίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 του περασμένου αιώνα και που μπορέσαμε να την ξεπεράσουμε χάρη στην ικανότητα αντίστασης του κουβανικού λαού και στην απεριόριστη εμπιστοσύνη του στον Φιδέλ και το Κόμμα. Δεν αρνούμαστε ότι μπορεί να παρουσιαστούν επιπτώσεις, και μάλιστα μεγαλύτερες από τις τωρινές, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι και σε καλύτερες συνθήκες από ό, τι τότε για να τις αντιστρέψουμε.

 

Απέναντι στις δυσκολίες και τις απειλές δεν υπάρχουν περιθώρια για αυτοσχεδιασμούς κι ακόμα λιγότερο για ηττοπάθειες. Από μια συγκυριακή κατάσταση όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε, βγαίνεις νικητής όταν ενεργείς με πολλή ενεργητικότητα, αμεροληψία, ορθολογικότητα και πολιτική ευαισθησία, όταν συνεχίζεις να συσφίγγεις το συντονισμό ανάμεσα στο Κόμμα και την κυβέρνηση και κυρίως με πολλή αισιοδοξία και σιγουριά για το παρόν και το μέλλον της Επανάστασης.

 

Είναι απαραίτητο να μειώσουμε κάθε είδους έξοδα που δεν είναι απόλυτα αναγκαία, να προωθήσουμε μια κουλτούρα οικονομίας και αποτελεσματικής εκμετάλλευσης των διαθέσιμων πόρων, να συγκεντρώσουμε τις επενδύσεις στις δραστηριότητες που γεννούν έσοδα από εξαγωγές, αντικαθιστούν εισαγωγές και στηρίζουν την ενίσχυση των υποδομών, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μια καλύτερη χρήση των ενεργειακών φορέων. Πρέπει, με λίγα λόγια, να μη σταματήσουμε ούτε στο ελάχιστο τα προγράμματα που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη του έθνους.

 

Ταυτόχρονα, διατηρούνται οι κοινωνικές υπηρεσίες που κατάκτησε η Επανάσταση για το λαό μας και παίρνονται μέτρα με στόχο να ανεβάσουν σταδιακά την ποιότητά τους.

 

Μέσα σ’ αυτές τις δυσκολίες τέθηκαν σε ισχύ διάφορες αποφάσεις προκειμένου να αυξήσουν την αγοραστική ικανότητα του κουβανικού πέσο, ανάμεσα σ’ αυτές η μείωση των τιμών ενός συνόλου προϊόντων και ειδών πλατιάς ζήτησης από τον πληθυσμό μας.

 

Επίσης, παρά την παρατεταμένη ξηρασία που μας μαστίζει, αρχίσαμε να βλέπουμε τους καρπούς άλλων ενεργειών προκειμένου να εξασφαλίσουμε καλύτερη συγκέντρωση και διανομή των αγροτικών προϊόντων, διαπιστώνοντας μεγαλύτερη παρουσία τους στις αγορές και μια μικρή, αλλά προοδευτική μείωση των τιμών πώλησης.

 

Αυτά τα μέτρα, με εκκολαπτόμενα ακόμα αποτελέσματα, είχαν ευνοϊκή αποδοχή από τον πληθυσμό, γιατί αποτέλεσαν μια ανακούφιση για τις κουβανικές οικογένειες. Μελετιούνται κι άλλες εναλλακτικές λύσεις σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

 

Από την άλλη μεριά, εξασφαλίστηκε η εσωτερική χρηματική ισορροπία μέσω κατάλληλων επιπέδων προσφοράς στη λιανική αγορά, τη στιγμή που προχωράει η εφαρμογή μισθολογικών συστημάτων που συνδέονται με το παραγωγικό αποτέλεσμα, πράγμα που μας επέτρεψε να αποφύγουμε πληθωριστικές πιέσεις.

 

Σήμερα το πρωί, όπως και πριν από πέντε χρόνια, η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, ανώτατο όργανο εξουσίας του κράτους, συμφώνησε να υποστηρίξει το πνεύμα και γράμμα της επικαιροποίησης που ψήφισε το 7ο Συνέδριο, των Κατευθυντήριων Γραμμών της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Κόμματος και της Επανάστασης για την περίοδο 2016-2021. Αυτή η υποστήριξη της Βουλής μας συνεπάγεται την επεξεργασία και αποδοχή των απαραίτητων νομικών κανόνων για να συνεχίσουμε να τελειοποιούμε τη νομική και θεσμική βάση υπέρ των οικονομικών αλλαγών της χώρας.

 

Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών είχαν ήδη συμμετάσχει στις εδαφικές διαβουλεύσεις πάνω σ’ αυτό το κείμενο που αναπτύχτηκαν πριν από το 7ο Συνέδριο, άλλοι το έκαναν επίσης σαν αντιπρόσωποι και προσκεκλημένοι στο ανώτατο κομματικό γεγονός.

 

Την ίδια στιγμή, στις 15 Ιούνη ξεκίνησε η διαδικασία δημοκρατικής συζήτησης από τα μέλη του Κόμματος και της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών, αντιπροσώπων των μαζικών οργανώσεων και πλατιών τμημάτων της κοινωνίας, των ντοκουμέντων «Θεωρητική αντίληψη του κουβανικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου σοσιαλιστικής ανάπτυξης» και «Το εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέχρι το 2030: Πρόταση θεώρησης του έθνους. Άξονες και στρατηγικοί τομείς». Μέχρι την περασμένη Δευτέρα είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 7.200 συνεδριάσεις, με 238.000 συμμετέχοντες που παρουσίασαν χιλιάδες προτάσεις, όλες με στόχο να τα εμπλουτίσουν και να τα τελειοποιήσουν.

 

 

Όπως είναι γνωστό, προβλέπουμε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση τους επόμενους μήνες έτσι ώστε η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που της έδωσε το 7ο Συνέδριο, να υιοθετήσει οριστικά και τα δύο προγραμματικά ντοκουμέντα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία.    

 

Δεν είναι άσκοπο να επιβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε την επικαιροποίηση του οικονομικού μας μοντέλου με το ρυθμό που θα καθορίσουμε κυρίαρχα, σφυρηλατώντας τη συναίνεση και την ενότητα των Κουβανών στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

 

Η ταχύτητα των αλλαγών θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από την ικανότητά μας να κάνουμε τα πράγματα καλά, που δεν ήταν πάντα έτσι. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε την προηγούμενη προετοιμασία, την επεξεργασία των ντοκουμέντων, την κατάρτιση και τον έλεγχο του περιεχομένου τους ως το επίπεδο της εφαρμογής τους, την παρακολούθηση και καθοδήγηση της εφαρμογής τους, το συστηματικό έλεγχο και την έγκαιρη διόρθωση απέναντι σε ενδεχόμενες παρεκκλίσεις.

 

(…)

 

 

Θα εξακολουθήσουμε να προσφέρουμε στη Βενεζουέλα, στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, τη συνεργασία που συμφωνήσαμε για να συμβάλουμε στη διατήρηση των επιτευγμάτων στις κοινωνικές υπηρεσίες που ευνοούν τον πληθυσμό της.

 

Οι πραγματικοί φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται, και οι Κουβανοί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την υποστήριξη των Βενεζουελάνων όταν αντιμετωπίσαμε σοβαρές δυσκολίες.

 

(…)